Tiia Törmälä seitsemäs naisten pienoiskiväärin asentokilpailun EM-kilpailussa
17.7.2009 klo 12:00

Tiia Törmälä ampui seitsemänneksi pienoiskiväärin 3×20 laukauksen kilpailussa ampumaurheilun ruutiaseiden Euroopan mestaruuskilpailussa Kroatian Osijekissa perjantaina 17. heinäkuuta. Törmälä tähtäsi 677,7 (580+97,7) pistettä. Marjo Yli-Kiikka ampui 575 pistettä ja oli 22:s. Hanna Etula laukoi 563 pistettä ja oli 53:s. Asentokilpailun Euroopan mestaruuden voitti erittäin hyvän finaalisarjan ampunut Venäjän Tatjana Coldobina 684,7 (583+101,7) pisteellä. Joukkuekilpailun EM-kultaa voitti Saksa 1747 pisteellä. Suomi oli seitsemäs 1718 pisteellä.

Rauman Seudun Urheiluampujia edustava 18-vuotias Tiia Törmälä ampui hyvän pienoiskiväärin asentokilpailun. Peruskilpailussa hän laukoi 580 pistettä: 195 pistettä makuuasennosta, 190 pistettä pystyasennosta ja 195 pistettä polviasennosta. Finaalissa hän tähtäsi 97,7 pistettä ja kilpaili neljännestä sijasta viimeiseen laukaukseen asti.

– Makuuasento sujui ihan ok. Pystyasennon ensimmäinen sarja oli vain 92 pistettä. Sen jälkeen kävin ampumapaikan takana juttelemassa äidin (Merja Törmälä) kanssa. Toisella sarjalla sain 98 pistettä. Ei ole helppoa ampua 98 pistettä, kun ensimmäinen sarja on vain 92, raumalainen Törmälä kertasi kilpailuaan.

– Polviasennon 195 pisteeseen olen tyytyväinen. Vain yksi laukaus lipsahti ja sen osuma oli 9,1.

Tiia Törmälä lähti finaaliin viidenneltä sijalta 580 pisteellään. Saksan Barbara Lechner oli kuuden pisteen, Saksan Sonja Pfeilschifter neljän pisteen ja Venäjän Tatjana Goldobina kolmen pisteen päässä. Neljännellä sijalla ollut Bulgarian Viktoria Ivanchevalla oli Törmälän tavoin 580 pistettä. Pystyasennosta ammutun kymmenen laukauksen finaalin aikana Törmälä oli sijoilla 4-5 viimeiseen laukauksen asti. Viimeisen laukauksen 9,4-osuma tiputti hänet neljänneltä sijalta seitsemänneksi. Uusinta neljännestä sijasta jäi 0,3 pisteen päähän.

– Tuulen vuoksi huonoja osuma ei tullut finaalissa eikä peruskilpailussa. Rauman rataan verrattuna täällä ei tuullut ollenkaan. Finaalissa tekniikassa oli jotakin, kun ysin osumat olivat oikealla alhaalla, Törmälä arvioi.

– Finaalin ampuminen maailman huippujen kanssa ei jännittänyt. Enemmän jännitin viime vuonna Pilsenissä, kun voitin tyttöjen asentokilpailun Euroopan mestaruuden, vaikka lähdin selvällä erolla finaaliin. Kovasta jännityksestä huolimatta ammuin siellä 102,7 pisteen finaalin.

Kaksinkertainen tyttöjen asentokilpailun Euroopan mestari Tiia Törmälä ampui hyvin uransa ensimmäisessä naisten sarjan Euroopan mestaruuskilpailussa. Hän oli pienoiskiväärin makuuasennon kilpailuissa 12:s, ampui 591 pistettä ja jäi vain kaksi pistettä mitalista ja voitosta. Makuuasennon joukkuekilpailussa Törmälä, Hanna Etula ja Marjo Yli-Kiikka voitti EM-hopeaa.

Marjo Yli-Kiikka: ”Tasapaksua”

Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseuraa edustava 31-vuotias Marjo Yli-Kiikka ampui 575 (makuu 196 + pysty 188 +polvi 191) pistettä pienoiskiväärin asentokilpailussa. Isokyröläinen Yli-Kiikka oli 22:s ja jäi vain neljä pistettä kahdeksan parhaan finaalista.

– Makuuasennosta ammuta sujui jälleen kerran hitaanlaisesti. Pystyasennosta koelaukaukset sujuivat hyvin, mikä loi paineita kisalaukauksiin. Pystyasennosta ampuminen oli työlästä jokaisella laukauksella, kun ampuminen ei ollut rentoa. Olot pakottivat seuraamaan tuulta ja ampumaan hitaasti. Se vei mehut pois, Yli-Kiikka kertoi.

– Polviasennon ensimmäiseen sarjaan olen tyytyväinen (97 pistettä). Jälkimmäisessä sarjassa tein pari liipaisuvirhettä ja asento notkahti pari kertaa (94). Toiseen sarjaan en ole tyytyväinen. Yllättävän alhaiseksi tulostaso jäi. Taas kerran finaalipaikka jäi harmittavan lähelle.

Marjo Yli-Kiikka oli pienoiskiväärin makuuasennon kilpailussa 18:s 589 pisteellä. EM-kilpailusta hänelle jää konkreettiseksi muistoksi joukkuekilpailun EM-hopeamitali.

– Suuret onnistumiset jäivät näissä kisoissa kokematta, mutta ei tullut pettymyksiäkään. Tasapaksut kilpailut.

Hanna Etula: ”Puolivälissä kaikki hukkui”

Lahden Ampumaseuraa edustava 28-vuotias Hanna Etula oli harmistunut pienoiskiväärin asentokilpailun jälkeen. Hollolalainen Etula laukoi 563 (195+187+181) pistettä ja oli 53:s

– Kisan puolessa välissä kaikki vain hukkui. Olin olevani selvillä kelistä, mutta ei. Polvi oli suoraan sanottuna katastrofi, vaikka kovasti olen sen kanssa tehnyt töitä. Keli ei muuttunut kisan aikana. Jostain syystä ei vain saanut mitään aikaiseksi, Etula totesi.

– Loppuun asti yritin ampua enkä antanut periksi.

Hanna Etula voitti EM-kilpailussa kaksi hopeamitalia makuuasennon kilpailussa, kun hän oli toinen henkilökohtaisessa kilpailussa ja joukkuekilpailussa.

Ampumaurheilun ruutiaseiden EM-kilpailu, Osijek, Kroatia, 14.-25.7.2009.

Pienoiskivääri, 3×20 ls + 10 ls:n finaali, naiset: 1) Tatjana Goldobina Venäjä 684,7 (583+101,7), 2) Barbara Lechner Saksa 684,2 (586+98,2), 3) Sonja Pfeilschifter Saksa 680,7 (584+96,7), 4) Laurence Brize Ranska 678,0 / 9,5 / 10,3 uusinnassa neljännestä sijasta (580+98,0), 5) Ann Cathrinne Sverkmo Norja 678,0 / 9,5 / 9,9 (579+99,0), 6) Natallia Kalnysh Ukraina 677,8(579+98,8), 7) Tiia Törmälä Suomi 677,7 (580+97,7), 8) Viktoria Ivancheva Bulgaria 675,7 (580+95,7), …22) Marjo Yli-Kiikka Suomi 575 (makuu 196 + pysty 188 +polvi 191), …53) Hanna Etula Suomi 563 (195+187+181).

Pienoiskivääri, 3×20 ls, naiset, joukkuekilpailu: 1) Saksa 1747 (Barbara Lechner 586, Sonja Pfeilschifter 584, Amelie Kleinmanns 577), 2) Venäjä 1733 (Tatjana Coldobina 583, Maria Feklistova 575, Ljubov Galkina 575), 3) Ukraina 1732 (Natallia Kalnysh 579, Darya Shytko 577, Lessia Leskiv 576), …7) Suomi 1718 (Tiia Törmälä 580, Marjo Yli-Kiikka 575, Hanna Etula 563).