Liikkuvan maalin ampujilla kahden EM-mitalin päivä
15.7.2009 klo 12:00

Liikkuvan maalin ampujilla oli kahden EM-mitalin päivä ampumaurheilun ruutiaseiden Euroopan mestaruuskilpailussa Kroatian Osijekissa keskiviikkona 15. heinäkuuta. Sami Heikkilä ampui EM-pronssia ja Suomen joukkue, Sami Heikkilä, Mårten Westerlund ja Tomi-Pekka Heikkilä, laukoi EM-hopeaa liikkuvan maalin pienoiskiväärin poikien normaalijuoksujen kilpailussa. Krister Holmberg tähtäsi viidenneksi miesten liikkuvan maalin normaalijuoksuissa.

Poikien normaalijuoksujen kisan voitti Venäjän Mihail Azarenko miesmäisellä tuloksella 590 pistettä. Hopeamitalin ampunut Venäjän Juri Dovgal laukoi 581 pistettä ja Sami Heikkilä 580 pistettä. Venäjä voitti poikien joukkuekilpailun 1746 pisteellä. Suomi laukoi hopealle 1721 pisteellä.

Miesten normaalijuoksujen kilpailun Euroopan mestaruuden otti Tshekin Miroslav Janus 590 pisteellä. Ruotsin Niklas Bergström ja Venäjän Dimitri Romanov hävisivät pisteen ja uusivat hopeasta. Bergström voitti uusinnan pistein 20-19. Viidenneksi sijoittunut Krister Holmberg ampui 587 (295+292) pistettä ja jäi vain kaksi pistettä hopeamitalin uusinnasta.

Sami Heikkilä: ”Olen tyytyväinen”

Kangasalalaista Kymppi-64:ää edustava 16-vuotias Sami Heikkilä pokkasi kaksi EM-mitalia poikien pienoiskiväärin liikkuvan maalin normaalijuoksuissa. Henkilökohtaisen kilpailun EM-pronssi on hänen ensimmäinen henkilökohtainen EM- tai MM-mitalinsa. Kun nuori mies on urallaan ehtinyt ampua kerran neljänneksi sekä EM- että MM-kilpailussa, mitalin voittaminen tuntui hienolta.

– Olen tyytyväinen, vaikka hävisin hopeamitalin vain pisteellä. Se ei harmita nyt ollenkaan, kangasalalainen Sami Heikkilä totesi 580 (292+288) pisteen kilpailustaan.

– Olisihan niitä pisteitä voinut tulla enemmänkin, kun kisassa ei ollut mitään hankaluutta ja rata oli aivan loistava paikka ampua. Tämä helle tuntuu ampuessa. Täällä väsyy helposti. Huominen sekajuoksujen kilpailu on jo kolmas kilpailupäivä peräkkäin ja se varmasti tuntuu.

Suomen joukkueen ja Sami Heikkilän henkilökohtaisena valmentajana toimiva Ville Häyrinen arveli Heikkilän saavan huolellisemmalla ammunnalla monta pistettä lisää tulokseensa. Päivän kisan jälkeen suomalaiset ampuivat harjoituksen paikallaan olevaan maaliin valmistautuen huomiseen kilpailuun.

Sami Heikkilän isoveli Tomi-Pekka oli tyytyväinen joukkuekilpailun hopeamitaliin, mutta henkilökohtaisen kisan 565 (291+274) pistettä ja kahdeksas sija harmittivat. Eilisen päivän hitaiden juoksujen jälkeen hän oli kolmen pisteen päässä mitalista. Tämän päivän nopeilla juoksuilla ero venähti 15 pisteeseen.

– Minulla oli tänään ammunnallisesti huono päivä. Nopeilla juoksuilla menevä pää eli vasemmalle kulkevat juoksut olivat vaikeita. En osaa sanoa miksi. Ehkä kuumuuskin vaikutti osansa, kun en ole koskaan ampunut näin lämpimässä ilmassa, 18-vuotias Tomi-Pekka sanoi.

– Huomiseen sekajuoksujen kilpailuun lähden vain ampumaan omaa tulosta. Katsotaan, mitä siitä tulee.

Raseborgs Skyttaren 20-vuotias Mårten Westerlund ampui normaalijuoksuissa 576 (292+284) pistettä ja jäi pronssimitalista neljä pistettä.

– Pari pistettä olisin voinut ampua paremmin hitailla juoksuilla. Olen vielä kolme kuukautta varusmiespalveluksessa enkä ole varusmiespalveluksen aikana päässyt harjoittelemaan normaalisti, mikä näkyy, inkoolainen Westerlund sanoi.

– Venäjä on kova joukkuekilpailussa, mutta sekin on voitettavissa. Ehkä jo huomenna sekajuoksuissa.

Krister Holmberg: ”Mitali oli otettavissa”

– Mitali oli otettavissa. Eilen hitailla juoksuilla olisin voinut ampua pinnan pari paremmin (nyt 295). Tänään ensimmäinen sarja oli vain 94, kertasi 587 (295+292) pisteen kilpailuaan 37-vuotias Krister Holmberg, joka hävisi mitalin kahdella pisteellä.

– Ampuminen vähän tökki ja oli väkinäistä eikä toiminut niin kuin pitäisi. Kun sain tekemisen rentoutettua, se pelasi kuin itsestään (viimeiset sarjat 99+99). Viidenteen sijaan olen suht’ tyytyväinen, mutta mitalipallilla olisi ollut mukava olla.

Raseborgs Skyttarea edustava Holmberg on moninkertainen EM- ja MM-mitalisti. Hän ampui pienoiskiväärin normaalijuoksujen MM-kultaa ja ilmakiväärin sekajuoksujen MM-hopeaa viime vuonna Pilsenissä Tshekissä. Huomenna on jälleen haasteena sekajuoksujen kilpailu.

– Sekajuoksuissa voi tulos olla ihan mitä vaan.

Ampumaurheilun ruutiaseiden EM-kilpailu, Osijek, Kroatia, 14.-25.7.2009.

Liikkuva maali, pienoiskivääri, miehet, 60 ls (normaalijuoksut): 1) Miroslav Janus Tshekki 590 (297+293), 2) Niklas Bergström Ruotsi 589 / 20 uusinnassa toisesta sijasta (296+293), 3) Dimitri Romanov Venäjä 589 / 19 (298+291), 4) Jozsef Sike Unkari 588 (297+291), 5) Krister Holmberg Suomi 587 (295+292).

Liikkuva maali, pienoiskivääri, pojat, 60 ls (normaalijuoksut): 1) Mihail Azarenko Venäjä 590 (297+293), 2) Juri Dovgal Venäjä 581 (294+287), 3) Sami Heikkilä Suomi 580 (292+288), 4) Bence Borsos Unkari 579 (294+285), 5) Mårten Westerlund Suomi 576 (292+284), …8) Tomi-Pekka Heikkilä Suomi 565 (291+274).

Joukkuekilpailu: 1) Venäjä 1746 (Azarenko 590, Dovgal 581, Aleksander Naumenko 575), 2) Suomi 1721 (Sami Heikkilä 580, Westerlund 576, Tomi-Pekka Heikkilä 565), 3) Unkari 1704 (Borsos 579, Laszlo Boros 568, Balazs David 557).