Kai Jahnsson: Huonot laukaukset syövät miestä
12.8.2008 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

– Huonot laukaukset syövät miestä, Kai Jahnsson totesi 50 metrin pistoolin olympiakilpailun jälkeen Pekingissä tiistaina 12. elokuuta. Hän ampui 60 laukauksen peruskilpailussa 553 pistettä ja jäi lopulta vain kuusi pistettä finaalista. Jahnssonin hyvät laukaukset, 24 kymppiä, olisivat riittäneet 564 pisteeseen. Huonot laukaukset, 1 seiska ja 9 kasia, vievät tuloksen alas.

Poliisin Ampumaseuraa edustava 43-vuotias Kai Jahnsson aloitti 50 metrin pistoolin peruskilpailun hyvin. 24. laukauksen jälkeen hän oli tuloslistalla 7:s, kun alla oli 92 ja 94 pisteen sarjat ja viiden kympin putki. 25. laukauksen osuma oli kasi, mikä pudotti Kaitsun kahdeksan parhaan listalta lopullisesti. Kilpailun puolivälissä hän oli 93 pisteen sarjakeskiarvollaan vielä 558 pisteen tahdissa. Lopussa tahti taantui (sarjat 90+92+92) ja lopputulos oli 553 pistettä, joka on hänen kauden paras tuloksensa kansainvälisissä kilpailuissa.

– Kun keksit, miten huonoista laukauksista pääsee eroon, niin kerro, helsinkiläinen Jahnsson vastasi hymyssä kuin kysymykseen ”miten huonoista laukauksesta pääsee eroon”.

– Huonot laukaukset ovat kaikkien ampujien ongelma.

Jos 50 metrin pistoolissa pystyy jokaisella laukauksella ampumaan vähintään ysin, tulos on aina hyvä, vähintään 560 pistettä. Tänään finaaliin olisi päässyt 559 pisteellä.

– Yhden kasin osuman paikkaamisen tarvitaan pari kymppiä, hän kuvaili.

– Tänään finaaliraja oli yllättävän alhainen. Itse veikkasin rajaksi 562-563 pistettä. Omaan kisaani olen tyytyväinen, vaikka eväät olivat parempaankin tulokseen. Tuuli pyöri jännästi ja ammuin tuuleen pari laukausta. Lisäksi tuuli aiheutti paljon uusia nostoja.

Kaitsu jatkaa Lontooseen

Kai Jahnsson keskittyi ampumaan olympialajeja, ilmapistoolia ja 50 metrin pistoolia, vasta Ateenan olympialaisten jälkeen. Uransa toisen olympiastartin jälkeen hän ilmoitti jatkavansa uraansa ainakin Lontoon olympialaisiin asti.

– Jatkan niin kauan ampumista, kun nautin siitä ja ammun hyvällä fiiliksellä. Ammunnan parissa minulla on paljon ystäviä täällä ja kotimaassa, sanoi Jahnsson, joka työskentelee Rajavartiolaitoksessa pintapelastajana.

– Jatkan samalla satsauksella kuin tähänkin asti. Minä aloitin Peking-projektin kesken olympiadin. Paljon olen oppinut, mutta paljon on vielä opittavaa.

Olympialaisten ilmapiirin kokeminen on Jahnssonille kannustin pyrkiä olympialaisiin uudelleen. Avauslajissaan, ilmapistoolissa hän oli 30:s 574 pisteellä.

.- Kyllä tämä on pienen kylän miehelle mahtava kokemus, kun on vielä itse taistellut itselleen paikan. Ilmapistoolikisa jännitti selkeästi enemmän, kun se oli ensimmäinen startti ensimmäisissä olympialaisissa. Tämä on ihan erilaista touhua kuin esimerkiksi maailmancupin kilpailut.

Kai Jahnsson ampui 50 metrin pistoolilla olympiamaapaikan Suomelle ISSF:n ruutilajien EM-kilpailussa heinä-elokuussa 2007 Espanjan Granadassa. Taistelu maapaikoista alkanee jo ensi vuoden maailmancupeissa.

Kaitsu jännitti Sadun ja Henkan puolesta

Kai Jahnsson seurasi olympiakultamitalisti Satu Mäkelä-Nummelan ja olympiapronssimitalisti Henri Häkkisen finaaleja katsomossa. Finaalien ratkaisuja hän ei pystynyt edes katsomaan.

– Jännitin molempia finaaleja. Ehkä Sadun finaali oli vielä pahempi. Viimeisiä laukauksia en pystynyt edes katsomaan. Taisin nojata Jyrki (hieroja Jyrki Latvala) selkään.

Miesten 50 metrin pistooli, 60 ls:n peruskilpailu + 10 ls:n finaali: 1) Jong Oh Jin Etelä-Korea 660,4 (563+97,4), 2) Jong Su Kim Pohjois-Korea 660,2 (563+97,2), 3) Zongliang Tan Kiina 659,5 (565+94,2), 4) Vladimir Isakov 658,9/9,1 (563+95,9), 5) Oleg Omelchuk Ukraina 658,9/6,5 (563+95,9), 6) Pavol Kopp Slovakia 657,6 (563+94,6), 7) Tanyu Kiriakov Bulgaria 656,8 (562+94,8), 8) Damir Mikec Serbia 655,8 (559+96,8), …22) Kai Jahnsson Suomi 553 (92+94+93+90+92+92).

Täydelliset tulokset löytyvät kisajärjestäjien sivuilta osoitteesta http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/Schedule/SH.shtml