Hanna Etula 4:s ja Juhana Toikko 5:s Hell Openissa Norjassa
8.1.2009 klo 12:00

Hanna Etula ampui ilmakiväärillä neljänneksi naisten sarjassa ja Juhana Toikko viidenneksi miesten sarjassa kansainvälisessä Hell Openissa Norjan Torndheimissa torstaina 8. tammikuuta. Etula laukoi 494,3 (392+102,3) pistettä. Naisten kisan voitti 22-vuotias norjalainen Kristina Vestveit 499,0 (397+102,0) pisteellä. Toikko tähtäsi 683,1 (584+99,1) pistettä. Miesten kisan ykkönen oli 698,7 (595+103,7) pistellä 26-vuotias norjalainen Are Hansen, joka on ilmakiväärin hallitseva Euroopan mestari. Lisäksi Etula voitti pudotuskilpailuna käydyn Olden Cupin myöhään illalla.

Lahden Ampumaseuraa edustavalla Hanna Etulalla ja Alavuden Ampujia edustavalla Juhana Toikolla on takanaan ja edessään rankka kilpailuputki. Molemmat ampuivat lauantaina Pohjoismaiden mestaruuskilpailussa ja sen jälkeen sunnuntaina, maanantaina ja tiistaina Swedish Cupissa Ruotsin Sävsjössä. Etula laukoi voiton sekä toisen ja neljännen sijan Swedish Cupissa ja oli yhdeksäs PM-kisassa. Eilen keskiviikkona he viettivät vapaapäivää ajamalla Etelä-Ruotsista tuhat kilometriä Norjan Trondheimiin. Tänään oli vuorossa kolmipäiväisen Hell Openin ensimmäinen kilpailu.

– Kohtuullisen hyvin jaksoin ampua peruskisaa, vaikka vähän väsymystä onkin. Eilen ajoin noin puolet tuhannen kilometrin matkasta. Kroppa kaipaa vähän liikettä, joten on syytä käydä pikku lenkillä ennen illan finaalia, hollolalainen 27-vuotias Etula kertoi 392 pisteen peruskilpailun jälkeen.

– Kisassa pito ei ollut parasta mahdollista ja tähtäykset vähän pidentyivät sen takia. Finaalissa tavoitteena ovat nopeat liipaisut hyvään pitoon.

Kymmenen laukauksen finaalissa Etula nousi viidenneltä sijalta neljänneksi. Etula tähtäsi 102,3 pistettä.

– Finaalissa ei ollut ihan parasta ammuntaa ja neljäs sija hieman harmittaa, hän kertoi.

Pitkän kilpailupäivän päätteeksi Hanna Etula ja Juhana Toikko osallistuivat viiden laukauksen sarjoina käytyyn Olden Cup -pudotuskilpailuun. Etula pinnisti Olden Cupin voiton lopulta uusintalaukauksella. Finaalissa hän kohtasi Norjan Anne Marit Nordløkken ja he molemmat tähtäsivät viidellä laukauksella 49,8 pistettä. Uusintalaukauksella Hanna puristi 9,9 ja Anne Marit 8,9.

– Olden cup oli todella jännä kisa. Kuuluttaja kertoi koko ajan kymmenyksillä, kuinka paljon on perässä tai edellä toista ja yleisö mylvi ja buuasi yseille. Syke oli lopussa todella korkealla. Hauskaa! Etula kuvaili.

– Hieman väsymys painaa, mutta ei saa antaa sen haitata. Huomenna on kisa vasta iltapäivällä, joten tässä on hyvin aikaa huilata!

Myös Juhana Toikko piti Olden Cupista. Perinteisessä 60 laukauksen peruskilpailussa ja kymmenen laukauksen finaalissa ampuminen oli vuoristorataa.

– Kisa oli aika vaihtelevaa ammuntaa. Välillä sujui ja sitten taas ei. Finaalien vaihtoajat ovat aika nopeat. Valmistautumisaika ja kokeet menivät asentoa hakiessa. Cup-kisan ampuminen oli haasteellista kovan paineen alla lyhyessä ajassa. Hauska ja yleisöystävällinen kisa, Toikko kertoi.

Kansainvälinen ilma-asekilpailu, Hell Open, Trondheim, Norja, 8.-10.1.2009.

Ilmakivääri, naiset, 40 ls:n peruskilpailu + 10 ls:n finaali: 1) Kristina Vestveit NOR 499,0 (397+102,0), 2) Gyda E. Olssen NOR 495,5 (394+101,5), 3) Gina Helstad NOR 494,8 (393+101,8), 4) Hanna Etula FIN 494,3 (392+102,3), 5) Anne Marit Nordløkken NOR 493,4 (393+100,4), 6) Camilla Brustad NOR 492,6 (390+102,6), 7) Ann Cathrine Sverkmo NOR 490,5 (390+100,5), 8) Lotta Helsinger SWE 489,0 (389+100,0).

Ilmakivääri, miehet, 60 ls:n peruskilpailu + 10 ls:n finaali: 1) Are Hansen NOR 698,7 (595+103,7), 2) Patrik Sartz SWE 689,6 (588+101,6), 3) Knut Jørgen Brodahl NOR 686,4 (586+100,4), 4) Daniel T. Haig NOR 685,3 (586+99,3), 5) Juhana Toikko FIN 683,1 (584+99,1), 6) Cody Rutter USA 682,7 (586+96,7), 7) Ole Magnus Bakken NOR 593, 8) Hans Bakken NOR 582.