Harjoittelu

Aloita ilma-aseilla ja ammu tuelta

Ampumaurheilusta kiinnostuneen kannattaa kokeilla ensimmäiseksi ilmakivääriä ja ilmapistoolia. Ilma-aseilla ammutaan sisäampumaradoilla.

Harjoittelu on hyvä aloittaa istuma-asennosta kiinteää ampumatukea käyttäen, jolloin aloittelijan on helppo keskittyä perusasioiden eli tähtäyksen ja liipaisun opettelemiseen.

 

Ns. tukiammunnan tavoite on opettaa ammunnan perustaidot ja antaa aloittelijalle valmiudet jatkaa harrastusta. Tuelta ammuttaessa aloitteleva ampuja saa onnistumisen elämyksiä heti harrastuksensa alkutaipaleella. Moni kokeneempikin ampuja palaa aika ajoin harjoittelemaan perusasioita ampumatukia käyttäen.

Perusasiat ampumasuorituksesta: ilmakivääri ja ilmapistooli

 

Ilma-aseet ja ruutiaseet

Ilma-aseilla ammutaan pääosin syyskuusta huhtikuuhun sisäampumaradoilla. Ampumaetäisyys on 10 metriä. Ruutiaseilla ammutaan kesäkaudella ulkoradoilla. Ampumaetäisyydet vaihtelevat 25 metristä aina 300 metriin saakka.

 

Kivääri

Kiväärissä ammutaan ilma-, pienois-, vakio- ja vapaakivärillä. Ampumaetäisyys on 30, 50 tai 300 metriä. Ampumaasennot ovat kiväärillä seisten, polvelta tai makuulta lajista riippuen. Kiväärin peruslajeissa ammutaan aina paikallaan olevaan tauluun.

 

Pistooli

Pistoolissa on myös paljon vaihtoehtoja. Löytyy ilma-, pienois-, urheilu-, olympia-, vakio-, iso- tai vapaapistoolilajit. Lajien hienoudet avautuvat vasta kun olet kunnolla päässyt pistooliammunnan perusasioihin sisälle. Pistoolissa ampumaetäisyydet ovat 10, 25 tai 50 metriä. Pistoolilajeissa ammutaan paikallaan oleviin tai kääntyviin tauluihin.