Mira Nevansuu jäi pisteen ilmapistoolin EM-finaalista, Bulgarian Maria Grozdeva ampui EM-kultaa
21.2.2009 klo 12:00

Mira Nevansuu jäi pisteen ilmapistoolin finaalista ilma-aseiden EM-kilpailun avauslajissa Tshekin Prahassa lauantaina 21. helmikuuta. Loistavasti kisan aloittanut Nevansuu laukoi 381 (98+97+93+93) pistettä ja oli 10:s. Mainiosti kisan lopettanut Karoliina Helle ampui 375 (91+92+94+98) pistettä ja 34:s. Ilmapistoolin naisten Euroopan mestaruuden voitti ylivoimaisesti Bulgarian 36-vuotias Maria Grozdeva 487,4 (388+99,4) pisteellä. EM-hopeaa ampui Georgian 40-vuotias Nino Salukvadze 484,4 (384+100,4) ja EM-pronssia Tshekin 24-vuotias Lenka Maruskova 483,9 (383+100,9) pisteellä.

Kuortaneen Kuntoa edustava 23-vuotias Mira Nevansuu aloitti loistavasti 40 laukauksen peruskilpailun. Kahden sarjan (98+97) jälkeen hän oli kilpailun kärjessä ja hätyytteli omaa 389 pisteen SE-tulostaan. Kolmanteen ja neljänteen sarjaan (93+93) hän ampui molempiin yhden kasinkin ja putosi yhdellä pisteellä finaalista.

– En tiedä loppuiko polttoaine vai mikä oli. Lopussa pito ei ollut enää vakaa ja käsi tärisi, kun olkapään lihas rupesi nykimään. En saanut nykimistä loppumaan, vaikka en jännittänytkään, alavutelainen Mira Nevansuu kommentoi kilpailuaan.

– Aikaa oli jäljellä enää vajaa puoli tuntia, kun minulla oli 20 laukausta ampumatta. Normaalisti minulla on 20 laukaukseen noin kolme varttia käytettävänä. Silloin iski paniikki, että aika loppuu ja piti yrittää ampua sinne päin.

Kylmähermoisena kilpailijana tunnettu Mira Nevansuu ampui Pekingin olympialaisissa vain kolme koelaukausta, kaikki kymppiin, ja aloitti kisan. Ensimmäisessä olympiastartissaan hän naputti 384 pistettä ja sijoittui finaalissa seitsemänneksi 480,5 (384+96,5) pisteellä. Ilma-aseiden EM-kisassa hän laukoi oikein urakalla koelaukauksia.

– Ammuin koelaukauksia kauan, kun ne menivät huonosti. Sen vuoksi aika meinasikin loppua, hän sanoi.

– Kahden ensimmäisen sarjan aikana tein suorituksen normaalia nopeammin olosuhteiden vuoksi. Kaksi ensimmäistä sarjaa ei nyt mieltä lämmitä, mutta jos kysyt parin päivän päästä, voin olla eri mieltä.

Eilen perjantaina ammutun virallisen harjoituksen jälkeen Mira Nevansuu asetti realistiseksi tavoitteekseen 380 pistettä, kun peruskilpailuradan olot ovat haasteellisen hämärät. Samalla hän arvioi, että kisan ampuminen on hankalaa ja kuluttavaa.

– Noin epätasaiset sarjat harmittavat.

Ilma-aseiden EM-kilpailu oli yksi Mira Nevansuun kauden päätapahtumista. Ilmapistooliammuntaan keskittyneen Miran muut kansainväliset arvokilpailut ovat maailmancupin kilpailut Pekingissä (16.-24.4.) ja Münchenissä (12.-21.5.).

Ilma-aseiden EM-kilpailu, Praha, Tshekki, 21.-22.2.2009.

Ilmapistooli, naiset, 40 ls + 10 ls:n finaali: 1) Maria Grozdeva BUL 487,4 (388+99,4) 2) Nino Salukvadze GEO 484,4 (384+100,4), 3) Lenka Maruskova CZE 483,9 (383+100,9), 4) Viktoria Chaika BLR 482,3 (384+98,3), 5) Olena Kostevych UKR 480,9 (382+98,9), 6) Cornelia Froelich SUI 480,8 (383+97,8), 7) Zsofia Csonka HUN 478,9 (384+94,9), 8) Katsiaryna Kruchanok BLR 477,6 (383+94,6), 9) Jasna Sekaric SRB 381, 10) Mira Nevansuu FIN 381 (98+97+93+93), …34) Karoliina Helle FIN 375 (91+92+94+98).