Marjut Heinonen 20:s naisten skeetissä
5.8.2006 klo 12:00

Marjut Heinonen oli 20:s naisten skeetissä tuloksella 68 ampumaurheilun MM-kilpailussa Kroatian Zagrebissa lauantaina 5. elokuuta. Huippu-urheilu-uransa tähän kauteen päättävä Maarit Lepomäki oli 25:s rikottuaan 66 kiekkoa. MM-kultaa ampui Venäjän Erdzhanik Avetisyan tuloksella 95 kiekkoa.

Naisten skeetissä oli jaossa kaksi maakohtaista edustuspaikkaa 2008 olympialaisiin Pekingiin. Neljänneksi sijoittunut Italian Katiuscia Spada tuloksella 93 ja kahdeksanneksi sijoittunut Iso-Britannian Elena Little tuloksella 70 ja ampuivat paikan maalleen. Heinonen jäi olympiapaikasta ja finaalipaikasta kaksi kiekkoa.

– Harmittaa. Tiesin jo etukäteen, että finaalipaikkaan vaaditaan 70 kiekkoa. Se oli tavoitteeni ja se on minulle realistinen tulos, kertoi 29-vuotias oululainen Heinonen, joka edustaa Haapaveden Ampumaseuraa.

Finaaliraja oli odotettu 70 kiekkoa. Finaalipaikasta uusi neljä ampujaa. Heinonen oli finaalivauhdissa kolmannen kierroksen puoliväliin asti.

– Tein vitospaikalta kilpailussa yhteensä neljä pummia. En tiedä oliko siinä jokin asentovirhe. Nyt ainakin tiedän, mitä paikkaa pitää harjoitella.

Kolminkertainen Euroopan mestari Maarit Lepomäki kertoi kilpailun jälkeen päättävänsä huippu-urheilu-uransa kuluvaan kauteen. 10:s MM-kilpailu jäi porilainen huippuampujan uran viimeiseksi.

– Tällä tasolla kilpailemisen lopetan, mutta ammun varmasti ensi kesänäkin. Matkustaminen on niin raskasta ja harjoitteluun on vaikea löytää tarpeeksi aikaa, kertoo Satakunnan Ampujia edustava 49-vuotias Lepomäki, joka tänäkin vuonna on ampunut harjoituksissa yli 10.000 kiekkoa.

– EM-kisoissa syyskuun alussa Slovenian Mariborissa yritän vielä mitalia. Viime vuonna olin viides.

Lepomäki on edustanut Suomea olympialaisissa kaksi kertaa, Sydneyssä 2000 ja Ateenassa 2004. Hänen nimissään on naisten skeetin SE-tulokset, peruskilpailussa 72 kiekkoa ja finaalissa 95 kiekkoa. Tänään niillä tuloksilla olisi päässyt finaaliin ja uusittu MM-kultamitalista.

– Minun ampumiseni on nyt tällaista. Periaatteessa ammunta kulkee, mutta ei vaan kulje. Odotin itseltäni parempaa tulosta.

Ampumaurheilun 49. kaikkien lajien MM-kilpailu, Zagreb, Kroatia

.
Naisten skeet, 75 kiekkoa + 25 kiekon finaali: 1) Erdzhanik Avetisyan Venäjä 95 (71+24), 2) Chiara Cainero Italia 94/4 uusinnassa hopeasta (71+23), 3) Danka Bartekova Slovakia 94/3 (71+23), 4) Katiuscia Spada Italia 93/2 uusinnassa neljännestä sijasta (70/2 uusinnassa finaalipaikasta+23) (hankki olympiapaikan), 5) Brandie Neal USA 93/1 (70/2+23), 6) Connie Smotek USA (72+20), 7) Svetlana Demina Venäjä 70/1, 8) Elena Little Iso-Britannia 70/1 (hankki olympiapaikan), 9) Haley Dunn USA 69, 10) Natalia Rahman 69, …20) Marjut Heinonen Suomi 68 (22+24+22), …25) Maarit Lepomäki Suomi 66 (23+21+22).