Minna Leinonen 11:s Pekingin paralympialaisissa
9.9.2008 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Minna Leinonen oli 11:s ilmakiväärin makuuasennon kilpailussa Pekingin paralympialaisissa tiistaina 9. syyskuuta. Kajaanin Ampujia edustava 27-vuotias Leinonen tähtäsi 598 (99+100+99+100+100+100) pistettä ja jäi yhden pisteen kahdeksan parhaan finaalista. Etelä-Korean Ji-Seok Lee ampui paralympiakultaa hienolla tuloksella 705,3 (600+105,3) pistettä, Ranskan Raphael Voltz laukoi paralympiahopeaa 705,1 (599+106,1) pisteellä ja Ruotsin Viktoria Wedin tähtäsi paralympiapronssia 704,1 (600+104,1) pisteellä. Wedin voitti pronssimitaliuusinnassa Etelä-Korean Ho-Gyoung Youn 10,7-10,6.

Minna Leinonen oli yksi ilmakiväärin makuuasennon kilpailun voittajasuosikeista. Hän puolusti kisassa vuoden 2004 paralympiakultamitaliaan.

– Olen tässä sanonut, että olen yllättävän hyvällä mielellä. Ilmeisesti peruspositiivinen luonne auttaa käsittelemään tämän asian oikein. Katson jo tulevaisuuteen ja ensi kesään. Tämä oli kisa muiden joukossa. Se on hyvä, että taso on niin kova ja laaja, että niitä menestyjiä löytyy paljon ja etteivät yhdet ja samat ampujat ole aina palkintopallilla, jyväskyläläinen Minna Leinonen sanoi muutaman tunnin kisan jälkeen.

– Enhän minä tyytyväinen omaan suoritukseeni voi olla, mutta ihan hyvällä mielellä kumminkin. Mahkut oli, mutta nyt ei ollut henkisesti kaikki kohdallaan.

Ysit kello kolmeen

– Muutamia osumia meni ihmeellisesti oikealle kello kolmeen. Joku virhe siinä oli. Minä en niitä oikein nähnyt. Jo koelaukauksilla oli epävarmuutta. Ammuin 26 koelaukausta ja niissäkin meni välillä oikealle 9,7:ään asti. Vähän jäin sitä ihmettelemään ja alussa tuli pitkää tähtäystä, hän kuvaili kilpailuaan.

– Ensimmäinen kisalaukaus oli tosi hyvä 10,8. Seuraava laukaus meni sinne oikealle 9,7:ään. Siitä oli hankala jatkaa. Piti vähän puuskuttaa ja juoda – ja siitä se sitten lähti menemään. Kolmanteen sarjaan tuli vielä 9,9 oikealle. Loppu meni sitten entiseen malliin. Ei ollut minun päiväni tänään.

Minna Leinonen kertoi tienneensä toisen ysin ammuttuaan, että finaalipaikka taisi mennä. Siitä huolimatta hän latoi viimeiset laukauksensa kymppiin.

– Kyllä minä tilanteen tiesin, mutta panostin täysillä kaikkiin viimeisiin laukauksiin. Eihän sitä koskaan tiedä, jos jostakin syystä menisi muillakin huonommin.

Jo eilinen virallinen harjoitus oli Minna Leinoselle hankala. Sen kokemuksen perusteella hän varautui kisaan silmätipoilla.

– Panin tippoja silmiin puolisen tuntia ennen starttia. Lisäksi silmiä piti räpytellä kovasti. En osaa sanoa aiheuttiko ilmastointi jotakin. En missään tapauksessa moiti oloja, koska ne olivat ihan hyvät, hän sanoi.

Paralympiavoiton puolustaminen haastavaa

Minna Leinonen sanoi Pekingin paralympialaisissa kilpailemisen olleen erilaista kuin Ateenan paralympialaisissa. Paralympiavoiton puolustaminen oli henkinen painolasti.

– Onhan se erilaista, kun olen ollut paljon enemmän esillä ja kun minulta odotetaan eri tavalla tulosta. Onhan se totta kai vähän tiukempi paikka, mutta psyykkasin itseäni siihen, että kilpailisin ihan samalla tavalla kuin ennenkin. Ovathan ne viime vuodekin ihan hyvin menneet – varsinkin viime vuosi, vaikka olen sen kirkkaimman mitalin jo kerran saavuttanut, hän kertoi.

– On siinä jonkinlainen jännite. Yritin tehdä töitä keskittyäkseni yhteen laukaukseen kerralla.

Viime vuonna Minna Leinonen tähtäsi ilmakiväärillä EM-kultaa 705,7 (600+105,7) pisteellä eli 0,4 pistettä tämänpäiväistä olympiavoittotulosta paremmalla pistemäärällä. Lisäksi hän laukoi pienoiskiväärillä neljänneksi Saksan Suhlissa käydyissä EM-kilpailuissa.

– Kyllä täällä Pekingissä urheilijan on ihan hyvä olla. En voi valittaa mistään. Rata on sellainen, joita paljon ulkomailla näkee. Minun suosikkiratani on viime kesän EM-kisarata Suhlissa. Se on aivan loistava ja minulle tosi hyvä. Siellä on ihana ampua.

Minna Leinonen kilpailee sekä MM- että EM-kilpailussa ilmakiväärin lisäksi pienoiskiväärillä. Paralympiaohjelmassa ei ole hänen luokassaan (SH2) pienoiskiväärikisaa.

– Kyllä sellainen olo jäi, että olisi todella kiva, jos meillä SH2:ssa olisi piekkari myös. Toivottavasti se tulee Lontooseen. Huhuja on, että laji olisi seuraavissa paralympialaisissa. Se ei nostaisi osanottajamäärää, koska samat ampujat ampuvat molemmissa lajeissa, hän kertoi.

– Nyt kannustan poikia. Lähden katsomaan molemmat kisat.

Vuoden 2000 paralympiahopeamitalisti Erkki Pekkala, Veikko Palsamäki ja Tapani Meriläinen ampuvat ilmakiväärikisan torstaina. Heidän pienoiskiväärikisansa on perjantaina.

Opinnot odottavat

Minna Leinonen on aloittanut tietojärjestelmätieteen opinnot Jyväskylän yliopistossa tänä syksynä. Hänen tavoitteenaan on valmistua aikanaan kauppatieteiden kandidaatiksi ja maisteriksi.

– Nyt alkaa uusi vaihe elämässä, hän sanoi.

– Haluan järjestää asiani, niin että pystyn ampumaan myös opiskellessani. Olen harjoitellut niin monta vuotta, että minulla on peruspohja kunnossa. Haluan jatkaa ampumista edelleen. On tämä niin ainutlaatuista. Toivottavasti olen neljän vuoden päästä Lontoon paralympialaisissa. Teen työtä sen eteen, että tulisin valituksi.

Paralympialaisten ampumakilpailut, Peking, 9.-12.9.2008.

Ilmakivääri, makuu, 60 ls + 10 ls:n finaali, avoin luokka, SH2: 1) Ji-Seok Lee Etelä-Korea 705,3 (600 sivuaa ME-tulosta ja paralympiaennätystä + 105,3), 2) Raphael Voltz Ranska 705,1 (599+106,1), 3) Viktoria Wedin Ruotsi 704,1 / 10,7 uusinnassa pronssimitalista (600 sivuaa ME- ja PE-tuloksia + 104,1), 4) Ho-Gyoung You Etelä-Korea 704,1 / 10,6 (600 sivuaa ME- ja PE-tuloksia + 104,1), 5) Damjan Pavlin Slovenia 704,0 (599+105,0), 6) Jason Maroney Australia 703,9 (599+104,9), 7) Johnny Andersen Tanska 703,8 (599+104,8), 8) Jie Liu Kiina 702,9 (599+103,9), …11) Minna Leinonen Suomi 598 (99+100+99+100+100+100).