Suomen naisilla kahden EM-hopeamitalin päivä pienoiskiväärin makuuasennon kilpailussa
15.7.2009 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Suomalaisnaisilla oli kahden hopeamitalin päivä naisten pienoiskiväärin makuuasennon kilpailuissa ampumaurheilun ruutiaseiden Euroopan mestaruuskilpailussa Kroatian Osijekissa keskiviikkona 15. heinäkuuta. Hanna Etula tähtäsi hopeaa henkilökohtaisessa kilpailussa 593 pisteellä häviten voiton vain napakymppien määrällä. Suomen joukkue, Etula, Tiia Törmälä ja Marjo Yli-Kiikka, ampui EM-hopeaa häviten voiton pisteellä.

Erittäin tasaisessa naisten kisassa peräti viisi parasta laukoi 593 pistettä, joten monenlaiset tasatulossäännöt ratkaisivat mitalisijoitukset. Ruotsin Marie Enqvist voitti, kun hän ampui 39 napakymppiä. Hanna Etula oli toinen, kun hän ampui 34 napakymppiä ja hänen viimeinen sarjansa oli 100 pistettä. Bulgarian Viktoria Ivancheva oli kolmas, kun hän ampui 34 napakymppiä ja hänen viimeinen sarjansa oli 99 pistettä. Ranskan Myriam Duperron jäi neljänneksi 31 napakympillä ja Iso-Britannian Johanne Brekke viidenneksi 30 napakympillä. Tiia Törmälä oli 12:s 591 pisteellä eli vain kahden pisteen päässä voitosta ja Marjo Yli-Kiikka 18:s 589 pisteellä.

Iso-Britannia (Johanne Brekke 593, Michelle Smith 591, Sharon Lee 590) voitti naisten joukkuekilpailun 1774 pisteellä. Hopeaa ampunut Suomi jäi kultamitalista vain yhden pisteen. Tasaisessa kilpailussa pronssimitalisti Saksa hävisi Suomelle vain kaksi pistettä.

Hanna Etula: ”Olen tyytyväinen”

– Olen tyytyväinen. Heti kisan jälkeen ajattelin, että olen tyytyväinen 593 pisteen tulokseen tässä kelissä, vaikka muut olisivat parempia. Suoritukseni oli hyvä. Minun mielestäni sisäkymppien määrä on oikea tapa ratkaista paremmuus tasapisteissä, Hanna Etula kommentoi kahta EM-hopeamitaliaan.

– Sisäkymppien ampuminen kertoo ampujan taidosta. Sisäkymppejä hakiessa pitää ampua välillä enemmän riskillä kuin pelkkää kymppiä hakiessa.

Lahden Ampumaseuraa edustava 28-vuotias Hanna Etula kertoi kisan aloittamisen olleen vaikeaa. 20 ensimmäistä koelaukausta menivät lähes sinne tänne.

– Silloin en katsonut tarpeeksi tarkasti tuulta, joten osumat eivät olleet keskellä. Kymmenen viimeisen koelaukauksen aikana piti katsoa, minkälaiseen tuuleen ammun, hollolalainen Etula kertoi.

– Tässä kelissä oli helppo ampua ysejä tuuleen, jos oli vähänkään huolimaton. Tuuli ei näyttänyt pahalta, mutta minun mielestäni kaikkia tuulenvireitä ei pystynyt lukemaan viireistä. Itse ammuin oikealta tulevaan kevyeen tuuleen. Kun tuuli tyyntyi liikaa, osuma oli ysi oikealla alhaalla. Pari yseistäni oli omia virheitäni.

Hanna Etula sanoi kisavireensä olleen rennon. Rennosti ampuen hänen laukauksensa napsuivat kymppiin, vaikka hän ei pidäkään itseään hyvänä makuuampujana.

– Fiilis oli mukavan rento. Tiedän olevani hyvässä kunnossa ja toisaalta tämä oli niin sanotusti vain makuuasennon kilpailu (ei ole olympialaji), vaikka tässä kilpailussa on ihan yhtä vaikea menestyä kuin pienoiskiväärin asentokilpailussa, hän kertoi.

– Koko ajan tein kympillä töitä. Vaikka ammunta sujuikin, keskityin jokaiseen laukaukseen, etten olisi tehnyt huolimattomuusvirheitä.

Hanna Etulan ennätys pienoiskiväärin makuuasennon kilpailussa on 595 pistettä. Kauden tärkeimmässä makuuasennon kilpailussa hän pääsi kahden pisteen päähän ennätyksestään.

– Minulla on nyt niin hyvä Anschützin aseen ja Lapuan Midas+ -patruunan yhdistelmä, että olisin tänä vuonna jo voinut ampua uuden ennätyksen. Sain tälle kaudelle uuden tukin pienoiskivääriin ja se on toiminut todella hyvin. Kotimaan kilpailuissa olen söhlännyt turhaan.

Hanna Etula on urallaan voittanut kaksi ilmakiväärin EM-hopeaa (2003 ja 2007) ja ampunut samalla Suomella olympiamaapaikan. Tänään voitettu EM-hopea on hänen ensimmäinen henkilökohtainen pienoiskiväärimitalinsa naisten sarjassa. Tyttöjen sarjassa hän on voittanut pienoiskiväärin makuuasennon Euroopan mestaruuden 2001 Kroatian Zagrebissa.

– Arvostan enemmän ilmakiväärimitaleita, mutta tämä on tärkeä mitali. Nyt makuuammunta kulkee uudelleen vaikeiden vuosien jälkeen. Tämä mitali auttaa osaltaan tekemään töitä seuraavat kolme vuotta kohti Lontoon 2012 olympialaisia. Siellä haluan olla hyvä ampuja sekä ilma- että pienoiskiväärissä. Sen vuoksi olen nyt painottanut harjoitteluani selvästi pienoiskivääriin.

Etula, Tiia Törmälä ja Marjo Yli-Kiikka kilpailevat EM-mitaleista vielä toisen kerran. Heidän ohjelmassaan on pienoiskiväärin asentokilpailu perjantaina.

– Nyt tiedän, ettei makuuammuntaa tarvitse harjoitella ennen asentokilpailua. Minun tavoitteenani on pärjätä siinäkin kilpailussa. En tiedä, miten mitalin voittaminen vaikuttaa asentokilpailussa ampumiseen. Voisi olla, että yritystä olisi helposti liikaa, jos nyt olisin epäonnistunut.

Tiia Törmälä otti ensimmäisen naisten EM-mitalinsa

Rauman Seudun Urheiluampujia edustava 18-vuotias Tiia Törmälä ampui 591 (99+98+97+98+100+99) pistettä, oli 12:s ja jäin vain kaksi pistettä voitosta ja mitalista. Joukkuekilpailun hopea on hänen ensimmäinen naisten sarjan EM-mitalinsa.

– Minun mielestäni tulostaso oli yllättävän alhainen. Odotin, että kärki olisi ampunut paremmin. Hellekin saattaa vaikuttaa, kommentoi kilpailuaan raumalainen Törmälä, joka oli kilpailun nuorin osanottaja.

– Olen tyytyväinen tulokseeni. Jäin omasta ennätyksestäni vain kaksi pistettä. EM-hopea on hieno bonus tälle kilpailulle.

Tiia Törmälä on voittanut tyttöjen sarjassa kaksi pienoiskiväärin asentokilpailun EM-kultaa (2007 ja 2008) sekä makuuasennon kilpailussa EM-hopeaa (2007). 3×20 laukauksen asentokilpailu on hänen pääkilpailunsa Osijekissakin.

Marjo Yli-Kiikka kirkasti joukkuemitalinsa värin

Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseuraa edustava 31-vuotias Marjo Yli-Kiikka laukoi 589 (98+99+96+99+98+99) pistettä ja oli 18:s. Hän jäi mitalista ja voitosta neljä pistettä. Joukkuekilpailussa Yli-Kiikka kirkasti mitalinsa värin hopeiseksi. Yli-Kiikka, Hanna Etula ja Viivi Koivu ampuivat EM-pronssia Espanjan Granadassa 2007.

– Ammuntani ei ollut ihan niin nopeaa, mitä olin etukäteen ajatellut. Nyt sai olla enemmän hereillä tuulen kanssa kuin harjoituksissa. Kisan lopussa jouduin ottamaan loppukirin ja silloin ammuin niin kuin olin etukäteen suunnitellut, isokyröläinen Marjo Yli-Kiikka totesi.

– Siihen olen tyytyväinen, että joukkuemitalin väri kirkastui viime kerrasta.

Ampumaurheilun ruutiaseiden EM-kilpailu, Osijek, Kroatia, 14.-25.7.2009.

Pienoiskivääri, naiset, makuu, 60 ls: 1) Marie Enqvist Ruotsi 593 (39 napakymppiä), 2) Hanna Etula 593 (34 napakymppiä, viimeinen sarja 100), 3) Viktoria Ivancheva Bulgaria 593 (34 napakymppiä, viimeinen sarja 99), 4) Myriam Duperron Ranska 593 (31), 5) Johanne Brekke Iso-Britannia 593, 6) Jette Fauerby Andersen Tanska 592, …12) Tiia Törmälä Suomi 591 (33), …18) Marjo Yli-Kiikka 589 (36).

Joukkuekilpailu: 1) Iso-Britannia 1774 (Johanne Brekke 593, Michelle Smith 591, Sharon Lee 590), 2) Suomi 1773 (Ha
nna Etula 593, Tiia Törmälä 591, Marjo Yli-Kiikka 589),
3) Saksa 1771 (Sonja Pfeilschifter 591, Claudia Keck 591, Barbara Lechner 590).