Haulikkovalmennusta ukrainalaisopein
14.5.2008 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Oulussa vieraili viime viikolla ukrainalainen haulikkovalmentaja Ruslan Revenko. Vierailu järjestyi Oulun Seudun Haulikkoampujien ja Oulu-Odessa seuran yhteistyönä. Revenko on ampunut haulikolla kolmetoistavuotiaasta saakka, eli melkein 25 vuotta. Oman kilpailu-uransa jälkeen ( EM pronssia trapissa, ennätys 148/150) Ruslan suoritti viisivuotisen urheiluakatemian ja toimii ammattivalmentajana. Hän valmentaa mm. olympiavoittaja Mikola Milcheviä.

Viisipäiväinen koulutusviikko aloitettiin luennolla, jossa Revenko kertoi ukrainalaisten huippuampujien vuosiohjelmasta. Ukrainassakin huippuampujat harjoittelevat paljon, laukausmäärät ovat jopa 25000 kpl vuodessa. Laukauksista lähes puolet ammutaan tammi-helmikuussa. Kova perustyö kesän kilpailukautta varten tehdään silloin. Kesää kohti laukausmäärät hiljalleen vähenevät. Kilpailukaudella harjoitellaan hyvin vähän. Peruste oli, että kun kotitehtävät on tehty kunnolla sujuu kilpaileminenkin hyvin. Ruslanin mielestä kesällä ei voida enää paljoa tehdäkään , perustyö kilpailukautta varten tehdään puolta vuotta aikaisemmin. Esimerkiksi kilpailuviikolla ei ammuta ollenkaan, ajatellaan muita asioita. Käydään vaikka ongella …

Kaikessa tekemisessä ja opettamisessa oli merkille pantavaa tiukka paneutuminen siihen mitä oltiin tekemässä. Mielikuva- ja rentoutusharjoitteet olivat niin nostoharjoittelussa kuin radallakin koko ajan mukana. Tärkeintä on keskittyä omaan tekemiseen.

Rataharjoituksissa jatkettiin sitten luennolla kuultua. Ruslan osoittautui vaativaksi ja karismaattiseksi valmentajaksi. Ohjeita rennon ja rauhallisen ampumasuorituksen tekemiseen sateli kokeneemmille ampujille. Asetta ei saanut pitää olkapäällä odotellessa omaa vuoroa vaan joko kädessä tai paikallaan oltaessa piippu lenkkarin nauhojen päällä. Energiaa ei tuhlata ja kroppa pidetään rentona koko ajan. Kysymyksiin tyyleistä, ampuma-asennoista ja kiekon rikkomispaikoista Ruslan vastasi sen olevan hyvin yksilöllistä. Rauhallinen ampuja ampuu kiekot hieman hitaammin, kuin tulisempi heppu. Kovin monimutkaista ja hidasta ampumatyyliä ei toki saa opetella, mutta jokainen ampuu omalla tyylillään.

Ruslanin opissa olleiden ampujien mielestä vierailu oli tavattoman hyödyllinen. Kun vielä mies itse osoittautui ihmisenä tavattoman miellyttäväksi ja huumorintajuiseksi toiveet yhteistyön jatkumiseksi Ruslanin ja odessalaisten haulikkoampujien välillä virisivät korkealle. Ruslan kutsuukin kaikkia suomalaisia haulikkoampujia Ukrainaan kilpailemaan ja leireilemään. Olosuhteet alkutalvesta on leppoisammat, kuin meidän pakkaskelit. Oulusta saattaakin jo syksyllä lähteä joukkue vastavierailulle.

Kiitokset Oulu-Odessa seuran Aarne Tervolle valmentajavierailun toteuttamisesta

Liitteenä kutsu Ukrainassa järjestettävistä skeet ja trap kilpailuista 2008