Satu Mäkelä-Nummela Vuoden urheilija ja Vuoden naisurheilija, Henri Häkkinen pokkasi Läpimurto-palkinnon, Juha Hirvi palkittiin urheilu-urasta
13.1.2009 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Olympiakultamitalisti Satu Mäkelä-Nummela on Vuoden urheilija ja Vuoden naisurheilija 2008. Olympiapronssimitalisti Henri Häkkinen pokkasi Läpimurto-palkinnon. Olympiahopeamitalisti Juha Hirvi palkittiin yhdessä Jani Tanskasen, Markku Niinimäen ja Hanno Möttölän kanssa erikoispalkinnolla urheilu-urastaan. Mäkelä-Nummela, Häkkinen ja Hirvi vastaanottivat palkintonsa Suomen Urheilugaalassa Hartwall Areenassa Helsingissä maanantaina 12. tammikuuta.

Trapin olympiakultamitalisti Satu Mäkelä-Nummela keräsi urheilutoimittajien äänestyksessä 3798 ääntä ja 297 ykkössijaa Vuoden urheilijaksi. Toiseksi sijoittunut soudun olympiahopeamitalistikaksikko Sanna Sten – Minna Nieminen sai 2551 ääntä ja 11 ykkössijaa. Keihäänheiton olympiapronssimitalisti Tero Pitkämäki oli kolmas 2518 äänellä ja 9 ykkössijalla. Ilmakiväärin olympiapronssimitalisti Henri Häkkinen oli äänestyksessä seitsemäs 1162 äänellä ja liikkuvan maalin MM-kultamitalisti Krister Holmberg 30:s 65 äänellä. Äänestykseen osallistui kaikkiaan 434 urheilutoimittajaa.

Vuoden naisurheilija -tittelin Satu Mäkelä-Nummela voitti ylivoimaisesti. Hän kahmi 328 ääntä, kun Virpi Kuitunen sai 38, Minna Kauppi 31 ja soutajakaksikko Sanna Sten – Minna Nieminen 18 ääntä.

Orimattilan Seudun Urheiluampujia edustava olympiakultamitalisti Satu Mäkelä-Nummela on kymmenes urheilija, jonka urheilutoimittajat ovat valinneet sekä Vuoden urheilijaksi että Vuoden naisurheilijaksi. Aiemmin Vuoden urheilijaksi on valittu seuraavat naiset: 1973 Mona-Lisa Pursiainen, 1974 Riitta Salin, 1978 Helena Takalo, 1983 Tiina Lillak, 1984 Marja-Liisa Kirvesniemi, 1986 Marjo Matikainen, 1987 Marjo Matikainen, 1989 Marjo Matikainen, 1990 Päivi Alafrantti, 1996 Heli Rantanen ja 2003 Hanna-Maria Seppälä. 38-vuotias orimattilalainen Mäkelä-Nummela on vasta toinen ampumaurheilija, joka on valittu Vuoden Urheilijaksi tai Vuoden naisurheilijaksi. Vilho Ylönen on Vuoden urheilija 1958 ja Satu Pusila Vuoden naisurheilija 1998. Urheilutoimittajain liitto on valinnut Vuoden urheilijan vuodesta 1947 lähtien.

Joensuun Ampujia edustava olympiapronssimitalisti Henri Häkkinen pokkasi Suomen Urheilugaalan Läpimurto-palkinnon. Läpimurto-palkinnon kriteerinä on "Nousu suomalaisen huippu-urheilun terävimpään kärkeen". 28-vuotiaan hollolalaisen Häkkisen kanssa palkinnosta kisasivat Ajo Motorsport -talli, jonka ajaja Mike di Meglio voitti viime vuonna MotoGP-sarjan 125-kuutioisten MM-kultaa, sekä Jarmo Ollanketo ja Marko Törmänen, jotka pyöräilivät hopeaa Pekingin paralympialaisissa 2008.

Katso Suomen Urheilugaalasta tehtyjä juttuja

Maaseudun Tulevaisuus: Mäkelä-Nummela Vuoden urheilijaksi

Kouvolan Sanomat: Olympiakulta ylitse muiden

Karjalainen: Naisenergia valtasi kentän

YLE: Mäkelä-Nummelan olympiahuuma saa yhä …

Turun Sanomat: Mäkelä-Nummela juhli vuoden urheilijana

Itä Savo: Satu Mäkelä-Nummelasta Vuoden urheilija

MTV3: Urheilijat säkenöivät gaalassa – kats…

Vasabladet: Guldskytten blev Årets idrottare

Aamulehti: Suomen urheilugaala

Aamulehti: Vuoden Urheilija Mäkelä-Nummela aikoo…

Aamulehti: Vuoden Urheilija: Kaikki valinnat

Kaleva: "Me ei onneksi itse äänestetä"

Esaimaa: Satu Mäkelä-Nummela johti naisten juhlaa

Elisa: Satu Mäkelä-Nummela vuoden urheilija

Iltalehti: Satu sai lisää ruutia

Aamulehti: Kommentti: Laadun ja määrän summa on …

Kaleva: Fakta: Vuoden urheilija -äänestys

Karjalainen: Satu Mäkelä-Nummela Vuoden urheilija …

Kainari.fi: Olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela v…

Kainari.fi: Muut vuoden parhaat-valinnat

Helsingin Sanomat: Satu Mäkelä-Nummela puhdisti palkinto…

Kouvolan Sanomat: Naiset rynnivät ur
heilukärkeen

Elisa: Urheilulajien vuoden parhaat valittu

Lapin Kansa: Satu Mäkelä-Nummela Vuoden urheilija

Satakunnan Kansa: Satu Mäkelä-Nummela valittiin Vuoden …

Vasabladet: OS-guldmedaljören Mäkelä-Nummela Året…

Kainari.fi: Lajien parhaat urheilijat

Etelä-Suomen Sanomat: Satu Mäkelä-Nummela voitti taas kirkk…

Savon Sanomat: Satu Mäkelä-Nummelasta vuoden 2008 ur…

Ilta-Sanomat: Satu Mäkelä-Nummela on vuoden urheilija

MTV3: Kulta-Satu on Vuoden urheilija

Iltalehti: Satu on Vuoden urheilija

Ilkka: Mäkelä-Nummela valittiin Vuoden urhei…

Kymen Sanomat: Satu Mäkelä-Nummela tähtäsi Vuoden ur…

Hufvudstadsbladet: Guld-Satu blev Idrottsgalans drottning

Iltalehti: Urheilutähdet koolla

Ilta-Sanomat: Urheilun Oscarit jaossa – katso kuvat…

Pohjalainen: Vuoden urheilija valitaan tänään

Iltalehti: Sporttihuiput palkitaan

Ilkka: Mäkelä-Nummelasta Vuoden urheilija?

Vuoden urheilija (urheilutoimittajien valinta, suluissa ykkössijat): 1) Satu Mäkelä-Nummela 3798 (297), 2) Sanna Sten – Minna Nieminen 2551 (11), 3) Tero Pitkämäki 2518 (9), 4) Virpi Kuitunen 2372 (25), 5) Minna Kauppi 1937 (23), 6) Janne Ahonen 1681 (30), 7) Henri Häkkinen 1162, 8) Hanna-Maria Seppälä 950 (1), 9) Leo-Pekka Tähti 925 (7), 10) Valtteri Filppula 668 (6), 11) Kimi Räikkönen 634 (3), 12) Markku Niinimäki 421 (2), 13) Pekka Koskela 403, 14) Jarkko Ala-Huikku 362 (1) ja Mikko Hirvonen 362 (1), 16) Tero Järvenpää 343, 17) Mika 228 Ahola (1), 18) Tanja Poutiainen 222, 19) Mika Kallio 184 (1), 20) Jarkko Nieminen 166 (1), 21) Sari Multala 109, 22) Laura Lepistö 102, 23) Pekka Päivärinta – Timo Karttiala 99 (1). 24) 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue 85 (1) ja Samuli Aro 85, 26) Petri Pasanen 83, 27) Amin Asikainen 78, 28) Pia Sundstedt 77, 29) Topi Kosonen 73 (1), 30) Krister Holmberg 65, 31) Salibandymaajoukkue 41, Merja Rantanen 41 ja Riikka Lehtonen 41, 34) Jussi Jääskeläinen 38 (1), 35) Anne Rikala – Jenni Mikkonen 37 ja Jari Martikainen 37, 37) Osku Palermaa 36, 38) Minea Blomqvist 35, 39) Kyra Kyrklund 31, 40) Ville Lång 23, 41) Markus Niemelä 16, 42) Heini Elo 14, 43) Mika Poutala 10, 44) Juha Salminen 9, Mikko Esko 9, Marika Hara 9 ja Jari Litmanen 9, 48) Sami Hyypiä 8, 49) Jääkiekkoilun MM-kisojen pronssijoukkue 7, 50) Suunnistuksen naisten MM-viestin kultajoukkue 6, Petteri Koponen 6, Sami Laakkonen 6 ja Niko Korsumäki 6, 54) Marko Tarkkala 5, Roman Eremenko 5, Virpi Kehänen 5, Kjell Carlström 5 ja Sami Seliö 5, 59) FC Inter 4 ja Jussi Pinomäki 4, 61) Heli Jukkola 3, 62) Ingrid Stengård 2, Erika & Emilia Nyström 2 ja Jukka Saarinen 2, 65) Jonatan Johansson, Henri Toivoniemi, Petteri Salonen – Pasi Uotila, Jani Kallunki ja Heikki Kovalainen.

Vuoden naisurheilija (urheilutoimittajien valinta): 1) Satu Mäkelä-Nummela 328, 2) Virpi Kuitunen 38, 3) Minna Kauppi 31, 4) Sanna Sten – Minna Nieminen 18, 5) Hanna-Maria Seppälä 3 ja Tanja Poutiainen 3, 7) Pia Sundstedt 1 ja Sari Multala 1.

Vuoden valmentaja (urheilutoimittajien valinta): 1) Markku Kanerva 158, 2) Matti Nummela 104, 3) Job Dragtsma 56, 4) Veikko Sinisalo 29, 5) Virpi Horttana 20, 6) Hannu Kangas 18, 7) Petteri Nykky 10, 8) Doug Shedden 8, 9) Pentti Järvenpää 6, 10) Jarmo Riski 4, 11) Janne Salmi 3, 12) Erkki Helaoja 2, 13) Anneli Laine-Näätänen, Petri Matikainen, Mika Lehkosuo ja Aki Ajo.

Vuoden joukkue (urheilutoimittajien valinta): 1) Alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue 202, 2) Suunnistuksen naisten MM-viestin kultajoukkue 102, 3) Miesten salibandy MM-joukkue 47, 4) Jääkiekkoilun MM-kisojen pronssijoukkue 24, 5) FC Inter 22, 6) Pattijoen Urheilijat 8, 7) Olarin Voimistelijoiden Deltat 5, 8) Mäkihypyn lentomäen MM-kisojen pronssijoukkue 3, 9) Rockettes (Helsingin Taitoluisteluklubi) 2, 10) Espoon Blues, miesten lentopallomaajoukkue, miesten koripallomaajoukkue, Oulun Kärpät, hiihtosuunnistuksen naisten EM-kisojen mestarijoukkue ja Santasport.

Läpimurto (Suomen Urheilugaalan valinta): Henri Häkkinen. Palkintolautakunnan perustelut: Etukäteen ei Suomen olympiajoukkueen mitalitoivoja. Ilmakivääriammunnan olympiakullassa kiinni vielä ennen viimeistä laukausta.

Esikuva (Suomen Urheilugaalan valinta): Hanna-Maria Seppälä. Palkintolautakunnan perustelut: Valovoimainen uimari, joka välittää urheilun myönteisiä arvoja niin huippu-urheilijana kuin puhtaan urheilun puolestapuhujana, raikas suomalainen nelinkertainen arvokisavoittaja, jakanut aikaansa myös hyväntekeväisyyskampanjoille kuten Suomi Ui Unicefille, Hengitysliitto Helin kummiurheilija, vie määrätietoisesti fysioterapeutin opintojaan eteenpäin vaativan ja aikaavievän lajin rinnalla.

Urheiluvaikuttaja (Suomen Urheilugaalan valinta): Tuomo Jantunen. Palkintolautakunnan perustelut: Sauvakävelyn uranuurtaja ja kansainvälinen vaikuttaja, Suomen Ladun pitkäaikainen toiminnanjohtaja, terveysliikunnan vahva puolestapuhuja.

Taustavoima (Suomen Urheilugaalan valinta): Kunnossa Kaiken Ikää -projekti. Palkintolautakunnan perustelut: Valtakunnallinen ministeriöiden rahoittama toimintaohjelma, jonka tavoitteena on innostaa yli 40-vuotiaita säännöllisen liikunnan pariin ja luoda eri puolille Suomea helposti lähestyttäviä liikuntapalveluja.

Puhtaaksi paras -antidopingteko (Suomen Urheilugaalan valinta): Tapio Korjus ja Puhtaasti paras -ohjelman tähdistö. Palkintolautakunnan perustelut: Vie esimerkillään eteenpäin
puhtaan urheilun viestiä apunaan Puhtaasti paras -ohjelman tähtikaarti, johon kuuluvat judoka Jani Kallunki, tennispelaaja Jarkko Nieminen, uimari Hanna-Maria Seppälä, naisten jalkapallomaajoukkue ja miesten salibandymaajoukkue, jotka puhuvat puhtaan urheilun puolesta pelikentillä ja suorituspaikoilla, Kuortaneen urheiluopiston valmennuskeskuksen johtaja, jatkaa valtion liikuntaneuvoston puheenjohtajana, keihäänheton olympiavoittaja 1988.

Urheiluseura (Suomen Urheilugaalan valinta): Juniori-Kalpa. Palkintolautakunnan perustelut: Nuoren Suomen Sinettiseura vuodesta 1998 alkaen, nousi viime vuonna jääkiekkoseurojen laatuarvioinnissa Suomen ykköseksi, kilpa- ja harrastekiekkoilussa mukana 700 junioria, luistelu- ja kiekkokouluissa 170 lasta, toiminta laajentunut myös aikuisten liikuntaan, kasvatteja mm. Kimmo Timonen, Olli Jokinen ja Sami Kapanen, tekee erinomaista ja laaja-alaista työtä ennen kaikkea lasten ja nuorten urheilussa ja liikunnassa, mutta on laajentanut toimintaa myös aikuisten liikuntaan.

Urheilukulttuuriteko (Suomen Urheilugaalan valinta): Ilkka Turkka ja Icehearts. Palkintolautakunnan perustelut: Eläkkeellä olevan kirkkoherra Ilkka Turkan 1996 perustama urheiluseura Iceheartsin tavoitteena on ennaltaehkäistä syrjäytymistä ja lisätä tasa-arvoa, monikulttuurisuuden arvostusta sekä yleistä hyvinvointia, jääkiekolla alkanut toiminta on laajentunut myös jalkapalloon ja pesäpalloon, seuran 70 lasta eivät voisi harrastaa lajejaan ilman Iceheartsin tukea, Icehearts sai marraskuussa Unicefin Lapsen oikeuksien vaikuttaja -palkinnon.

Markkinointiteko (Suomen Urheilugaalan valinta): Suomi mukana lentopallon Maailmanliigassa. Palkintolautakunnan perustelut: Suomen Lentopalloliitto onnistui kolmen vuoden vahvojen järjestelynäyttöjen ja urheilullisen panoksen turvin neuvottelemaan kahden vuoden jatkon 2009 ja 2010 mukanaololle Maailmanliigassa, jossa 16 lajin johtavaa maata kilpailee voitosta ja miljoonan dollarin pääpalkinnosta.

Urheilutapahtuma (Suomen Urheilugaalan valinta): Jukolan viesti. Palkintolautakunnan perustelut: Maailman suurin suunnistustapahtuma, joka on uusinut ennakkoluulottomasti imagoaan viime vuosina.

Urheilujournalismi (Suomen Urheilugaalan valinta): Pekka Holopainen, Iltasanomat. Palkintolautakunnan perustelut: Omaleimaiset, asiantuntevat, värikkäät ja kantaa ottavat kolumnit useista eri aihepiireistä.

Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki -yleisöäänestys (Suomen Urheilugaalan valinta): Suomen salibandyn MM-kulta, joka sai 34,4 prosenttia äänistä. Satu Mäkelä-Nummelan kultamitali Pekingissä keräsi 29,1 prosenttia äänistä ja jalkapallonuorten EM-paikan varmistuminen 21,3 prosenttia äänistä.

Suomen Urheilugaaplan yli 50-henkinen "Suuri palkintoraati" äänesti 9.1.2009 palkintoluokkien voittajat. Puolustusministeri Jyri Häkämiehen johtamassa palkintolautakunnassa olivat edustettuina Suomen Liikunta ja Urheilu, Suomen Olympiakomitea, Nuori Suomi, Suomen Antidopingtoimikunta ADT, Suomen Paralympiakomitea, Suomen Urheilumuseo sekä Urheilutoimittajain liittto.

Lajien parhaat (urheilutoimittajien valinta)
Aerobic: Rita Niemi
Alppilajit: Tanja Poutiainen
Amerikkalainen jalkapallo: Markus Haverinen
Ampumahiihto: Kaisa Mäkäräinen
Ampumaurheilu: Satu Mäkelä-Nummela
Autourheilu: Kimi Räikkönen
Biljardi: Mika Immonen
Curling: Jussi Uusipaavalniemi ja Anne Malmi
Freestyle: Kalle Leinonen
Futsal: Joonas Laurikainen
Golf: Minea Blomqvist
Hiihtosuunnistus: Liisa Anttila
Hockey: Andrei Panschin
Ilmailu: Heini Elo (kuvaaja Klas Ramsay)
Jalkapallo: Petri Pasanen
Jousiammunta: Anne Laurila
Judo: Nina Koivumäki
Jääkiekko: Valtteri Filppula
Jääpallo: Sami Laakkonen
Karate: Pasi Hirvonen
Kaukalopallo: Panu Siivikko
Keilailu: Osku Palermaa
Koripallo: Petteri Koponen
Käsipallo: Jac Karlsson
Lentopallo: Mikko Esko
Lumilautailu: Peetu Piiroinen
Maastohiihto: Virpi Kuitunen
Melonta: Anne Rikala ja Jenni Mikkonen
Miekkailu: Dennis Bade
Moottorikelkkailu: Niko Korsumäki
Moottoripyöräily: Mika Kallio
Moottoriveneily: Sami Seliö
Mäkihyppy: Janne Ahonen
Nykyaikainen 5-ottelu: Laura Salminen
Nyrkkeily: Amin Asikainen
Paini: Jarkko Ala-Huikku
Painonnosto: Antti Everi
Pesäpallo: Topi Kosonen
Pikaluistelu: Pekka Koskela
Potkunyrkkeily: Jukka Saarinen
Purjehdus: Sari Multala
Pyöräily: Pia Sundstedt
Pöytätennis: Mika Räsänen
Raviohjastus: Jorma Kontio
Ratsastus: Kyra Kyrklund
Ringette: Elina Raesola
Salibandy: Rickie Hyvärinen
Soutu: Sanna Sten ja Minna Nieminen
Squash: Olli Tuominen
Sulkapallo: Ville Lång
Suunnistus: Minna Kauppi
Taekwondo: Teemu Heino
Taitoluistelu: Laura Lepistö
Tanssiurheilu: Mikko Kaasalainen ja Adrien Fitori
Tennis: Jarkko Nieminen
Tikkaurheilu: Marko Kantele, Jarkko Komula
Triathlon: Tiina Boman
Uinti: Hanna-Maria Seppälä
Vesipallo: Teppo Lehtinen
Voimanosto: Jari Martikainen
Voimistelu: Olarin Voimistelijoiden Deltat
Yhdistetty: Anssi Koivuranta
Yleisurheilu: Tero Pitkämäki

Lähteet: Suomen Urheilugaalan nettisivut www.suomenurheilugaala.fi ja Suomen Urheilutoimittajien nettisivut www.urheilutoimittajat.fi.