Marjut Heinonen ampui olympiamaapaikan skeetin maailmacupissa Mariborissa
3.7.2007 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Marjut Heinonen ampui olympiamaapaikan skeetin maailmancupissa Slovenian Mariborissa tiistaina 3. heinäkuuta. Haapaveden Ampumaseuraa edustava 30-vuotias Heinonen sijoittui maailmancupissa 10:nneksi tuloksellaan 67 (21+21+25) kiekkoa ja oli paras paikkaa vailla oleva kilpailija. Kauden viimeisen maailmancupin voitti Saksan Christine Brinker tuloksella 93 (69+24) kiekkoa.

– En oikein vielä tajua, mitä on tullut tehtyä, oulunsalolainen Marjut Heinonen sanaili kesken dopingtestin kuulostaen sekä helpottuneelta että onnelliselta.

– Lähdin kisaan vain ampumaan omaa ammuntaani. Eihän se olympiamaapaikka olisi tullut, jos sitä olisi ampumaan lähtenyt.

Marjut Heinonen otti olympiamaapaikan tasatuloksella 67 kiekkoa täydellisen 25 kiekon viimeisen sarjansa ansiosta. Hän ampui peruskilpailun viimeisessä seitsemännessä ryhmässä, jossa oli viisi ampujaa. Ennen kuin ryhmä aloitti 25 kiekon sarjansa, kilpailu oli ratkennut niin, että olympiamaapaikasta ampuivat Heinonen (tulos 42 ennen viimeistä sarjaa), Romanian Lucia Lilia Mihalache (48) ja Australia Natalia Rahman (43). Heinosen pinna piti täydellisesti. Romanian Mihalache ampui kuusi pummia ja Australian Rahman kaksi pummia. Näin Heinonen ja Mihalache päätyivät tasatulokseen ja ampumaurheilun sääntöjen mukaan heidän sijoituksensa määräytyi ensisijaisesti viimeisen sarjan tuloksen perusteella.

Kylmäharjoittelu auttoi

Marjut Heinonen ampui kahdella ensimmäisellä sarjallaan molemmilla 21 kiekkoa. Tulosten lisäksi myös pummit olivat samankaltaisia: kun nelospaikan viimeinen tuplakiekko karkasi, tuli vielä yhteensä kolme pummia viitos- ja kuutospaikoilta.

– Ammunnan sekoitti nelospaikan toisen tuplakiekon ensimmäinen kiekko eli A-kiekko. Vaikka sen vielä sain väkisin rikki, B-kiekko meni ohi, Heinonen kertasi tapahtumia.

– Toisen kierroksen jälkeen ryhdyin oikein ajattelemaan asiaa, kun minulla ei ole ollut vaikeuksia B-puolella (paikat 5-7). Tein aseen kanssa kylmäharjoittelua ja huomasin, että minulla oli painotusvirhe. Viimeiseen sarjaan lähdin vain ampumaan omaa kilpailuani.

Heinonen lähti vähän turhankin keskittyneesti ampumaan viimeistä sarjaansa. Hänellä oli haulikkoliivin taskuissaan vain 16 panosta.

– Minulla oli yhdessä taskussa kymmenen paukkua, jotka olivat ensimmäisten kierrosten varapaukut. Sen lisäksi sain Köylisen Simolta (kilpaili samaan aikaan kaksoistrapissa) kuusi varapaukkua. Unohdin kokonaan ottaa kolmannelle kierrokselle varaamani 15 paukkua. Ne jäivät taukopaikkaan ja huomasin sen vasta, kun sarja oli alkamassa, Heinonen kertoi.

– Australian ampuja sanoi, että he nostelevat sen aikaa (sallittu kylmäharjoittelu ampumapaikalla), että Siltavirran Lauri (skeetin päävalmentaja) ehtii juosta hakemaan panokset.

Rankka vuosi

Marjut Heinonen on tavoitellut olympiamaapaikkaa suunnitelmallisesti tämän vuoden. Hän on osallistunut kaikkiin neljään maailmancupin kilpailuun: kauden avaus maaliskuussa Santo Domingossa Dominikaanisessa Tasavallassa (9:s tuloksella 65 kiekkoa), toinen kilpailu huhtikuussa Korean Changwonissa (21:s 64 kiekkoa) ja kolmas kilpailu kesäkuun alussa Italian Lonatossa (21:s 64 kiekkoa).

– Kausi on ollut henkisesti, fyysisesti ja taloudellisesti rakas, hän sanoi.

Vaikka Heinonen otti olympiamaapaikan, hän aikoo kilpailla ja harjoitella alkuperäisen suunnitelman mukaan kauden loppuun. Seuraava tavoite on ruutilajien EM-kilpailu Espanjan Granadassa, jossa naisten skeet on ohjelmassa 19. heinäkuuta. Sen jälkeen on vielä vuorossa haulikkolajien MM-kilpailu syyskuun alussa Kyproksen Nikosiassa.

Ampumaurheiluliiton tavoite täynnä

Suomalaisampujat ovat ottaneet jo seitsemän maapaikkaa vuoden 2008 olympialaisiin Pekingiin. Heinosen lisäksi Suomelle ovat edustuspaikan ampuneet Juha Hirvi pienoiskiväärin täysotteluun eli 3 x 40 laukauksen kilpailuun, Satu Mäkelä-Nummela trapiin, Hanna Etula ja Marjo Yli-Kiikka naisten ilmakivääriin, Henri Häkkinen miesten ilmakivääriin ja Mira Nevansuu naisten ilmapistooliin.

Huippuampujat ovat jo täyttäneet Ampumaurheiluliiton asettaman maapaikkatavoitteen. Virallinen tavoite on seitsemän olympiamaapaikka, joista vähintään yksi jokaisessa lajiryhmässä (haulikko, kivääri, pistooli).

Suomalaisampujilla on mahdollisuus hankkia lisää maapaikkoja. Haulikkolajien kauden viimeisessä maailmancupissa Slovenian Mariborissa ammutaan vielä miesten skeet, jossa suomalaisista kilpailevat Marko Kemppainen, Timo Laitinen ja Vesa Lautamatti. Torstaina ja perjantaina käytävässä kilpailussa on jaossa yksi olympiamaapaikka.

Pistoolin, kiväärin ja haulikon ruutilajien EM-kilpailussa on jaossa 1-5 olympiapaikkaa lajista riippuen. EM-kilpailu on Espanjan Granadassa 11.-21. heinäkuuta. Lisäksi haulikkolajien MM-kilpailussa on jaossa yksi olympiamaapaikka jokaisessa lajissa syyskuun alussa Kyproksen Nikosiassa.

Haulikkolajien maailmancup (4/4), Slovenia Maribor.

Skeet, naiset, 75 kiekkoa + 25 kiekon finaali

: 1) Christine Brinker Saksa 93 (69+24), 2) Xiumin Yu Kiina 92 (69+23), 3) Diana Bacosi Italia 91 (69+22), 4) Ning Wei Kiina 89/5 uusinnassa neljännestä sijasta (69+20), 5) Elena Little Iso-Britannia 89/4 (69+20), 6) Shan Zhang Kiina 89/1 (70+19), 7) Danka Bartekova Slovakia 68, 8) Nathalie Larsson Ruotsi 68, 9) Erdzhanik Avetisyan Venäjä 68, 10) Marjut Heinonen Suomi 67 (21+21+25) (otti olympiamaapaikan), 11) Veronigue Girardet-Allard Ranska 67 (23+21+23), 12) Katiuscia Spada Italia 67 (25+22+20), 13) Lucia Lilia Mihalache Romania 67 (24+24+19).
Maailmancupissa oli 36 ampujaa.

Kaksoistrap, miehet, 150 kiekkoa + 50 kiekon finaali:

1) Francesco Daniello Italia 192 (145+47) (otti olympiamaapaikan), 2) Håkan Dahlby Ruotsi 190 (142+48), 3) Walton Eller USA 188 (141/2 uusinnassa finaalipaikasta +47), 4) Daniele Di Spigno Italia 187/2 uusinnassa neljännestä sijasta (142+45), 5) Binyuan Hu Kiina 187/1 (141/2+46), 6) Claudio Franzoni Italia 183 (143+40), …32) Mikko Mäkitalo Suomi 132 (44+44+44), …34) Simo Köylinen Suomi 132 (48+43+41), …39) Jussi Anttonen Suomi 126 (41+42+43).
Maailmancupissa oli 43 ampujaa.

Lisätietoja: http://www.issf.tv