JUHA HIRVI AMPUI ENSIMMÄISEN PEKINGIN 2008 OLYMPIAPAIKAN
15.5.2005 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Juha Hirvi voitti sunnuntain vastaisena yönä Suomen aikaa Fort Benningissä USA:ssa kiväärin täysottelun Maailman Cupin kisan.Tuo voitto toi samalla ensimmäisen Pekingin 2008 olympiakisojen maapaikan Suomeen.

Ampumaurheilussa on jo täysi metsästys Pekingin 2008 olympiapaikoista, vaikka Ateenan kisoista ei ole vielä vuottakaan. Tänä vuonna Maailman Cupin kisoissa jaetaan 44 paikaa ja haulikon MM-kisoissa Italian Lonatossa lajien voittajat lunastavat olympiapaikat. Lonatossa on jaossa siis vielä 5 paikkaa.

Juha Hirven voitto ja olympiapaikka on siis ensimmäinen maapaikka Suomelle Pekingiin.

Hirvi ampui peruskilpailussa 1174 ja lähti finaaliin johtopaikalta pisteen johdossa Venäjän Konstantin Prikhodtchenkoon ja kahden pisteen erolla Itävallan Mario Knögleriin ja Thomas Farnikiin.

Finaalissa Knögler sitten pyssytti viimeisen laukauksen 10,0, kun Hirven laukauksen tulokseksi tuli vain 7,1. Se tiesi sitä että kymmenenen laukauksen jälkeen oli tilanne Knöglerin ja Hirven kanssa tasan. Jouduttiin uusintalaukauksiin ja siinä Hirvi paukutti 9,0 kun taas Knögler joutui tyytymään 7,3 .

Hirven voitto tulos 1174+94,5 = 1268,5 (uusinta voitosta 9,0). Knögler hopealle 1172+96,5=1268,5 (uusinta voitosta 7,3). Kolmanneksi ampui Artem Khadjibekov Venäjältä 1171+96,7=1267,7.

– Kyllähän tässä tulikin jo reissattua. Ai niin ensimmäisessä kisassahan en Koreassa ollutkaan. Joten piti ampua se nyt sitten, ettei jäisi viimetippaan, veisteli iloinen kivääriampuja Hirvi.

– Kokoviikon on ollut +30C ja aurinko paistanut pilvettömältä taivaalta. Tänään oli sitten tuulisempi päivä ja täytyy olla todella tyytyväinen voittoon. Tuulen suunta vaihteli finaalin aikana melkoisesti ja siksi finaalitulokset jäivät alle sadan pisteen. Aamulla olo oli hieman väsynyt huonosti nukutun yön jälkeen, mutta kummasti jaksoin tehdä töitä koko kisan ajan. Ennen viimeistä finaalilaukausta tiesin, että olin johdossa. Sitten ote herpaantui hetkeksi ja viimeinen laukaus lähti liian aikaisin, vähän kuin varkain. Sitten ei auttanut kuin jännittää ja odottaa, mitä toiset ampuivat, kertasi Hirvi finaalin loppuhetkiä.

– Kun kuulin, että olimme tasatuloksessa päätin, että kun tähän saakka on päästy niin nyt ei anneta homman karata käsistä, vaan hoidetaan voitto kotiin.Onneksi sain vielä toisen mahdollisuuden eli sen shoot offin  No ei siitä tullut sitten kuitenkaan kuin yhdeksikkö, mutta eipä ollut hääppöinen kaverinkaan tulos. Taisi hieman enemmän hermoilla kuin minä, tuumi uima-altaan reunalta kisan jälkeen tavoitettu Hirvi.

– Kiitos vaan  Olympiakomitealle ja ministeriölle urheilijatuesta ja palkasta. Eiköhän tämä nyt ollut riittävä osoitus tässä vaiheessa satsauksen onnistumisesta, veisteli Suomen luottoampuja.  Kyllähän tämän pitäisi hieman helpottaa yhteistyösopimusneuvotteluja, mietti Hirvi yhteistyösopimusneuvottelujaan.

Seuraavat olympiapaikat ovat siis jaossa Lonatossa 24.-30.5. Haulikon MM-kisoihin matkaa Suomesta parikymmenpäinen haulikkojoukkue.

Tulokset tästä linkistä http://www.issf-shooting.org/update/calendar.asp?mode=results

KUVAT: Matti Erkkilä ja ISSF:n kuvagalleria Ft.Benningin kisoista

RA