Janne Kirvesmäki 25:s EM-trapissa
16.7.2007 klo 12:00

Janne Kirvesmäki oli parhaana suomalaisena 25:s tuloksella 117 kiekkoa EM-trapissa Espanjan Granadassa maanantaina 16. heinäkuuta. Tommi Andelin ja Petri Nummela ampuivat molemmat kiekon vähemmän. Andelin oli 36:s ja Nummela 41:s

Ranska teki mahdottomasta mahdollisen ja otti trapissa kaksoisvoiton ja kaksi olympiamaapaikkaa. EM-kultaa ampui Yves Tronc tuloksella 147 (123+24) kiekkoa. 143 (121+22) kiekkoa rikkonut Stephane Clamens varmisti EM-hopeamitalin vasta jännittävässä uusinnassa voittaen Kroatian Josip Glasnovicin 4-3. Glasnovic otti kolmannen olympiamaapaikan. Myös kilpailussa jaossa ollut neljäs olympiapaikka meni finalistille. Sen otti viidenneksi ampunut Espanjan Alberto Fernandez tuloksella 143 (123+20) kiekkoa.

Kirvesmäen urakka päättyi hienosti

Karstulan Seudun Metsästys- ja ampumaseuraa edustava 38-vuotias Janne Kirvesmäki ampui trapin toisen kilpailupäivän hienosti (24+24+25) finaalivauhtia. Ensimmäisen päivän sarjat (23+21) pilasivat EM-kisan tuloksen. Kirvesmäki jäi tuloksellaan 117 kiekkoa neljä kiekkoa finaalipaikan uusinnasta.

– Eilisen päivän toisessa sarjassa (21 kiekkoa) ei ollut ajatus mukana. Se yksi sarja tämän kilpailun ratkaisi. Tämän päivän kunto olisi saattanut riittää finaaliinkin asti. Tänään ammunta oli sellaista kuin sen pitäisikin olla, karstulalainen Kirvesmäki totesi paukutettuaan viimeiseen sarjaan täydet 25 osumaa lähes virheettömällä ammunnalla.

– Ehkä eilinen meni vähän yliyrittämisen puolelle. Siihen toiseen sarjaan en saanut oikeanlaista ampumavirettä. Jos ei ole ajatus mukana ja tekee pienenkin virheen, se kostautuu heti. Kun vain aina muistaisi tehdä kaiken yksinkertaisesti, osuisi hyvin.

Kirvesmäki kertoi valmistautumisen EM-kisaan sujuneen hyvin. Viimeistelyharjoituksissa hän paukutti 24-25 kiekkoa rikki jokaisessa sarjassa yhdellä laukauksella.

– Karstulan ampumaviikolla taisin ampua automaattitrapin jokaiseen kahdeksaan sarjaan 24-25 osumaa.

"Pää ei ole mukana"

Salon Seudun Ampujia edustava 33-vuotias Tommi Andelin tuntui hyvin pettyneeltä omaan kilpailuunsa ammuttuaan 116 (23+22+23+24+24) kiekkoa. Tavoitteena olleet olympiamaapaikat ratkesivat vasta finaalissa ja finaali jäi viiden kiekon päähän.

– Ei ole pää mukana. Teknisesti olen kunnossa, mutta pää ei toimi. Motivaatio on heikko ja siihen on monta syytä. Tämä olympiadi on nyt tässä. MM-kilpailuihin en lähde, lahtelainen Andelin sanoi. Haulikkolajien MM-kilpailussa on jaossa vielä yksi olympiamaapaikka jokaisessa lajissa. MM-kilpailu on syyskuun alussa Kyproksen Nikosiassa.

– Harmittaa, kun tiedän, että osaan ampua, mutta tulosta en saa aikaiseksi.

Andelin menetti otteensa ammuntaan kevättalven ja kevään raskailla leiri- ja kilpailumatkoilla. Lepo jäi liian vähiin, kun leiri- ja kilpailumatkojen välillä hänen piti hoitaa rästiin jääneet ansiotyöt.

Andelin kehui muiden haulikkoampujien tavoin Granadan ampumakeskuksen haulikkoratoja. Heittimet toimivat hyvin ja kiekko näkyi loistavasti.

– Vaikka keskittymiseni oli huonoa, ammuin 116. Se kertoo, että täällä on helpot radat. Täällä on yleensä 1-2 kiekkoa kovempi tulostaso kuin muualla.

"Eilen meni liian yrittämisen puolelle"

Lahden Ampumaseuraa edustava 36-vuotias Petri Nummela paukutti rikki 116 (22+22+24+25+23) kiekkoa. Maanantain kolme sarja sujuivat hyvin (24+25+23). Tavoitteena ollut olympiamaapaikka karkasi jo ensimmäisen kilpailupäivän kahdella sarjalla sunnuntaina (22+22).

– Tämä päivä kulki hyvin. Eilen meni liian yrittämisen puolelle, hollolalainen Nummela arvioi.

– Tänään tuntui mukavalta loikottaa, kun ammunta oli rentoa. Onneksi eilen oli lyhyt päivä ja oli vain kaksi sarjaa.

Petri Nummela on ampunut kauden kaikki arvokilpailut tasaisesti. Maailmancupin kilpailuissa hän on ampunut kaksi kertaa 116 ja kerran 115. Huipputulos antaa vielä odottaa itseään.

– Vielä tekisi mieli ampua MM-kisa ja yrittää olympiamaapaikkaa.

Sibbo Skyttegilleä edustava 19-vuotias Veli-Matti Matikainen oli poikien trapissa 23:s. Hän ampui 110 (23+21+22+23+21) kiekkoa.

Ammunnan EM-kilpailu, Granada, Espanja, 11.-21.7.2007.

Trap, miehet, 125 kiekkoa + 25 kiekon finaali:

1) Yves Tronc Ranska 147 (123+24) (otti olympiamaapaikan), 2) Stephane Clamens Ranska 143/4 uusinnassa toisesta sijasta (121/1+22) (otti olympiamaapaikan), 3) Josip Glasnovic Kroatia 143/3 (122+21) (otti olympiamaapaikan), 4) Giovanni Pellielo Italia 143/2 (123+20), 5) Alberto Fernandez Espanja 143/0 (123+20) (otti olympiamaapaikan), 6) Francesco Amici San Marino 141 (121/1 uusinnassa finaalipaikasta + 20), 7) Aleksei Alipov Ranska 121/0, …25) Janne Kirvesmäki Suomi 117 (23+21+24+24+25), …36) Tommi Andelin Suomi 116 (23+22+23+24+24), …41) Petri Nummela Suomi 116 (22+22+24+25+23).

Trap, pojat, 125 kiekkoa + 25 kiekon finaali: 1) Carlos Rubio Espanja 139 (119+20), 2) Andras Szollar Unkari 137 (117+20), 3) Paulo Diogo Rosario Portugali 135/5 uusinnassa pronssista (118+17), 4) Yauz Ilnam Turkki 135/4 (117+18), 5) Roman Dobrosotskih Venäjä 134 (120+14) , 6) Maxime Mottet Belgia 133 (116+17), …23) Veli-Matti Matikainen Suomi 110 (23+21+22+23+21).