Heikki Meriluoto toinen skeetin maailmancupissa Minskissä
8.6.2009 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Heikki Meriluoto ampui toiseksi skeetin maailmancupissa Valko-Venäjän Minskissä maanantaina 8. kesäkuuta. Siilinjärven Urheiluampujia edustava 31-vuotias Meriluoto kävi voitosta jännittävän uusinnan Ranskan Anthony Terrasin, Ukrainan Mikola Milchevin ja Norjan Tore Brovoldin kanssa, kun koko kärkinelikko rikkoi kisassa 146 (121+25) kiekkoa. Pekingin olympiapronssimitalisti Terras voitti maailmancupin rikottuaan uusinnassa 22 kiekkoa. Meriluoto oli toinen murskattuaan 21 kiekkoa. Sydneyn olympiakultamitalisti Milchev ampui uusinnassa 19 ja Pekingin olympiahopeamitalisti Brovold 3 kiekkoa. Sibbo Skyttegillen Lauri Leskinen oli 11:s 119 kiekolla ja Ala-Hämeen Ampujien Max Rosenberg 18:s 117 kiekolla.

– Lähellehän se jäi, mutta pykälällä parani edellisestä. Jo kymmenen joukkoon sijoittuminen on kova suoritus. Nämä kaverit ampuvat ammatikseen. Minä olen päässyt ampumaan muutaman kuukauden. Sitä ennen oli lokakuulta asti taukoa, kuopiolainen Heikki Meriluoto kommentoi rauhalliseen tapaansa uransa parasta saavutustaan.

Heikki Meriluoto ampui todella vakuuttavan ja tasaisen kilpailun. Ensimmäisenä kisapäivänä hän paukutti rikki 74 (25+25+24) kiekkoa ja oli kisan kärjessä yhdessä Lauri Leskisen kanssa. Tänään hän varmisti finaalipaikan rikottuaan 24 ja 23 kiekkoa. Erittäin tasaisessa kilpailussa koko kärkikuusikko lähti finaaliin tasatuloksella 121 kiekkoa. Meriluoto oli finaalin ensimmäinen ampuja, kun hänen viimeinen sarjansa oli huonoin.

– Haastajan roolissahan minä olin. Lähdin vain parantamaan sitä vuoden 2003 maailmancupin kolmatta sijaani (Espanjan Granadassa tuloksella 147=123+24). Finaalin ampuminen oli helppoa. Syke oli matalammalla kuin peruskilpailussa. Minun on helppo lähteä finaaliin, kun jo pelkkä finaalipaikka on minulle hyvä saavutus. Kaikki mitä finaalissa saa, on kotiinpäin, Heikki Meriluoto kuvaili kisaansa.

25 kiekon finaalisarjassa Meriluoto, Ranskan Anthony Terras, Ukrainan Mikola Milchev ja Norjan Tore Brovold ampuivat täydellisen 25 kiekon sarjan.

– Finaalissa minulla oli ongelmia alussa toisella, kolmannella ja neljännellä paikalla, kun olin finaalin ensimmäisenä ampujana. Radalla on mikrofonit, jotka aktivoitunut vasta 20 sekunnin kuluttua, kun viimeinen ampuja on ampunut edellisellä paikalla. Minä huusin kiekkoa, mutta tornista ei tullut mitään. Neljännen paikan jälkeen Petteri (Suomen päävalmentaja Peeter Päkk) sanoi, että odota rauhassa, ennen kuin tilaat kiekkoa, Meriluoto kertoi.

– Eivät siinä pasmat seonneet, kun otin homman positiivisesti. Minä vain naureskelin enkä hätääntynyt ja lähdin vain entistä tiukemmin keskittyneenä.

Poikkeuksellisesti peräti neljä skeettaria uusi voitosta. Lisäksi uusinta venyi peräti yhdenteentoista tuplakiekkoon, ennen kuin voitto ratkesi Anthony Terrasille.

– Se Norjan kaveri (Pekingin olympiahopeamitalisti Brovold) taisi pudota siitä pois ensin. Sen jälkeen osuimme koko ajan ja ammuimme aika pitkään, ennen kuin Ukrainan poika tipahti (Sydneyn olympiakultamitalisti Milchev). Sitten jatkettiin taas, Meriluoto muisteli jännittävää uusintaa.

– Ammuimme niin pitkään, että yhdessä vaiheessa en muistanut, kummaltako puolelta pitää ampua seuraava kiekko, kun olin ensimmäisenä ampujana. Siinä oli aika kylmä fiilis. Päätin ampua ensin vasemman ja sitten oikean. Ammuin osumat ja kuulostelin soiko pummitorvi kahdesti. Onneksi ammuin oikein.

Skeettarit ampuvat uusinnassa tuplakiekkoja nelospaikalta. Tuplia ammutaan vuorotellen: ensin A-tornin kiekko + B-tornin kiekko, sitten B+A ja niin edelleen.

– Siinä lopussa, missä pummi tuli, minulla tuli ajoitusvirhe – minun olisi pitänyt rauhoittaa enemmän. Uusinta meni niin hyvällä rytmillä ampujalta toiselle, että menin vähän liian nopeasti ampumaan Terrasin jälkeen, Meriluoto arvioi.

– Joskus olen ampunut Kyproksella 22 kiekkoa uusinnassa, kun voitin Kypros GP:n. Nyt meni yllättävän hyvin, kun en ole harjoituksissa saanut kuin yksittäisiä tuplan jälkimmäisiä B-kiekkoja rikki. Täällä ei karannut muita tuplan B-kiekkoja, kun vasta uusinnassa.

Maailmancupin toinen sija on kuopiolaisen Heikki Meriluodon paras saavutus. Hän on aiemmin ampunut kerran maailmancupin finaalissa, kun hän sijoittui kolmanneksi Espanjan Granadassa 147 (123+24) kiekolla vuonna 2003. Yhtä hyvän tuloksen kuin tänään Meriluoto on edellisen kerran ampunut maailmancupissa 2007, kun hän sijoittui 122 kiekolla yhdeksänneksi Santo Domingossa Dominikaanisessa tasavallassa.

– Lähdin tähän kauteen paljon rauhallisemmin kuin aiemmin. Aloitin ampumaharjoittelun vasta huhtikuulla. Ajattelin, että keskityn vain perusharjoitteluun kotimaassa. Aluksi minulla ei ollut edes tarkoitus lähteä kilpailemaan ulkomaille, Meriluoto kertoo.

– Olen löytänyt erittäin hyvin toimivan keskittymismenetelmän. Ammun vain kiekko kerrallaan läpi kisan. Se pelasi todella hyvin. Se pelasti tämänkin homman. Alkukaudesta on tullut kisoissa mietittyä tekniikkaa, kun Peeter Päkkin myötä on tullut paljon uutta. Nyt tekniikka on kohdallaan ja voin keskittyä vain kiekon näkemiseen. Tässä kisassa pistin palaset kohdalleen.

Heikki Meriluoto kehuu suomalaisten skeettareiden tason kovaksi ja laajaksi. Marko Kemppainen paukutti maailmancupissa kolmanneksi 146 (122+24) kiekolla Kairossa toukokuun alussa.

– Voitto meitä vielä kiertää. Skeet on nyt hyvällä mallilla, kun on hirmu paljon hyviä ampujia ja niilläkin haastajia – tosi kovia kavereita on kymmenkunta. Näkeehän sen kisoissakin, kun eri miehet ovat aina voittajina.

Keravalainen Lauri Leskinen oli kisan kärjessä 74 kiekolla ensimmäisen päivän jälkeen. Kun eilen sunnuntaina Leskiseltä karkasi 75 kiekosta vain yksi, tänään maanantaina häneltä pääsi karkuun 50 kiekosta viisi. 25-vuotias Leskinen oli lopulta 11:s 119 kiekolla.

– Ihan rehellisesti sanottuna en tiedä, mikä meni pieleen. Tänään ei vain lähtenyt. Mielestäni olo oli ihan hyvä enkä puristanut liikaa, Leskinen manasi.

– Seuraavat kisat kyllä handlaan.

Sibbo Skyttegilleä edustava Lauri Leskinen ampui ennätyksellään 123 kiekkoa kahdeksanneksi edellisessä maailmancupissa Saksan Münchenissä 19.-20. toukokuuta. Leskinen putosi finaalista vasta uusinnalla.

Ala-Hämeen Ampujia edustava Max Rosenberg aloitti kisan hienosti, kun hän rikkoi kaikki kiekot kahdella ensimmäisellä sarjallaan eilen sunnuntaina. Kun hän ampui 23 kiekkoa kolmannessa sarjassaan, hän oli ensimmäisen päivän jälkeen kuudes. Tänään Rosenberg osui 22 kiekkoon molemmissa sarjoissaan. Tuloksellaan 117 kiekkoa hän oli tulosluettelossa 18:s.

– Ensimmäinen päivä meni hyvin sadekelissä. Toinen päivä oli henkisesti kovempi ja keskittyminen herpaantui muutaman kerran, kommentoi kisaansa janakkalalainen Rosenberg, joka viettää tänään 31-vuotissyntymäpäiväänsä.

Rosenberg on ampunut hyvin kotimaan kisoissa tänä keväänä. Hän on voittanut finaalin ja peruskilpailun ennätyksellään 145 (121+24) kiekkoa Nasta GP:n t
oukokuun alussa ja 144 (121+23) kiekolla Polar GP:n toukokuun lopussa.

Haulikkolajien maailmancup, Minsk, Valko-Venäjä, 7.-13.6.2009.

Skeet, miehet, 125 kiekon peruskilpailu + 25 kiekon finaali: 1) Anthony Terras Ranska 146/22 uusinnassa voitosta (121+25), 2) Heikki Meriluoto Suomi 146/21 (121+25), 3) Mikola Milchev Ukraina 146/19 (121+25), 4) Tore Brovold Norja 146/3 (121+25), 5) Valerio Luchini Italia 145 (121+24), 6) Thorsten Hapke Saksa 144 (121+23), …11) Lauri Leskinen Suomi 119 (24+25+25+23+22), …18) Max Rosenberg Suomi 117 (25+25+23+22+22).

Mqs-ampujat: 1) Di Jin Kiina 120 (22+25+25+25+23), …12) Tomi Aspholm Suomi 111 (21+23+22+24+21).