Neljä suomalaista ampuu maailmancupfinaalissa
4.9.2009 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Neljä suomalaista ampuu maailmancupfinaalissa tänä vuonna, kun paikan ovat hankkineet Satu Mäkelä-Nummela naisten trapiin, Henri Häkkinen miesten ilmakivääriin sekä Heikki Meriluoto ja Marko Kemppainen miesten skeetiin. Maailmancupfinaalissa kilpailee 15 olympialajissa lajista riippuen 10-12 maailman parasta. Pistooli- ja kiväärilajien maailmancupfinaali on Kiinan Wuxissa 24.-29.10. Haulikkolajien finaalit ammutaan Pekingissä 29.10.-3.11.

Orimattilan Seudun Urheiluampujien 38-vuotias Satu Mäkelä-Nummela otti finaalipaikkansa voittaessaan trapin pronssia 89 (74+15) kiekolla haulikkolajien MM-kilpailussa Slovenian Mariborissa 11. elokuuta. Olympiavoittaja Mäkelä-Nummelan paukuttama peruskilpailun tulos 74 kiekkoa on lajin uusi maailmanennätys.

Joensuun Ampujia edustava 29-vuotias Henri Häkkinen otti finaalipaikkansa ammuttuaan kolmanneksi 697,6 (595+102,6) pisteellä ilmakiväärin maailmancupissa Italian Milanossa 23. toukokuuta. Olympiapronssimitalisti Häkkinen sai sijoituksestaan 8 pistettä ja tuloksestaan 10 pistettä. Hollolainen Häkkinen oli 18 pisteellään seitsemänneksi paras maailmancupeissa.

Siilinjärven Urheiluampujien 31-vuotias Heikki Meriluoto otti finaalipaikkansa ammuttuaan toiseksi skeetin maailmancupissa 146 (121+25) kiekolla Valko-Venäjän Minskissä 7.-8.6. Kuopiolainen Meriluoto sai sijoituksestaan 10 ja tuloksestaan 11 pistettä ja oli 21 pisteellään viidenneksi paras maailmancupissa.

Suomussalmen Urheiluampujien 33-vuotias Marko Kemppainen otti finaalipaikkansa ammuttuaan kolmanneksi 146 (122+24) kiekolla skeetin maailmancupissa Egyptin Kairossa 8.-9.5. Suomussalmelainen Kemppainen sai sijoituksestaan 8 ja tuloksestaan 12 pistettä. Vuoden 2004 olympialaisissa hopeaa voittanut Kemppainen oli 20 pisteellään seitsemänneksi paras maailmancupissa.

Maailmancupin finaaliin voi hankkia paikan maailmancupin kilpailuissa sekä MM-kilpailuissa ja olympialaisissa. Lisäksi maailmancupfinaalin voittaja palkitaan kultamitalin lisäksi osanotto-oikeudella seuraavaan maailmancupfinaaliin. Tänä vuonna haulikkolajien finaalissa kilpailee kauden MM-mitalistit, maailmancupien kahdeksan parasta ja viime vuoden finaalivoittaja. Tänä vuonna pistooli- ja kiväärilajien finaaleissa kilpailee vuoden 2008 olympiavoittaja, maailmancupien kahdeksan parasta ja viime vuoden finaalivoittaja.

Maailmancupeissa ampujat saavat pisteitä sijoituksensa ja peruskilpailun tuloksensa perusteella. Voittaja saa sijoituksestaan 15 pistettä, kakkonen 10, kolmonen 8, nelonen 5, viitonen 4 ja kahdeksas vielä yhden. ME-tuloksen sivuamisesta tai uudesta ME-tuloksesta saa 15 pistettä. Ampujan tuloksestaan saama pistemäärä määräytyy sen mukaan, miten monta pistettä hän jää ME-tuloksesta. Esimerkiksi Marko Kemppainen ampui maailmancupissa Kairossa 122 kiekkoa ja sai 12 pistettä, kun jäi 3 kiekkoa 125 kiekon ME-tuloksesta.

”Suomalaislajien” finalistit

Vuoden 2009 maailmancupfinaalien osanottajat lajeissa, joissa ampuu suomalaisia:

Naisten trap:

2009 MM-mitalistit: kultamitalisti Jessica Rossi Italia, hopeamitalisti Irina Laricheva Venäjä (joka on myös 2008 maailmancupfinaalin voittaja) ja pronssimitalisti Satu Mäkelä-Nummela Suomi.

2009 maailmancupin kahdeksan parasta: Daniela Del Din San Marino, Yingzi Liu Kiina, Daina Gudzineviciute Liettua, Xingyu Lu Kiina, Susanne Kiermayer Saksa, Alessandra Mezeiova Slovakia ja Zuzana Stefecekova Slovakia.

Miesten skeet:

2009 MM-mitalistit: kultamitalisti Vincent Hancock USA, hopeamitalisti Georgios Achilleos Kypros ja pronssimitalisti Ennio Falco Italia.

2008 maailmancupfinaalin voittaja: Tore Brovold Norja.

2009 maailmancupin kahdeksan parasta: Jan Sychra Tshekki, Mikola Milchev Ukraina, Anthony Terras Ranska, Valerio Luchini Italia, Heikki Meriluoto Suomi, Zaid Almutairi Kuwait, Marko Kemppainen Suomi ja Andrei Ineshin Viro.

Miesten ilmakivääri:

Pekingin olympialaisten voittaja Intian Abhinav Bindra.

2008 maailmancupfinaalin voittaja Intian Gagan Narang.

2009 maailmancupin kahdeksan parasta: Sergy Rikhter Israel, Peter Sidi Unkari, Qinan Zhu Kiina, Artur Aivazian Ukraina, Yifei Cao Kiina, Vaclav Haman Tshekki, Henri Häkkinen Suomi ja Vitali Bubnovich Valko-Venäjä.

Maailmancupfinaalin osanottajat löytyvät Kansaínvälisen Ampumaurheiluliiton (ISSF) nettisivuilta osoitteesta http://www.issf-shooting.org/results/wcfqualification.ashx.

Suomalaisilla 13 mitalisijaa

Suomalaisampujat ovat nousseet 13 kertaa palkintokorokkeelle maailmancupfinaaleissa. Suomalaisilla on 1 kultamitali, 8 hopeamitalia ja 4 pronssimitalia.

Maailmancupfinaaleja on järjestetty olympialajeissa vuosittain 1988 alkaen. Finaalien kirkkain tähti on saksalainen olympiapistooliampuja Ralf Schumann, joka paukuttanut 13 kultamitalia, 2 hopeamitalia ja 3 pronssimitalia. Määrä on huikea, kun olympiapistoolin finaali on ammuttu 21 kertaa.

Suomalaismitalistit maailmancupfinaaleissa:

Kultamitalistit:
Satu Pusila, 1993, kaksoistrap

Hopeamitalistit:
Maarit Lepomäki, 2004, skeet
Marko Kemppainen, 2001, skeet
Satu Pusila, 1998, trap,
Juha Hirvi, 1998, pienoiskivääri, 3×40 ls
Juha Hirvi, 1997, pienoiskivääri, 3×40 ls
Juha Hirvi, 1996, pienoiskivääri, makuu, 60 ls
Satu Pusila, 1994, kaksoistrap
Raimo Kauppila, 1993, kaksoistrap

Pronssimitalistit:
Marko Kemppainen, 2004, skeet
Juha Hirvi, 1998, pienoiskivääri, makuu, 60 ls
Pasi Wedman, 1997, liikkuva maali, ilmakivääri, 60 ls
Juha Hirvi, 1994, pienoiskivääri, 3×40 ls

Maailmancupfinaalin mitalistit löytyvät ISSF:n nettisivuilta osoitteesta http://www.issf-shooting.org/results/historicalmedalwinners.ashx.