Timo Nyström ampui kultaa vammaisampujien EM-kilpailussa Saksassa
27.7.2007 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Timo Nyström ampui kultaa ilmakiväärin makuuasennon 60 laukauksen kilpailussa vammaisampujien EM-kilpailussa Saksan Suhlissa perjantaina 27. heinäkuuta. Mikkelin Ampujien edustava 43-vuotias Nyström naputti näkövammaisten sarjassa täydet 600 pistettä ja jakoi voiton Slovakian Stefan Kopcikin, Saksan Christian Adlerin ja Itävallan Kurt Martinschitzin kanssa.

– Tiesin, että täydet 600 pistettä pitää ampua, jos korkeimmalle korokkeelle haluaa. Ennen kisaa löin vetoa, että viisi ampuu täydet. Sen vedon hävisin, mikkeliläinen Timo Nyström sanoi heti kisan jälkeen tunteiden vielä velloessa.

– Olen tehnyt tämän eteen paljon töitä. Se on vaatinut uhrauksia itseltäni ja muilta. Nyt tiedän, että pystyn tiukassa paikassa hallitsemaan itseni – ja että osaan ampua keskelle äänen perusteella.

Vaikka Nyström ampui Suhlissa ensimmäisen arvokilpailunsa, hän pystyi konkarin lailla huippusuoritukseen. Tosin muutama päivä sitten ammuttu ilmakiväärin pystyasennon kilpailu sujui totutellessa eikä helppoa ollut makuuasennostakaan ampuminen. Pystyasennon 60 laukauksen kilpailussa hän oli 15:s tuloksella 549, kun voittaja Slovakian Stefan Kopcik laukoi 588.

– Kisan puolivälissä ammuin 10,2-osuman. Silloin tuli mieleen valmentaja Erkki Turusen tarinat keskittymisestä. Jos kesken kisaa alkaa miettiä, minkälaiselta palkintopallilla olo mahtaakaan tuntua, sinne ei pääse. Kyllä ajatus pyrki välillä karkaamaan. Vedin itseäni silloin mentaalisesti turpiin ja jatkoin loppuun asti, hän kertoi.

– Tänään järjestäjät määräsivät minulle korkeamman tuolin, jolloin ampumapöytä jäi liian matalaksi. Vasen olkapää oli lopussa todella kipeä. Sisulla vedin loppuun asti.

Näkövammaiset tähtäävät äänitaajuustähtäimellä, jolla taulun keskikohta löytyy äänen perusteella. Pystyasennosta he ampuvat seisten eli samasta asennosta kuin näkevätkin ampumaurheilijat. Makuuasennossa näkövammaiset ampuvat istuen ja saavat pitää molempia kyynärpäitä pöydällä. Lisäksi he saavat käyttää apuna aseesta tukikäden kyynärvarteen tulevaa remmiä.

– Ensimmäisellä arvokilpailureissulla opin ainakin sen, että varusteiden ja laitteiden pitää olla säädettävissä järjestäjien ohjeiden mukaan. Näkövammaisten lajit eivät ole paralympialajeja ja ohjeistuksessa on vielä hiomista.

Vammaisampujien EM-kilpailu, Suhl, Saksa.

Ilmakivääri, 60 ls, makuu, SH3 (näkövammaiset), avoin luokka: 1) Timo Nyström Suomi

, Stefan Kopcik Slovakia, Christian Adler Saksa ja Kurt Martinschitz Itävalta 600 pistettä.

Ilmakivääri, 60 ls, makuu, SH2 (liikuntavammaiset), avoin luokka

: 1) Radoslav Malenovsky Slovakia 705,9 (600+105,9), 2) Veronika Vadovicova Slovakia 705,4 (600+105,4), 3) Jonas Jacobsson Ruotsi 704,9 (600+104,9), …20) Erkki Pekkala Suomi 595.