Henri Häkkinen tähtää ilmakiväärillä EM-mitaliin
20.2.2009 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

– Minulla on mitalitavoite. Finaaliin päästäkseni minun pitää ampua vähintään omalla tämän kauden tasollani. Finaalissa pärjääminen vaatii erittäin hyvää onnistumista, ilmakiväärin olympiapronssimitalisti Henri Häkkinen totesi ensimmäisen harjoituksensa jälkeen ilma-aseiden EM-kilpailussa Tshekin Prahassa perjantaina 20. helmikuuta.

Henri Häkkinen kilpailee sunnuntaina. Huomenna lauantaina suomalaisista ampuvat muiden muassa olympiafinalisti Mira Nevansuu naisten ilmapistoolissa ja olympia-ampujat Marjo Yli-Kiikka ja Hanna Etula naisten ilmakiväärissä. Suomella on kaikkiaan 16 ampujan joukkue, joka kilpailee 15 lajissa.

Ilma-aseiden EM-kilpailu on erittäin kovatasoinen vaikkapa Pekingin olympialaisten tulosten perusteella. Naisten ilmapistoolin kahdeksasta olympiafinalistista Prahassa kilpailee peräti kuusi. O2-areenan viivalla on viisi miesten ilmakiväärin ja neljä naisten ilmakiväärin olympiafinalistia. Ilma-aseiden 12 olympiamitalistista Prahassa kilpailee viisi.

Häkkinen haki tuntumaa

Joensuun Ampujia edustava 28-vuotias Henri Häkkinen on yksi Euroopan ja maailman parhaista ilmakivääriampujista. Olympiapronssin lisäksi hänen ilmakiväärin meriittilistallaan on EM-hopea keväältä 2007 ja maailmancupfinaalin neljäs sija marraskuulta 2008. Kun hänen ennätyksensä on täydet 600 pistettä, hänellä on mahdollisuudet vaikka mihin.

– Tänään lähinnä tutustuin rataan vapaassa harjoituksessa. Kyllä siellä valoa näytti olevan pimeydessä. Tauluvalo oli normaali, mutta muuten peruskilpailuhalli on pimeä, hollolalainen Häkkinen kuvaili Prahan keskustaan O2-jäähalliin rakennettua rataa.

– Nyt tuntuu siltä, että ammun vielä virallisen harjoituksen (lauantai-iltana klo 20 alkaen). Haluan vielä kokeilla välineiden toimivuutta näissä oloissa. Halli on varsin erikoinen, mutta ainahan radat ovat erilaisia. Ihan hyvin täällä ampumaan pystyy.

Kisajärjestäjät ovat pystyttäneet ilmakiväärin ja –pistoolin peruskilpailuradan varsin matalaan ja yleisvalaistukseltaan hämärään tilaan. Hieno finaalirata on hulppean jäähallin pääareenalla. Finalistien lisäksi erinomaiset olot on tarjolla liikkuvan maalin ampujille.

Miesten ilmakiväärin olympiamitalisteista Prahassa kilpailee vain olympiapronssimitalisti Henri Häkkinen, kun olympiakultaa voitti Intian Abhinav Bindra ja olympiahopeaa Kiinan Qinan Zhu. Olympiafinalisteista EM-kisassa ampuvat ovat Serbian Stevan Pletikosic, Unkarin Peter Sidi, Romanian Alin George Moldoveanu ja Venäjän Konstantin Prihodtchenko.