Minna Leinonen, Tapani Meriläinen, Veikko Palsamäki ja Erkki Pekkala ampuvat paralympialaisissa Pekingissä
2.7.2008 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Minna Leinonen, Tapani Meriläinen, Veikko Palsamäki ja Erkki Pekkala ampuvat paralympialaisissa Pekingissä 6.-17. syyskuuta. Suomen Paralympiakomitean hallitus valitsi kaikkiaan 30 urheilijaa 13 eri lajiin keskiviikkona 2. heinäkuuta.

Suomalaisia nähdään ammunnassa, bocciassa, jousiammunnassa, judossa, maalipallossa, purjehduksessa, pöytätenniksessä, ratsastuksessa, tandem-pyöräilyssä, uinnissa, tenniksessä, penkkipunnerruksessa ja yleisurheilussa. Suomen joukkue on hyvä sekoitus kokemusta ja nuorta intoa. Pekingin joukkueessa 17 urheilijalla on kokemusta aiemmista paralympialaisista, ensikertalaisia on mukana 13. Miehiä joukkueessa on 25 ja naisia 5.

– On hienoa, että saavutimme paikkoja näin monessa lajissa. Menestyslajiemme rinnalle on noussut uusien lajien urheilijoita. Uskon, että Pekingissä nähdään ennen kokemattoman upeat paralympialaiset, joukkueenjohtaja Maria Laakso toteaa.

Suomen joukkueen johtajana toimii Paralympiakomitean pääsihteeri Maria Laakso ja apulaisjoukkueenjohtajana valmennuspäällikkö Kimmo Mustonen. Joukkueen lääkäri on Vesa Järveläinen ja vastuullisena fysioterapeuttina toimii Kati Kauhanen. Tiedottajana mediaa palvelee Paralympiakomitean viestintä- ja yhteyspäällikkö Leena Kummu.

Pekingin paralympialaiset järjestetään 6.–17.9.2008. Pekingissä kilpailee 4 000 urheilijaa noin 145 maasta. Paralympiakullasta kilpaillaan 20 lajissa. Suomen pääjoukkue matkustaa kisoihin 30.8.2008.

Edellisissä paralympialaisissa Ateenassa 2004 Suomella oli edustajia 10 lajissa. Suomen paralympiajoukkue sai kahdeksan mitalia ja oli mitalitilastossa sijalla 33. Leo-Pekka Tähti voitti pyörätuolikelauksen sadalla ja kahdella sadalla metrillä kultamitalit luokassa T54. Paralympiakultaa saivat myös Marjaana Väre keihäänheitossa (luokka F42) ja Minna Leinonen 10 metrin ilmakiväärissä (luokka SH2). Rauno Saunavaara voitti hopeaa keihäänheitossa luokassa F54. Pronssimitalit menivät judoka Jani Kallungille alle 66 kiloisten sarjassa, Tiina Ala-aholle keihäänheitossa (luokka F33) ja Markku Niinimäelle kuulantyönnössä (luokka F54). Pistesijoille pääsi 16 yksilöurheilijaa ja kaikki viisi palloilujoukkuetta, eli 67 prosenttia suomalaiskilpailijoista saavutti mitalin tai pistesijan. Suomalaiset tehtailivat kaksi maailmanennätystä ja seitsemän Suomen ennätystä. Yksilölajeissa 82 prosenttia urheilijoista ylsi kauden parhaaseensa.

Pekingin joukkueeseen valitut urheilijat lajeittain

Ammunta: Minna Leinonen (Jyväskylä), Tapani Meriläinen (Joensuu), Veikko Palsamäki (Haapajärvi) ja Erkki Pekkala (Haapajärvi). Päävalmentaja Pirjo Peltola (Joensuu)

Boccia: Vesa Koivuniemi (Tampere), Timo Ollikka (Lappeenranta) ja Leena Särelä (Espoo). Päävalmentaja Lasse Mäkinen (Lempäälä)

Jousiammunta: Jean-Pierre Antonios (Turku), Keijo Kallunki (Järvenpää) ja Osmo Kinnunen (Kerava). Päävalmentaja Hannu Nurhonen (Turku)

Judo: Jani Kallunki (Vantaa) ja Rauno Peltoniemi (Espoo). Päävalmentaja Juha Vainio (Vantaa)

Maalipallo, miehet: Veli-Matti Aittola (Nurmijärvi), Toni Alenius (Pertteli), Jorma Kivinen (Tampere), Jarno Mattila (Helsinki), Erkki Miinala (Helsinki) ja Petri Posio (Kuusankoski). Päävalmentaja Timo Laitinen (Koria)

Tandem-pyöräily: Jarmo Ollanketo (Haapavesi). Pilottipyöräilijänä polkee Marko Törmänen (Oulu). Päävalmentaja Antti Hagqvist (Kankaanpää)

Pöytätennis: Esa Miettinen (Kuopio). Päävalmentaja Jarno Peltovako (Tampere)

Pyörätuolitennis: Taneli Tenhunen (Lahti). Päävalmentaja Eero Saari (Lahti)

Ratsastus: Katja Karjalainen (Kellokoski). Päävalmentaja Arto-Pekka Heino (Hyvinkää)

Uinti: Antti Latikka (Espoo). Päävalmentaja Pasi Salonen (Helsinki)

Penkkipunnerrus: Juhani Kokko (Ylikiiminki) ja Janne Piipponen (Haukipudas). Päävalmentaja Jari Laine (Kemi)

Purjehdus: Juhani Mattila (Espoo). Päävalmentaja Rikard Bjuström (Tampere)

Yleisurheilu: Tiina Ala-aho (Oulu), Markku Niinimäki (Mäntsälä), Leo-Pekka Tähti (Pori) ja Marjaana Väre (Helsinki). Päävalmentaja Tero Linja (Palokka)

(Suluissa on urheilijan kotipaikkakunta).