17 HMR ei sovi itselataavaan aseeseen
4.10.2009 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Patruunanvalmistajat CCI, Federal, Winchester ja Hornady sekä asevalmistajat Remington ja Magnum Research ovat ilmoittaneet, että 17 HMR kaliiperin patruunaa ei saa käyttää eikä ampua itselataavassa ("puoliautomaattisessa") aseessa. Valmistajat eivät erittele, mitä voi tapahtua ja miksi, mutta varoittavat, että "seurauksena voi olla vakavaa vahinkoa terveydelle ja omaisuudelle".

Valmistajat ilmoittavat, että ampuminen on täysin turvallista kunnossa olevassa pulttilukkokiväärissä, revolverissa ja taittopiippuisessa kertalaukausaseessa.

Valmistajat eivät kerro tarkalleen varoituksen syytä. Eräs mahdollisuus saattaa liittyä reunanallisen patruunan paineenmuodostuksen aikakäyrään ja itselataavan lukon syklinopeuteen. Hylsy saattaa tulla ulos patruunapesästä, kun sen sisällä on vielä liian paljon painetta.

Tärkeintä on noudattaa ohjetta. Ei varoitusta ole huvikseen tehty. "Safety first", niin kuin valmistaja sanoo. Seuraavasta linkistä voi lukea maailman suurimman asevalmistajan varoituksen ja takaisinkutsun.

http://www.remington.com/safety/17_HMR_Ammo_notice/default.asp

17 HMR on Hornady Manufacturing Companyn v. 2002 kehittämä 17 kaliiperin reunanallinen (rimfire) patruuna. Se on kehitetty 22 WMR:stä kaulaa supistamalla ("alasnekkaamalla"). Luodin lähtönopeus on jopa 777 m/s. Sen lentorata on suorempi kuin 22 LR:n tai 22 WMR:n, mutta luodin keveys (1,1 – 1,3 g) asettaa omat rajoituksensa. Se ei ole Suomessa laillinen metsästyksen 1-luokkaan (metsästysasetus 16.2.1 §), missä luodin painoksi asetetaan vähintään 2,5 grammaa.

Pekka Suuronen