Hirvi pettyi ja Hovila oli tyytyväinen 593:een
26.7.2006 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Juha Hirvi pettyi ammuntaansa lauottuaan 593 miesten pienoiskiväärin makuukilpailussa ampumaurheilun MM-kilpailussa Kroatian Zagrebissa keskiviikkona 26. heinäkuuta. Hirvi oli tuloslistalla 33:s. Tero Hovila oli puolestaan tyytyväinen ammuttuaan 593. Hänen sijoituksensa oli 29:s. Miesten pienoiskiväärin makuukilpailun voitti Valko-Venäjän Sergei Martynov tuloksella 702,1. Hän oli lopulta ylivoimainen, kun Ukrainan 38-vuotias Juri Sukorukov hävisi 1,5 pistettä.

Salon Seudun Ampujia edustava 37-vuotias Tero Hovila oli tyytyväinen omaan kilpailuunsa. 593 pienoiskiväärin makuuasennon peruskilpailussa ja 595 karsinnassa lämmittivät mieltä.

– Suoritus oli hyvä, ei erinomainen. 593 on ihan, mutta ei tarpeeksi hyvä, Somerolla opettajana työskentelevä Hovila antoi arvosanan itselleen

Peruskilpailussakin Hovila joutui tekemään täyden päivätyön ampuessaan. Hän käytti niin tarkoin hyväkseen 75 minuutin ampuma-ajan, että osa suomalaiskatsojista arveli kiireen yllättävän viimeisillä laukauksilla.

– Seurasin kelloa koko ajan. Halusin alussa päästä laukaus minuutissa rytmiin. Nyt otin riskin ja pidin pienen tauon, josta oli eilen puhetta, hän kertoi ojentaessaan kelloa Jesse Forstenille.

– Nyt oli helpompi ampua kuin karsinnassa. Silloin oli enemmän paineita ja syke oli pahempi.

Pitkään mukana finaalitaistossa

Suurimpaan osaan kilpailijoista verrattuna hitaasti ampunut Hovila oli pitkään mukana finaalitaistelussa. Vasta viides sarja pudotti hänet kyydistä. Hovila piti kolmannen sarjan jälkeen tauon, jonka jälkeen ammunta käynnistyi huonosti.

– Se alkoi heti ysillä. Ajattelin, ettei yksi ysi vielä mitään. Mutta sitten samaan sarjaan tuli vielä kaksi muuta ysiä (36:s ja 40:s laukaus), Tero muisteli kilpailun jälkeen. Neljännen sarjan jälkeen Hovilalla oli vielä mahdollisuus saada puhtaalla ammunnalla 596.

– Silloin ammunta meni taisteluksi. Tiesin, että finaaliraja on todennäköisesti 596 ja loppuun pitää mielellään ampua vielä pari satasen sarjaa.

Hovila ampui viidennen sarjan ensimmäisellä laukauksella ysin. Sen jälkeen taistelu finaalipaikasta oli ohi.

– Ulkoiset tekijät eivät vaikuttaneet ammuntaan. Aluksi pelkäsin, että aurinko ehtii kääntyä niin, että se osuu tauluihin, mutta niin ei käynyt. Sekään ei häirinnyt, että muut kilpailijat ehtivät lopettaa ammunnan aikaisemmin.

Hirvi pettyi

Kotkan Ampumaseuraa edustava 46-vuotias Juha Hirvi pettyi tulokseensa miesten pienoiskiväärin makuukilpailussa. Tiistain karsinnassa hän nakutti nopealla tahdilla 597. Nyt tuloksena oli 593 eikä se olympiahopeamitalistia ja kaksinkertaista MM-hopeamitalistia tyydyttänyt.

– Kyllä kelikin vähän muuttui, kun pikkuisen ilmanpaine vaihteli. Fyysisesti ammunta tuntui hyvältä, mutta en ollut aivan hereillä eivätkä kaikki hoksottimet olleet kohdallaan, Hirvi totesi.

– Ehkä liikaakin ajattelin, että nyt on helppo keli ampua.

Hirvi kertoi ampuneensa suunnitelmansa mukaan – jälleen nopeassa tahdissa. Kilpailun aikana aurinko kiertyi niin, että se alkoi muodostaa varjoja tauluille. Hirvi halusi lehtiä ampua ennen varjojen ilmestymistä.

Hirvi ampui ensimmäiseen ja toiseen sarjaan yhden ysin sekä kolmanteen sarjaan kaksi ysiä. Niiden jälkeen hänellä oli vielä mahdollisuus ampua 596, mikä olisi riittänyt finaaliin. Kaksi seuraavaa sarjaa hän laukoi kymppejä, kunnes 54:s laukaus lipsahti ysiin. Sen myötä finaalipaikka meni sivu suun.

Ampumaurheilun 49. kaikkien lajien MM-kipailu, Zagreb, Kroatia.
Miesten 50 metrin pienoiskiväärin makuuasennon 60 laukausta:

1) Sergei Martynov Valko-Venäjä 702,1 (599+103,1), 2) Juri Sukorukov Ukraina 700,9 (596+104,9) (hankki olympiapaikan), 3) Marco De Nicolo Italia 700,6 (597+103,6) (hankki olympiapaikan), 4) Mario Knoegler Itävalta 700,9 (597+103,5) (hankki olympiapaikan), 5) Simon Beyeler Sveitsi 700,4 (597+103,4) (hankki olympiapaikan), 6) Sergei Beliajev Kazakstan 700,3 (596+104,3), 7) Warren Potent Australia 699,7 (596+103,7), 8) Michael McPhail USA 698,7 (596+102,7), …29) Tero Hovila Suomi 593, 33) Juha Hirvi Suomi 593.
Kilpailussa oli jaossa neljä edustuspaikkaa 2008 Pekingin olympialaisiin.