Tomi-Pekka Heikkilä voitti hopeaa liikkuvan maalin pienoiskiväärin normaalijuoksujen MM-kilpailussa
29.8.2009 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Tomi-Pekka Heikkilä ampui uusinnan jälkeen hopeaa liikkuvan maalin pienoiskiväärin normaalijuoksujen poikien MM-kilpailussa Suomen Urheiluopiston Vierumäki Areenassa lauantaina 29. elokuuta. 577 pistettä peruskilpailussa laukonut Heikkilä voitti hopeamitaliuusinnassa Venäjän Mihail Azarenkon pistein 19-18. MM-kultaa tähtäsi Unkarin Laszlo Boros hyvällä tuloksella 587 (294+293) pistettä. Venäjä voitti 1725 pisteellä joukkuekilpailun joukkueella Mihail Azarenko (577), Juri Dovgal (576) ja Aleksander Naumenko (572). Suomi laukoi MM-hopeaa joukkueella Tomi-Pekka Heikkilä (577), Sami Heikkilä (570) ja Mårten Westerlund (563).

Kymppi-64:ää edustava 19-vuotias Tomi-Pekka Heikkilä ampui 577 (294+283) pistettä pienoiskiväärin normaalijuoksujen 60 laukauksella. Hitailla juoksuilla hän tähtäsi 294 pistettä ja johti kisaa yhdessä Unkarin Laszlo Borosin ja Venäjän Mihail Azarenkon kanssa. Nopeilla juoksuilla Boros laukoi 293 pistettä ja karkasi 587 pisteellä ylivoimaiseen kymmenen pisteen voittoon. Tomi-Pekka ja Azarenko ampuivat molemmat 283 pistettä ja uusivat 577 pisteen tuloksella MM-hopeamitalista.

– Oli uusinnassa pulssia aika paljon – normaalia enemmän. Ensimmäinen uusintalaukaus oli ihan hyvä (10) ja se lähti aika hyvässä hallinnassa. Toinen laukaus jäi taakse nostossa, mutta sain taulun vielä kiinni ja sain laukaistua ysin rinkiin. Se riitti tällä kertaa, kangasalalainen Tomi-Pekka Heikkilä kuvaili.

Heikkilän osumat uusinnassa olivat 10,1 ja 9,7. Azarenko laukoi uusinnassa kympin ja kasin. Hänen osumansa olivat 10,0 ja 8,4.

Liikkuvan maalin normaalijuoksujen kilpailu käytiin normaaliin tapaan kaksipäiväisenä. Toisen päivän nopeat juoksut kilpailijat ampuivat käänteisessä paremmuusjärjestyksessä, joten viimeisenä ampuja vuorossa ollut Tomi-Pekka Heikkilä tiesi olevansa kilpailun johdossa.

– Ensimmäisen päivän jälkeen tiesin, että ainakin kaksi samaa tulosta oli, mutta muista ampujista en tiennyt mitään. Piti vain rennosti lähteä ampumaan nopeita juoksuja ja katsoa, mihin se riittää. Ennen omaa vuoroani en tiennyt, mitä muut olivat ampuneet nopeilla juoksuilla. Viimeisen parin vuoden aikana minulla ei ole ollut tapana katsella tulostaulua, ennen kuin olen itse ampunut. Niillä tiedoilla ei tee yhtään mitään, hän totesi.

– Nopeisiin juoksuihin en voi olla täysin tyytyväinen, kun kahteen ensimmäiseen sarjaan tuli yhteensä kaksi seiskaa. Nopeita ampuessa pulssi oli aika kova, kun tiesin, mistä lähdin. Viimeinen sarja oli paras, kun siihen tuli vain kolme ysiä. Se oli ihan hyvää ampumista.

Tomi-Pekka Heikkilän nimissä on pienoiskiväärin normaalijuoksujen Y20-sarjan Suomen ennätys. Hän ampui hienon tuloksen 592 pistettä heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Salon kisoissa. Lajin nuorten ME-tuloksen 594 pistettä on ampunut Saksan Manfred Kurzer 1990 Moskovassa. Kurzer voitti liikkuvan maalin ilmakiväärin olympiakultaa 2004 Ateenassa, jossa liikkuva maali oli viimeisen kerran olympiaohjelmassa.

Tomi-Pekka Heikkilä ampui hyvän MM-kilpailun Suomen Urheiluopiston Vierumäki Areenassa. Tämänpäiväisen MM-hopeamitalin lisäksi hän voitti ilmakiväärin sekajuoksuissa MM-pronssia, joka on hänen ensimmäisen arvokilpailumitalinsa. Lisäksi Suomen pojat ampuivat kaikissa neljässä joukkuekilpailussa hopeaa.

– Lähdin hakemaan mitalia jokaisesta lajista, koska se on mahdollista. Kyllä tämä menestys tyydyttää toiveet, kun kaksi mitalia tuli.

Tomi-Pekka Heikkilä ampuu vielä yhden vuoden nuorten sarjassa. Ensi kaudella on tarjolla kaksi arvokilpailua: ilma-aseiden EM-kilpailu maaliskuun alussa Norjan Merakerissa ja kaikkien Kansainvälisen Ampumaurheiluliiton (ISSF) lajien 50. MM-kilpailu Saksan Münchenissä heinä-elokuun vaihteessa.

– Totta kai aina pitää koventaa tavoitteita. Totta kai lähden hakemaan kultaa, hän asetti itselleen tavoitteen.

Liikkuvan maalin MM-kilpailu, Suomen Urheiluopisto, Vierumäki Areena, Heinola, 24.-29.8.2009.

Liikkuva maali, pienoiskivääri, 60 ls (normaalijuoksut), pojat: 1) Laszlo Boros Unkari 587 (294+293), 2) Tomi-Pekka Heikkilä Suomi 577 / 19 uusinnassa hopeamitalista (294+283), 3) Mihail Azarenko Venäjä 577 / 18 (294+283), 4) Juri Dovgal Venäjä 576 (289+287), …8) Sami Heikkilä Suomi 570 (283+287), 9) Mårten Westerlund Suomi 563 (291+272).

Liikkuva maali, pienoiskivääri, 60 ls (normaalijuoksut), joukkuekilpailu, pojat: 1) Venäjä 1725 (Mihail Azarenko 577, Juri Dovgal 576, Aleksander Naumenko 572), 2) Suomi 1710 (Tomi-Pekka Heikkilä 577, Sami Heikkilä 570, Mårten Westerlund 563), 3) Ukraina 1689.