100-vuotishavinaa SSG:n ampumakeskuksessa
7.6.2009 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Sata vuotta sitten järjestettiin ensimmäiset haulikon SM-kilpailut Suomessa. Suomen Ampumaurheiluliiton haulikkojaoston, SSG:n (Sibbo Skyttegille) ja FSK:n (Flyktskytteklubben) toimesta toimeenpantiin sunnuntaina 7.6. Sipoon keskusampumaradalla taannoisen tapahtuman "muistokilpailut". Se oli yksi osanen SAL:n tämän vuoden 90-vuotistaipaleen juhlintaa. Päällekkäispiippuisten kisan voitti SSG:n Veli-Matti Matikainen ja rinnakkaispiippuisten kisan voitti FSK:n Mikael Huber.

Sipoossa ei yksin kilpailtu, vaan menneitä muistettiin muullakin tavoin. Kahvilarakennukseen oli pystytetty lajin hienosta historiasta kertova näyttely. SAL:n vuosikymmeniä esiteltiin komein, siirrettävin, seinäjulistein. Flyktskytteklubben oli lähinnä Mikael Huberin toimesta koonnut Konrad Huberin saavutusten ympärille oman näyttelynsä. Esillä oli haulikoita, patruunoita, mitaleja, olympiakisojen mitaliesta lähtien, sekä arvokkaita palkintoja.

Tulevaisuutta (?) valotettiin haulikkoammunnan simulaattorilla, ja uutta laitetta kokeiltiin innokkaasti.

Tilaisuuden kutsua ja tapahtuman tiedotusta oli toteltu. Radalla oli noin 200 henkilöä, joista kolmannes osallistui kisaan. Muut seurasivat Lontoon vuoden 1908 kisojen säännöin ammuttua kilpailua, hörppäsivät SAL:n tarjoamat kakkukahvit, tutustuivat näyttelyyn tai keskustelivat muistellen menneitä.

Yhden muiston toi tapahtuman avaaja, SAL:n puheenjohtaja Mikko Nordquist. Hän muisteli isänsä kertoneen kerran menostaan ampumaradalle. Jussi Nordquist kysyi radan pitäjältä, että oliko kivääriampujia jo näkynyt. Ei ollut, mutta pistooli- ja haulikkoherrat olivat jo paikalla, mutta kiväärimiehistä isä Nordquist oli ensimmäinen.

Herraskaisilta nuo näyttävät vieläkin, jos heitä verrataan kiväärivarusteitaan niska kumarassa raahaavaan tussariväkeen.

Juhlakilpailun täydelliset tulokset ovat liitteenä.

Teksti ja kuvat Matti Erkkilä

Ampujan kiitokset hienosta haulikkoammunnan 100-vuotistapahtumasta

Hitaana hämäläisenä vasta kotimatkalla huomasin, että olisi ollut todella aihetta kiittää kilpailun eteen eniten töitä tehneitä. Kisan ideoijina ja taustatietojen kerääjinä toimineet Mikael Huber ja Curt Sjöblom olivat tehneet lajillemme arvokkaan historiateon. Samoin seuroja SSG ja FSK, kilpailu ei ollut seuroille rahallisesti tuottoisa, mutta meidän osallistujien keskuudessa varmasti arvokas.

Kilpailu itsessään toteutettiin vanhojen sääntöjen mukaan, noudateltiin Lontoon olympialaisten kisaohjelmaa. Kilpailun lomassa oli hieno vaihtaa mielipiteitä välillä nykypäivän ja myös jo vuosikymmenet sitten maamme haulikkoammunnan kärkeen kuuluneiden huippuampujiemme kanssa.

Toivottavasti joku ottaa tapahtuman uusiksi, kun SAL täyttää 100 vuotta

Hannu Haapaniemi