Kai Jahnsson ampui olympiamaapaikan vapaapistoolin EM-kilpailussa
16.7.2007 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Kai Jahnsson ampui olympiamaapaikan vapaapistoolin EM-kilpailussa Espanjan Granadassa maanantaina 16. heinäkuuta. Poliisien Ampumaseuraa edustava 42-vuotias helsinkiläinen Jahnsson laukoi 555 (89 + 94 + 92 + 91 + 94 + 95) pistettä ja oli 14:s.

Vapaapistoolin EM-kultaa ampui Bulgarian Tanyu Kiriakov tuloksella 663,5 (567 + 96,5) pistettä. Kai Jahnssonin lisäksi olympiamaapaikan ottivat neljänneksi sijoittunut Italian Mauro Badaracchi tuloksella 659,8 (565 + 94,8) pistettä ja yhdenneksitoista sijoittunut Israelin Aleksander Danilov tuloksella 558 pistettä.

Suomalaiset ovat ampuneet jo kahdeksan maapaikkaa 2008 olympialaisiin Pekingiin. Paikan ovat ampuneet Kai Jahnssonin lisäksi Mira Nevansuu (ilmapistooli), Juha Hirvi (pienoiskiväärin täysottelu), Henri Häkkinen (ilmakivääri), Hanna Etula ja Marjo Yli-Kiikka (ilmakivääri), Satu Mäkelä-Nummela (haulikon trap) ja Marjut Heinonen (haulikon skeet).

– Vaikea uskoa, että otin olympiamaapaikan. Kisan alku on niin hankala. Oli todella hankala päästä ammunnasta jyvälle, Kai Jahnsson hämmästeli heti kisan jälkeen.

– Oma tavoitteeni oli ampua 560 pistettä. Vaikka en tulosta laskenutkaan, huomasin kisan aikana, ettei tulosta tule suunnitelmien mukaan. Tämä oli taas yksi osoitus siitä, että loppuun asti kannattaa aina yrittää.

Suomalaiset joutuivat jännittämään minuuttikaupalla lopullisten tulosten varmistumista ja paikan sinetöi vasta kutsu dopingtestiin. EM-kilpailussa oli jaossa kolme maapaikkaa ja Kai Jahnsson otti kolmannen paikan. Kahden viimeisen sarjan alkaessa Jahnsson näytti menettäneen mahdollisuutensa. Kisan parhailla sarjoillaan, 94 ja 95 pistettä, hän nousi tuloslistalla riittävästi.

Vapaapistoolikilpailu ratkesi viimeisillä laukauksilla, kuten kilpailut yleensäkin. Tänään Kai Jahnsson ampui hyvät ja onnekkaat laukaukset viimeiseksi ja otti paikan pisteen erolla ennen Serbian Dimitrije Grgicia. Hänen viimeiset laukauksensa olivat 10,0, 10,5 ja 10,1.

– En koe olevani onnekas. Minulla oli kisassa kahdeksan 9,9-osumaa ja muitakin lähellä kymppiä olleita osumia. Nyt ne 10,0-osumat tulivat minulla tällä kertaa viimeisillä laukauksilla.

Puhuttelu auttoi

Kai Jahnsson aloitti kisan heikolla 89 pisteen sarjalla. Jo koelaukaukset olivat vaikeita.

– Siinä on todella kova halu tehdä tulosta, mikä näkyi jo harjoituksissa. Kyllähän minäkin tiesin, minkä takia minä täällä olen. Ei tänne tulla kokeilemaan, josko sattuisi olemaan hyvä päivä. Kovaa pitää ampua alusta alkaen. Siinä ensimmäisen sarjan jälkeen tulin pois ampumapaikaltani päävalmentaja Matthias Hahnin puhutteluun. Eihän siinä mitään ihmeellisiä puheltu. Hän vain korosti avainasioita ja omien vahvuuksien käyttämistä sekä huomautti yliyrittämisestä, hän sanoi.

– Taktiikka oli sovittu etukäteen. Minut voi ottaa pois ampumapaikalta ja tulen välillä itsekin.

Paula Viitasaari on valmentanut Kai Jahnssonin nelisen vuotta. Jahnsson toteaa valmennussuhteen olevan kiinteä. Viime vuoden lopulla pistoolilajien päävalmentajana aloittaneen saksalaisen Matthias Hahnin kanssa Jahnsson tekee yhteistyötä lähinnä leireillä ja kilpailumatkoilla.

– Paula tuntee minut todella hyvin. Juttelemme säännöllisesti, vaikka emme käy jatkuvasti yhdessä ampumassa, hän kertoo.

– Minulle on tärkeää, että oman lajin valmentaja on kisamatkoilla mukana. Matthias on ammattimies, sillä hän näkee heti ampujan vahvuudet ja heikkoudet.

Toinen kausi arvokilpailuissa

Kai Jahnsson ampuu vapaapistoolilla vasta toista kauttaan arvokilpailuissa. Aiemmin hän keskittyi ilmapistooliin, jonka hän toteaa olevan hyvin samankaltainen laji kuin vapaapistooli.

– Minulla oli 6-7 vuotta taukoa vapaapistooliammunnassa. Parisen vuotta sitten aloitin uudelleen, kun aloitin valmistautumisen 2006 Kiinassa ammuttuun maailmancupiin. Olympiamaapaikasta olen ampunut viime ja tällä kaudella vain neljässä maailmancupin kilpailussa ja nyt täällä. Tämä oli ensimmäinen vapaapistoolin EM-kilpailuni, hän kertoo.

Jahnsson hankki tänä vuonna uuden Morini-vapaapistoolin, jolla ammunta alkoi sujua aiempaa paremmin. Yksi tärkeä tapahtuma, jonkinlainen käännekohta, joka vakuutti sekä Ampumaurheiluliiton valitsijat että Jahnssonin itsensä, oli maailmancupin kilpailu Saksan Münchenissä touko-kesäkuun vaihteessa. Jahnsson ampui ilmapistoolilla 580 pistettä ja vapaapistoolilla 550 pistettä peruskilpailussa ja 558 pistettä karsinnassa. Lisäksi hän laukoi vapaapistoolilla 650,6 (556+94,6) pistettä kansainvälisessä kilpailussa Tshekin Pilsenissä.

– Maailmancupiin valmistauduimme hyvällä leirillä Saksassa lähellä Müncheniä. Matthias Hahnin suhteilla pääsimme hyvään ampumaurheilukeskukseen harjoittelemaan. Samalla tavalla pitäisi päästä valmistautumaan jokaiseen tärkeään kilpailuun.

Rajavartiolaitos joustava työnantaja

Helsinkiläinen Kai Jahnsson työskentelee pintapelastajana helikopterimiehistössä Rajavartiolaitoksen palveluksessa. Hän kehuu työnantajansa joustavaksi.

– Esimieheni ja komentaja ovat suhtautuneet erittäin hyvin ammuntaan. Se on suuri tuki, kun joudun olemaan paljon pois. Treenaan yhdessä sovitun suunnitelman mukaan, mutta työt ovat aina etusijalla, hän kertoo.

Ammunnan EM-kilpailu, Granada, Espanja, 11.-21.7.2007.

Vapaapistooli, miehet, 60 ls + 10 ls:n finaali:

1) Tanyu Kiriakov Bulgaria 663,5 (567 + 96,5), 2) Vladimir Gontcharov Venäjä 662,1 (568 + 94,1), 3) Francesco Bruno Italia 660,5 (562 + 98,5 ), 4) Mauro Badaracchi Italia 659,8 / 10,1 uusinnassa neljännestä sijasta (565 + 94,8) (otti olympiamaapaikan), 5) Vladimir Isakov Venäjä 659,8 / 8,8 (563 + 96,8), 6) Oleg Omelchuk Ukraina 659,7 (559 + 100,7), 7) Joao Costa Portugali 653,5 (560 + 93,5), 8) Boris Kokorev Venäjä 652,1 (564 + 88,1), …11) Aleksander Danilov Israel 558 (otti olympiamaapaikan), …14) Kai Jahnsson Suomi 555 (89 + 94 + 92 + 91 + 94 + 95) (otti olympiamaapaikan).