Mira Nevansuu ampui ilmapistoolilla EM-hopeaa ja olympiapaikan
17.3.2007 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Mira Nevansuu ampui naisten ilmapistoolilla hopeaa ja Suomelle olympiaedustuspaikan ilma-aseiden EM-kilpailussa Ranskan Deuvillessä lauantaina 17. maaliskuuta. Kuortaneen Kuntoa edustava 21-vuotias Nevansuu ampui 480,7 (382+98,7) pistettä. EM-kultaa voitti Saksan Claudia Verdicchio 481,3 (384+97,3) pisteellä.

– Arvaa vaan kuinka paljon jännitti. Ikinä ei ole ollut näin kamalaa ampua finaalissa. Kutakuinkin pystyin pitämään itseni koossa. Hyvä, ettei tärinä näkynyt, Nevansuu puuskahti heti finaalin jälkeen ammuttuaan uransa ensimmäisen arvokilpailumitalin.

Jännityksestä huolimatta Mira Nevansuu paukutti Deauvillen kongressikeskuksen tuhannen hengen juhlasalin lavalla koko joukon parhaan finaalisarjan 98,7 pistettä. Kisan voittanut Claudia Verdicchio sai kasaan 97,3 pistettä. Toiseksi parhaan finaalisarjan ampui pronssimitalisti Espanjan Sonia Franquet, joka laukoi 97,4 pistettä.

– En ole ikinä ollut vastaavassa tilanteessa. Tämä oli jo aikamoinen show, kun katsojat huusivat ja taputtivat.

Olympiapaikka ratkesi finaalissa

Isänsä Seppo Nevansuun valmentaman Mira Nevansuun olympiamaapaikka ratkesi vasta finaalissa. Naisten finaaliin pääsi peräti kuusi ampujaa, joilla ei vielä ollut olympiamaapaikkaa. Paikan olivat ampuneet vain Serbian Jasna Sekaric ja Ukrainan Olena Kostevych. Lopulta olympiapaikat menivät kilpailun kolmelle parhaalle, vaikka peräti 14 kilpailijalla oli ammuttuna olympiapaikka.

– En tiennyt tilannetta ennen finaalia. Kysyin sitä Matthiakselta (pistoolilajien päävalmentaja saksalainen Matthias Hahn), mutta hän ei suostunut kertomaan. Jos olisin tiennyt olympiapaikkojen tilanteen, olisi tullut vielä lisäpainetta. Peruskisan jälkeen vain vähän syötiin Matthiaksen kanssa ja juteltiin, Nevansuu sanoi.

– Totta kai tiesin heti peruskilpailun jälkeen, ettei olympiapaikka varmistunut, kun kukaan ei tullut onnittelemaan.

Mira Nevansuu ei ollut täysin tyytyväinen finaalisarjaansa. Harmittamaan jäi neljä laukausta: 9,9, 9,2 , 9,3 ja 9,1.

– Ei finaalissa pitäisi tulla alle 9,5 osumia, hän suomi itseään.

Nevansuu kilpaili finaalissa järjellä ja taidolla. Kaksi laukausta hän otti alas ja aloitti noston ja tähtäyksen uudelleen. Suomalaiskatsojia kylmäsi, kun hän joutui ottamaan viimeisen laukauksen alas.

– Pakko oli ottaa. Muuten ne eivät olisi osuneet edes tauluun.

EM-finaalin paine näkyi paljon enemmän muiden finalistien työskentelyssä. Liettuan Lina Zajanckauskiene ampui yhden 6,6-osuman. Serbian konkari, olympiapaikan jo ampunut Jasna Sekaric ruiskaisi kerran 7,9 pistettä.

Osumien heittelyn vuoksi ampujien sijoituksen vaihtelivat finaalissa. Nevansuu johti kilpailua kolmannen, neljännen ja viidennen laukauksen jälkeen, vaikka lähti finaaliin kaksi pistettä Saksan Claudia Verdicchion jälkeen. Kuudennen laukauksen jälkeen hän oli toisena loppuun asti.

Peruskilpailu takkusi

Mira Nevansuun peruskilpailu alkoi takkuisesti. Koelaukaukset menivät hyvin, mutta sen jälkeen rytmi katosi.

– Ensimmäinen laukaus ei meinannut lähteä millään. Ensimmäisen sarjan tulos tuntui todella pahalta.

Peruskilpailun ensimmäisen sarjaan hän ampui vain 92 pistettä. Seuraavat menivät hienosti: 99, 95 ja 96. Peruskilpailun tulos oli 382 pistettä.

– Peruskilpailun lopulla katselin välillä tulostaululle ja huomasin, että hups, minähän olen kolmantena.

Ilma-aseiden EM-kilpailu, Deauville, Ranska.
Ilmapistooli, 40 ls + 10 ls:n finaali, naiset

: 1) Claudia Verdicchio Saksa 481,3 (384+97,3) (sai olympiamaapaikan), 2) Mira Nevansuu Suomi 480,7 (382+98,7) (sai olympiamaapaikan), 3) Sonia Franquet Espanja 479,4 (382+97,4) (sai olympiamaapaikan), 4) Galina Beliaeva Venäjä 478,6 (382+96,6), 5) Oksana Kaminska Ukraina 476,6 (381+95,6), 6) Jasna Sekaric Serbia 476,4 (381+95,4), 7) Olena Kostevych Ukraina 476,3 (382+94,3), 8) Lina Zajanckauskiene Liettua 473,7 (383+90,7), 9) Slawomira Szpek Puola 381, 10) Nino Salukvadze Georgia 381, …42) Karoliina Keskitalo Suomi 372 (89+93+94+96).