Olympiavoittaja ja monta MM-mitalistia ampuu Hollolassa viikonvaihteessa
22.5.2008 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Haulikkolajien Polar Grand Prix on houkutellut kovatasoisen osanottajakaartin Hollolan Hälvälään viikonvaihteeksi 23.-25. toukokuuta. Euroopan haulikkocupin osakilpailussa suomalaisia kirittävät muiden muassa trapin olympiavoittaja Liettuan Daina Gudzineviciute sekä Slovakian naisten skeetin ja Espanjan miesten skeetin maajoukkueet. Lähes kaikki parhaat suomalaisampujat olympiaedustajiemme Satu Mäkelä-Nummelan ja Marjut Heinosen johdolla osallistuvat Lahden Ampumaseuran järjestämään kilpailuun. Hollolassa kilpaillee yhteensä seitsemän ampujaa, jotka kilpailevat myös Pekingin olympialaisissa.

Polar GP on samalla suomalaisten haulikkoampujien viimeinen EM-katsastus. Suomen Ampumaurheiluliitto nimeää EM-joukkueen tiistaina 27. toukokuuta. Haulikkolajien EM-kilpailu on 7.-13. heinäkuuta Kyproksen Nikosiassa.

Kolmipäiväinen Polar GP alkaa jo huomenna perjantaina kaksoistrapin kilpailulla. Kisaan osallistuvat parhaat suomalaiset: Orimattilan Seudun Urheiluampujien kolmikko Simo Köylinen, Niko Hyvärinen ja Jussi Anttonen sekä Rantasalmen Urheilu- ja Metsästysampujien Sami Ritsilä ja Salon Seudun Ampujien Mikko Mäkitalo. Lauantaina ovat ohjelmassa naisten skeet ja trap. Miesten skeet ja trap alkaa lauantaina ja päättyy sunnuntaina.

Naisten trapissa suomalaisampujia kirittää olympiavoittaja Daina Gudzineviciute. 42-vuotias liettualainen on urallaan ampunut muun muassa olympiakultaa vuonna 2000 Sydneyssä ja MM-hopeaa 2002 Hollolan Hälvälässä. Lauantaina kilpailtavassa naisten trapissa ampuvat parhaat suomalaiset: Orimattilan Seudun Urheiluampujien Satu Mäkelä-Nummela ja Noora Antikainen sekä Sibbo Skyttegillen Mopsi Veromaa. Pekingin olympialaisissa maataan edustavat Mäkelä-Nummela ja Gudzineviciute.

Naisten skeetissä suomalaisampujin kanssa kisaa Slovakian kovatasoinen maajoukkue: Bartekovan kaksoset Lenka ja Danka sekä Andrea Stranovska ja Monika Zemkova. 22-vuotias Danka Bartekova on vuosien 2005 ja 2006 MM-pronssimitalisti sekä moninkertainen nuoren MM- ja EM-mitalisti. Lenka Bartekova on naisten sarjassa jäänyt sisarensa varjoon, mutta juniorina hän voitti 2002 maailmanmestaruuden Hollolan Hälvälässä. 38-vuotias Andrea Stranovska on 2002 MM-kilpailujen naisten hopeamitalisti. Vasta 19-vuotias Monika Zemkova on ampunut nuorten EM-kultaa 2007 ja MM-hopeaa 2006. Suomalaisista kisaan osallistuvat muiden muassa Haapaveden Ampumaseuran Marjut Heinonen ja Satakunnan Ampujien Maarit Lepomäki. Heinonen on jo valittu Pekingin olympialaisiin. Slovakialla on maapaikka, joten joku Hollolassa ampuvista kilpailee myös Pekingissä.

Miesten skeetin kovatasoisimmat ulkomaalaisvieraat ovat Viron Andrei Ineshin ja Espanjan Juan Jose Aramburu. 41-vuotias Ineshin on vuoden 2006 MM-kultamitalisti ja 2004 olympialaisten 10:s. Hän kilpailee Pekingin olympialaisissa. 26-vuotias Aramburu on vuoden 2007 EM-hopeamitalisti ja vuoden 2005 EM-pronssimitalisti. Espanjalla kaksi maapaikkaa Pekingiin miesten skeetissä, joten todennäköisesti kaksi Hollolassa ampuvaa kilpailee myös Pekingissä. Suomen skeettareista kisaan osallistuvat muiden muassa Sibbo Skyttegillen Timo Laitinen, Lauri Leskinen ja Oskari Kössi, Lounais-Hämeen Ampujien Tomi Aspholm ja Vesa Pietarila, Lahden Ampumaseuran Jesse Louhelainen, Ala-Hämeen Ampujien Max Rosenberg ja Oulun Seudun Haulikkoampujien Rauli Honka.

Miesten trap on lähes suomalaisten keskinäinen kilpailu. Etukäteen kovatasoisin vieras on Viron 47-vuotias Urmas Saaliste. Hänen paras sijoituksensa on vuoden 2002 MM-kilpailujen 19:s sija. Suomalaisista mukana ovat Karstulan Seudun Metsästys- ja Ampumaseuran Janne Kirvesmäki, Lahden Ampumaseuran Petri Nummela, Orimattilan Seudun Urheiluampujien Matti Nummela ja Henri Keskipasma sekä Sibbo Skyttegillen kolmikko Henrikki Vitali, Antti Helin ja Heikki Svahn.