Satu Mäkelä-Nummela voitti maailmancupin trapin ja otti olympiapaikan Saksassa
19.6.2006 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Satu Mäkelä-Nummela voitti maailmancupin trapin tuloksella 91 (70+21) Saksan Suhlissa ja otti Suomelle edustuspaikan 2008 olympialaisiin Pekingiin keskiviikkona 14. kesäkuuta. Mäkelä-Nummela voitti uusinnassa Kiinan Li Chenin kiekoin 2-1 kauden neljännessä ja viimeisessä maailmancupissa. Orimattilan Seudun Urheiluampujia edustavan 35-vuotiaan Mäkelä-Nummelan finaalitulos 91 on Suomen ennätys.

– Kyllä Suomen lipun näkeminen palkintopallilla herkistää, mutta ei tässä oikein vielä tajua, mitä on tullut tehtyä, Satu Mäkelä-Nummela sanoi palkintojen jaon jälkeen matkalla dopingtestiin.

Pari tuntia myöhemmin hän arvioi maailmancupin voiton ja samalla edustuspaikan hankkimisen Suomelle 2008 olympialaisiin parhaaksi saavutuksekseen. Se maistuu paremmalta kuin vuoden 1995 MM-kilpailun kaksoistrapin henkilökohtaisen ja joukkuekilpailun pronssit.

– Kyllä tämä nousee nyt ykkössaavutukseksi, vaikka mitaleita ei nyt jaettukaan.

Rento kilpailu

Satu Mäkelä-Nummela kehuu Saksan Suhlin ampumaurheilukeskuksen olevan kotoisan. Trapissa kiekot lähtevät kohti kuusikkoa.

– Koko päivän oli hyvä ja rento olo ampua. En jännittänyt. Ennen finaalin kahta viimeistä laukausta pojat kohahtivat katsomossa, minä ihmettelin sitä, kun en tiennyt tilannetta, ja ammunta hajosi. Tiesin kyllä, että minulta oli vain kaksi kiekkoa pois. Sen jälkeen ammuin kiekon ohi, Mäkelä-Nummela muisteli finaalisarjan viimeisiä kiekkoja.

– Ennen viimeistä kiekko päätin, että nyt otan sen. Viimeinen oli suora kiekko, mutta jäin sen perään.

Kun Mäkelä-Nummela pummasi viimeiset kaksi kiekkoa, Kiinan Li Chen kiri tasoihin. Molemmat rikkoivat finaalissa 21 kiekkoa, mikä on hyvä tulos, kun finaalisarjassa on käytössä vain yksi laukaus kiekkoa kohden. Mäkelä-Nummela haluaa ampua rauhassa ilman väliaikatietoja ja seuraamatta muiden kilpailua, joten finaalin jälkeen hän ei heti tiennyt tilannetta.

– Sitten toimitsijat sanoivat minulle, että pitää ampua uusinta, hän kertoi.

– En katsonut kiekkoja, jotka näytettiin. Olen tottunut ampumaan niin, että lähden vain kiekon perään ja otan sen kiinni. Muuten voisin odottaa ja olettaa liikaa.

Erehtymätön uusinta

Kiinan 31-vuotias Chen Li ampui uusinnassa ensimmäisenä. Vuoden 2002 Aasian mestaruuskilpailujen hopeamitalisti rikkoi ensimmäisen kiekon ja Satu vastasi osumalla. Toinen kiekko kiinalaiselta karkasi ja Satu pääsi ratkaisemaan voiton itselleen.

– Ensimmäisessä kiekossa oli paineita. Kun lähdin ampumaan toista kiekkoa, päätin, että nyt otan sen. Ajattelin, ettei kiinalainen anna toista mahdollisuutta. En kyllä edes muista kiekkoa.

Kahden erehtymättömän osuman jälkeen Mäkelä-Nummela pääsi juhlimaan uransa toista maailmancupin voittoa tuloksella 91 (70+21). Finaalitulos 91 on uusi Suomen ennätys ja peruskilpailun tulos 70 uusi Sadun arvokilpailuennätys. Voittaessaan uransa ensimmäisen maailmancupin viime vuonna Brasilian Americanassa hän ampui tuloksen 87 (64+23). Finaalitulos oli silloinkin Suomen ennätys.

Kiinan Li Chen ampui kauden ensimmäisessä maailmancupissa toiseksi tuloksella 95 (74+21) sivuten peruskilpailun ME-tulosta huhtikuun alussa kotimaassaan Qingyuanissa. Silloin Slovakian Zuzana Stefecekova oli parempi tuloksella 96 (74+22) tehden uuden finaalin ME-tuloksen.

Suomen toinen olympiamaapaikka

Satu Mäkelä-Nummela ja Suomen muu joukkue oli vasta uusinnan jälkeen täysin varma olympiapaikasta. Siihen asti oli epäselvää, onko kiinalaisella mahdollisuus ampua maapaikka.

Naisten trapiin olympiapaikan ovat Satu Mäkelä-Nummelän lisäksi maalleen ampuneet Kanadan Sandra Honour, Italian Deborah Gelisio, Slovakian Zuzana Stefecekova, USA:n Theresa Dewitt ja Saksan Susane Kiermayer. Lisäksi ISSF on antanut olympiaisäntä Kiinalle maapaikan. Naisten trapiin on jaossa yhteensä 18 maapaikkaa. Yksi maa voi hankkia molempiin naisten haulikkolajeihin, trapiin ja skeetin, yhden paikan.

Suomella on Suhlissa 14 ampujan joukkue, josta enää miesten trapia ampuvat tavoittelevat edustuspaikkoja olympialaisiin suomalaisen kivääriampujan seuraksi. Tommi Andelin on kolmantena ja Janne Kirvesmäki sijalla 19 ennen viimeistä kilpailupäivää, jolloin urakkana on kaksi 25 kiekon sarjaa. Suomen maapaikan pienoiskiväärin 3 x 40 laukauksen kilpailuun on ampunut Juha Hirvi. Jokaisessa lajissa olympiapaikan saa maalleen maailmancupin voittaja tai paras paikkaa vailla oleva.

Yksittäinen urheilija voi ampua maalleen vain yhden maapaikan yhteen lajiin. Urheilija voi kilpailla olympialaisissa useassa lajissa, jos on saavuttanut lajissa vaadittavan tulosrajan.

Tähän mennessä on jaettu 130 maapaikkaa 35:n eri maan edustajalle. Kiinalla on olympialaisissa ainakin 23 ampujaa, kun sen urheilijat ovat ampuneet 14 edustuspaikkaa ja Kansainvälinen Ampumaurheiluliitto ISSF on myöntänyt kisajärjestäjälle 9 paikkaa. USA:n urheilijat ovat ampuneet jo 15 paikkaa, venäläiset 13 paikkaa ja saksalaiset 11 paikkaa.

Suomella on nyt kaksi olympiapaikkaa, kun Juha Hirvi otti suomalaisten ensimmäisen olympiamaapaikan voittamalla miesten pienoiskiväärin 3 x 40 laukauksen maailmancupin 2005. Ampumaurheiluliitto on asettanut tavoitteekseen seitsemän olympiaedustajaa, yksi jokaiseen lajiryhmään eli kivääri-, pistooli- ja haulikkolajeihin.

Haulikkolajien kauden neljäs ja viimeinen maailmancup, Suhl, Saksa.

Naiset, trap, 75 kiekkoa + 25 kiekon finaali

: 1) Satu Mäkelä-Nummela Suomi 91/2 uusinnassa voitosta (peruskilpailussa 23+24+23=70 ja finaalissa 21), 2) Li Chen Kiina 91/1 uusinnassa voitosta (peruskilpailussa 24+23+23=70 ja finaalissa 21), 3) Megumi Inoue Japani 90 (70+20), 4) Zuzana Stefecekova Slovakia 89 (72+17), 5) Suzanne Balogh Australia 88 (71+17), 6) Tatjana Barsuk Venäjä 83 (69+14), …41) Marja Maunula Suomi 57 (20+20+17) …45) Noora Antikainen Suomi 54 (19+22+13).
Kilpailun ulkopuolella:
Mopsi Veromaa Suomi 58 (18+20+20).

Suomen joukkue maailmancupissa Saksan Suhlissa:

Miesten trap: Tommi Andelin, Janne Kirvesmäki ja Ari Simola
Naisten trap: Noora Antikainen, Marja Maunula Satu Mäkelä-Nummela
Miesten skeet: Jani Eklund, Marko Kemppainen ja Heikki Meriluoto
Naisten skeet: Marjut Heinonen ja Maarit Lepomäki
Miesten kaksoistrap: Simo Köylinen, Mikko Mäkitalo ja Joonas Olkkonen

Haulikkolajien maailmancup, Suhl, Saksa.

(Ajat ovat Suomen aikaa.)
· to 15.6. miesten trapin (Andelin, Kirvesmäki, Simola) peruskilpailusta 50 kiekkoa ja finaali klo 15 alkaen

Lisätietoja: Suomen trapjoukkueen valmentaja Matti Nummela, 0400 647 023 ja päävalmentaja Kare Norvapalo 040 550 6484

Lisätiedot kilpailusta

:
Kansainvälisen Ampumaurheiluliiton nettisivut http://www.issf-shooting.org/ ja http://www.issfnews.com/competitions/competitions.asp
Kilpailun järjestäjien nettisivut http://www.schuetzenbund.de/events/?event_id=68690

mv