Pistooliampuja Jari Olkkonen kuoli sairauskohtaukseen lauantaina
8.8.2008 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Pistooliampuja Jari Okkonen kuoli 47-vuotiaana äkilliseen ja rajuun sairauskohtaukseen lenkkipolulla lauantai-iltana 2. elokuuta. Hänen sotilaalliset hautajaisensa ovat Riihimäen kappelikirkossa lauantaina 16. elokuuta kello 10 alkaen.

– Jari oli lauantai-iltana lenkillä avovaimonsa Minnan kanssa ja tuupertui lenkkipolulle. Hän sai erittäin äkillisen ja rajun sairauskohtauksen eikä enää reagoinut pitkään elvytykseen. Tarkka kuolinsyy selviää myöhemmissä tutkimuksissa, kertoo Jarin sisar Eija-Riitta Häyhä.

Riihimäkeläinen Jari Olkkonen harrasti ammuntaa jo alle kouluikäisenä. Hän aloitti panostenkin latauksen jo 12-13-vuotiaana.

– Isän mukana olimme molemmat ampumaradalla. Jari mieltyi olympiapistooliammuntaan intohimoisesti. Harjoituspäiväkirjat ovat tallessa 1980-luvun alusta alkaen. Viime vuosina yhtä intohimoiseksi harrastukseksi tuli sisaren mukana metsästäminen. Jari ampui viime kesänäkin kolmisen tuhatta laukausta hirvikiväärillä, ennen metsästyksen aloittamista. Jari sanoi aina, että metsällä laukauksen pitää olla varma. Sinne ei mennä enää harjoittelemaan, Eija-Riitta kertoo.

– Kuolinpäivänään Jari oli ensin minun kanssani metsästysseuran kokouksessa ja meni sieltä suoraan ampumaradalle. Illalla hän lähti vielä lenkille. Se kuvaa Jaria hyvin. Hän eli joka heti loppuun asti sekä harrasti monipuolisesti.

Jari Olkkosen edusti Suomea vuoden 2006 MM-kilpailussa Kroatian Zagrebissa sekä useissa EM- ja PM-kilpailuissa ja maaotteluissa. Hänen ensimmäinen edustustehtävänsä oli nuorten Suomi-Saksa-maaottelu syyskuussa 1980. Hän ampui henkilökohtaisessa kilpailussa kolmanneksi ja voitti joukkuekilpailun. Hän voitti joukkuekilpailun PM-kilpailussa 1985. Hän oli moninkertainen SM-, UAY- ja PV-ampumamestaruuskilpailujen mitalisti.

– Ammunnasta, metsästyksestä, musiikista ja teknisestä tiedosta kiinnostunut Jari valitsi oman tiensä ja eli kuten halusi. Jari hankki innokkaasti tietoa aseista ja ampumatarvikkeista harrastuksensa ja työnsä vuoksi. Tiedoillaan hän ei leveillyt, mutta oli aina kysyttäessä sitä valmis jakamaan. Joskus härkäpäisenäkin tunnetuksi tullut olympiapistooliampuja oli kuitenkin aina reilu, rehellinen ja kovaluinen kilpakumppani, olympiapistooliampuja Marko Talvitie muistelee.

– Jari sairastui syöpään kuutisen vuotta sitten, mutta selvisi siitä voittajana. Kuukausi syöpäleikkauksen jälkeen hän osallistui ilmaolympiapistoolin SM-kilpailuun ja voitti samana kesänä olympiapistoolin SM-kilpailun, vaikka syöpähoidot jatkuivat edelleen, Eíja-Riitta kertoo.

Jari Olkkonen työskenteli Puolustusvoimien Materiaalilaitoksen esikunnassa insinöörikapteenina. Hänelle järjestetään sotilaalliset hautajaiset Riihimäen kappelikirkossa lauantaina 16. elokuuta kello 10.

– Ampujat ovat tervetulleita hautajaisiin. Kirkkoon voi tulla vaikka ilmoittamatta, mutta muistotilaisuuteen pyydämme ilmoittautumisia etukäteen. Minulle voi ilmoittautua sähköpostilla osoitteeseen eijariitta.hayha@mil.fi, maanantaihin 11.elokuuta mennessä Eija-Riitta sanoo.

– Rakkaamme Jari vietiin meiltä aivan liian aikaisin. Omaisten lisäksi jäi kaipaamaan suuri ystävien joukko. Lepää rauhassa rakas veljeni.