Krister Holmberg ampui hopeaa liikkuvan maalin pienoiskiväärin normaalijuoksujen MM-kilpailussa
29.8.2009 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Krister Holmberg voitti hopeaa liikkuvan maalin pienoiskiväärin normaalijuoksujen MM-kilpailussa Suomen Urheiluopiston Vierumäki Areenassa lauantaina 29. elokuuta. Holmberg ampui 590 pistettä MM-kilpailujen päätöslajissa. Vesa Saviahde laukoi 584 pistettä ja oli seitsemäs sekä Staffan Holmström 578 pistettä ja oli 16:s. MM-kultaa voitti Venäjän Maksim Stepanov, joka sivusi ME-tulosta 596 pistettä. MM-pronssia ampui 589 pisteellä Slovakia Peter Pelach, joka voitti jännittävässä uusinnassa Venäjän Dimitri Romanovin 57-55.

Venäjä voitti joukkuekilpailun 1768 pisteellä joukkueella Maksim Stepanov (596), Dimitri Romanov (589) ja Igor Kolesov (583). Suomi ampui hopeaa 1752 pisteellä joukkueella Krister Holmberg (590), Vesa Saviahde (584) ja Staffan Holmström (578). MM-pronssia laukoi Slovakia 1745 pisteellä.

Raseborgs Skyttaren Krister Holmberg ampui pienoiskiväärillä 590 (298+292) pistettä normaalijuoksujen kilpailussa. 30 laukauksen hitaiden juoksujen jälkeen hän oli toisena ja piti sijoituksen 30 laukauksen nopeilla juoksuilla. Nopein juoksujen 20 ensimmäistä laukausta hän tähtäsi kymppiin, mutta viimeiset kymmenen olivat erityisen vaikeita ja niiden tuloksena oli 92 pistettä. 27:s osuma oli seiska ja 28:s osuma kasi.

– Tulokseeni olen suurin piirtein tyytyväinen. Tietysti tuossa nopeiden juoksujen lopussa olisi voinut tulla muutama piste lisää. Turhaan siihen tuli pari huonoa, mutta näin tällä kertaa – ihan hyvä tulos, inkoolainen Holmberg arvioi kisaansa.

– Viimeisellä kymmenellä laukauksella kävin kierroksilla. Ei siinä muuta ollut. Olin koko sarjan aika kovilla kierroksilla, mutta siinä lopussa en pystynyt enää hallitsemaan sitä. Olisi vain pitänyt lasketella sarja loppuun, mutta nyt en pystynyt siihen.

Normaalijuoksujen kilpailuissa nopeat juoksut ammutaan käännetyssä paremmuusjärjestyksessä, joten tämän päivän toiseksi viimeisenä ampujana kilpaillut Krister Holmberg tiesi kilvoittelevansa voitosta. Ammuttuaan hitailla juoksuilla 298 pistettä, hän tiesi olevansa lähellä voittoa.

– Tiesin tilanteen jollakin lailla, kun aloitin ampumaan nopeita juoksuja. Tällaisella hitaiden lähdöllä (298 pistettä) pitää päästä 590 pisteeseen tai vähän päälle, kun ampuu nopeita juoksuja normaalisti. 596 pisteeseen minulla ei olisi ollut saumoja tänään. Vaikka olisin ampunut viimeisen sarjan seiskan ja kasin kymppiin, tulos ei olisi riittänyt. Jos MM-kulta olisi jäänyt pinnasta tai kahdesta kiinni, olisi harmittanut, mutta nyt ei jää harmittamaan.

Krister Holmberg on ampunut pienoiskiväärin normaalijuoksujen SE-tulokseksi 596 pistettä kaksi vuotta sitten Kuopiossa. Hänen SE-tuloksensa on täsmälleen sama kuin Venäjän Nikolai Lapinin 1987 Lahdessa ja Maksim Stepanovin tänään Vierumäellä ampuma maailmanennätys. Ampumaurheilussa ME-tuloksia voi tehdä vain maanosien mestaruuskilpailuissa, maailmancupeissa, MM-kilpailuissa ja olympialaisissa.

Krister Holmberg ampui sekä pienois- että ilmakiväärin normaalijuoksujen MM-kilpailut hyvin. Hän oli 580 pisteellä ilmakiväärin normaalijuoksujen peruskilpailun paras, mutta putosi neljän parhaan mitaliotteluissa neljänneksi. Molemmat sekajuoksut olivat tällä kertaa hänelle hankalia, kun hän oli ilmakiväärillä 11:s ja pienoiskiväärillä 12:s.

– Ammuntani on ollut vähän hakemista koko MM-kisan ajan. En oikein tiedä siihen syytä. Onneksi tänään kävi näin. Kaksi hyvää kisaa kuitenkin. Sekajuoksut olisivat voineet olla parempia, mutta ei sille enää mitään voi.

Krister Holmberg on urallaan voittanut kaikkiaan seitsemän henkilökohtaista MM-mitalia. Kaikkiaan suomalaiset ovat ampuneet kymmenen miesten sarjan MM-mitalia. Holmbergin lisäksi MM-mitalin ovat ottaneet Juha Rannikko kahdesti (pienoiskiväärin normaalijuoksujen MM-kultaa 1978 ja MM-pronssia 1979) sekä Staffan Holmström, joka voitti pienoiskiväärin sekajuoksujen MM-hopeaa torstaina Vierumäellä.

– MM-mitalin voittaminen on aina hienoa ja ne ovat kaikki samanarvoisia, Holmberg arvioi MM-mitalejaan, joista ensimmäiset hän on voittanut jo 1994 Italian Milanossa.

– En tiedä, miten pitkään jatkan. Katsotaan, miten menee. Kun ei ole muutakaan tekemistä vapaa-aikana, niin kai vuoden ainakin vielä kilpailen tällä tasolla.

Liikkuvan maalin ampujilla on ensi vuonna kaksi arvokilpailua. Ilma-aseiden EM-kilpailu on maaliskuun alussa Norjan Merakerissa ja kaikkien Kansainvälisen Ampumaurheiluliiton (ISSF) lajien 50. MM-kilpailu Saksan Münchenissä heinä-elokuun vaihteessa.

MM-kilpailujen mitalitaulukon voitti ylivoimaisesti Venäjä, joka ampui 14 kultaa ja 6 pronssia. Ukraina oli yhtä selvä kakkonen 15 mitalilla (3 kultaa – 6 hopeaa – 6 pronssia). Mitalien määrällä mitattuna Suomi oli kisojen kolmanneksi paras maa 10 mitalillaan (0 – 9 – 1). Tällä kertaa mestaruus jäi suomalaisilta ottamatta.

– Kymmenen mitalia on tyydyttävä määrä, vaikka kaikki suomalaiset eivät ehkä päässeet aivan omalle tasolleen. Joukkuemitaleita olisi voinut olla enemmän ja miksei myös henkilökohtaisiakin. Taisimme vähän jännittää kotikisoja, arvioi Holmberg, joka toimii myös Ampumaurheiluliiton riistamaalijaoston puheenjohtajana.

Liikkuvan maalin MM-kilpailu, Suomen Urheiluopisto, Vierumäki Areena, Heinola, 24.-29.8.2009.

Liikkuva maali, pienoiskivääri, 60 ls (normaalijuoksut): 1) Maksim Stepanov Venäjä 596 sivuaa ME-tulosta (299+297), 2) Krister Holmberg Suomi 590 (298+292), 3) Peter Pelach Slovakia 589 / 19 / 18 / 20 uusinnassa pronssimitalista (295+294), 4) Dimitri Romanov Venäjä 589 / 19 / 18 / 18 (298+291), 5) Emil Andersson Ruotsi 588 (296+292), 6) Aleksander Zinenko Ukraina 585 (294+291), 7) Vesa Saviahde Suomi 584 (295+289), ..16) Staffan Holmström Suomi 578 (294+284).

Liikkuva maali, pienoiskivääri, 60 ls (normaalijuoksut), joukkuekilpailu: 1) Venäjä 1768 (Maksim Stepanov 596, Dimitri Romanov 589, Igor Kolesov 583), 2) Suomi 1752 (Krister Holmberg 590, Vesa Saviahde 584, Staffan Holmström 578), 3) Slovakia 1745 (Peter Pelach 589, Peter Planovsky 582, Miroslav Jurco 574).