Kai Jahnsson 30:s miesten ilmapistoolissa Pekingin olympialaisissa
9.8.2008 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Kai Jahnsson oli 30:s miesten ilmapistoolissa Pekingin olympialaisissa lauantaina 9. elokuuta. Jahnsson ampui 574 pistettä. Olympiakultaa ampui Kiinan 22-vuotias Wei Pang 688,2 (586+102,2) pisteellä. Ylivoimaisen 3,7 pisteen voiton ottanut Pang johti kilpailua jo 60 laukauksen peruskilpailun jälkeen ja oli paras myös 10 laukauksen finaalisarjassa. Olympiahopeaa laukoi Etelä-Korean 28-vuotias Jong Oh Jin 684,5 (584+100,5) pisteellä ja olympiapronssia Pohjois-Korean 31-vuotias Jong Su Kim 683,0 (584+99,0) pisteellä.

Kiinan Wei Pang onnistui heti uransa ensimmäisessä olympiakilpailussaan vaativan kotiyleisön edessä. Samoin hän onnistui uransa ensimmäisessä MM-kilpailussaan laukoen MM-kultaa Kroatian Zagrebissa 2006. Olympiahopeamitalisti Jong Oh Jin kilpaili jo Ateenan olympialaisissa ampuen hopeaa 50 metrin pistoolissa ja viidenneksi ilmapistoolissa. Olympiapronssimitalisti Jong Su Kim on Ateenan olympialaisten 50 metrin pistoolin pronssimitalisti ja ilmapistooliin kahdeksas.

Miesten ilmapistoolin finaali oli maailmanpoliittisesti mielenkiintoinen, kun rakkaiden vihollisten edustajat kilpailivat keskenään – kuten olympiahenkeen kuuluu. Finaalissa oli kiinalainen, venäläinen, kaksi usalaista, eteläkorealainen, pohjoiskorealainen sekä thaimaalainen ja ranskalainen.

Jahnsson jännitti ensimmäistä olympiakilpailuaan

Poliisien Ampumaseuraa edustava 43-vuotias Kai Jahnsson laukoi ilmapistoolin 60 laukauksen peruskilpailussa 574 (93+94+97+98+96+96) pistettä. Kilpailun alku, varsinkin ensimmäinen sarja, oli hankala. Hän aloitti kilpailunsa peräti viiden ysin putkella. Lisäksi toinen sarja päättyi kasiin.

– En ole tyytyväinen tulokseen. Ysejä vain tuli, vaikka kisassa oli muuten mukava fiilis ampua, helsinkiläinen Kai Jahnsson totesi uransa ensimmäisen olympiakilpailun jälkeen.

– Ennen kisaan ajattelin, että mitä tästä tulee, kun olympialaiset ovat isot kisat, kun tämä on itselleni päätapahtuma ja kun itsellänikin oli omia odotuksia. Pelkäsin, että syke olisi noussut kisassa, mutta se ei noussutkaan. Jännittäminen näkyi asennon huojumisena. Piipun pää oli levoton.

Huono pito vaikeutti ja hidasti Jahnssonin ampumista alussa oikein kunnolla. Hän ampui paljon koelaukauksia. Jokaisen kisalaukauksen kanssa hän joutui tekemään töitä, kun rentoa suoritusta ei löytynyt. Kilpailunsa hän päätti viimeisten joukossa ja käytti lähes minuutilleen tunnin ja 45 minuutin kilpailuajan.

– Huonon pidon vuoksi tein entistä tarkempaa työtä. Sitten kun piti liipaista, mitään ei tapahtunut. Laukaus ei vain lähtenyt, Jahnsson kuvasi ampujan oravanpyörän.

Huiput vieressä häiriöksi

Yksi syy etukäteisjännitykseen oli Jahnssonin ampumapaikka. Hänen vieressään ampuivat Kiinan Zongliang Tan ja Venäjän Mihail Nestrujev, jotka keräsivät paikalle mediaa. Yleisöä oli salin täydeltä jokaisen ampujan takana, mutta kiinalaisten takana yleisö oli levoton. Kisaan ennakkosuosikkeina lähteneet 36-vuotias Tan (11:s 580 pisteellä) ja 39-vuotias Nestrujev (29:s 575 pisteellä) ampuivat alle tasonsa Jahnssonin tavoin. Nestrujev on Ateenan olympialaisten ilmapistoolin hopeamitalisti ja 50 metrin pistoolin kultamitalisti. Tan on 50 metrin pistoolin vuosien 2002 ja 2006 MM-kultamitalisti.

Heti kisan alussa, viiden laukauksen jälkeen, Jahnsson kävi juttelemassa Suomen maajoukkueen pistoolilajien saksalaisen päävalmentaja Matthias Hahnin kanssa. Jahnsson sanoi juttutuokion helpottaneen, mutta tulos näkyi muutaman laukauksen viiveellä.

– Kävimme läpi ihan perusasioita – tähtäystä, liipaisua ja vartalon hallintaa.

Peruskilpailuradalla olot olivat hyvin erilaiset harjoituksiin verrattuna. Harjoituksissa ampujat ovat värjötelleet ilmastoinnin viileydessä – joskus jopa kylmyydessä. Tänään halli on vähintään lämmin ilmastoinnista huolimatta.

– Harjoitusten jälkeen ajattelin, että pitääkö kisaan panna pitkät housut jalkaan. Nyt niitä ei olisi tarvinnut. Käteni hikosi, minkä vuoksi aseen kahva oli välillä kostea. Jouduin välillä kuivaamaan kättäni.

Kai Jahnsson kilpailee olympialaisissa vielä 50 metrin pistoolissa. Sen peruskilpailu on ohjelmassa tiistaina 12. elokuuta ja viralliset harjoituksen päivää aikaisemmin maanantaina.

– Nyt käymme lyhyesti Matthias Hahnin kanssa tämän kisan läpi – hyvät ja huonot asiat, mitä tuli tehtyä. Sitten panen tämän kilpailun kannet kiinni, ja ryhdyn valmistautumaan vapariin.

Miesten ilmapistooli, 60 ls + 10 ls:n finaali: 1) Wei Pang Kiina 688,2 (586+102,2), 2) Jong Oh Jin Etelä-Korea 684,5 (584+100,5), 3) Jong Su Kim Pohjois-Korea 683,0 (584+99,0), 4) Jason Turner USA 682,0/10,5 uusinnassa neljännestä sijasta (583+99,0), 5) Brian Beaman USA 682,0/10,3 (581+101,0), 6) Leonid Ekimov Venäjä 680,5 (582+98,5), 7) Walter Lapeyre Ranska 680,3 (581+99,3), 8) Jakkrit Panichpatikum Thaimaa 679,0 (581+98,0), …30) Kai Jahnsson Suomi 574 (93+94+97+98+96+96).

Täydelliset tulokset löytyvät kisajärjestäjien sivuilta osoitteesta http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/Schedule/SH.shtml