Tiia Törmälä ampui voiton ilmakiväärin Bundesliigassa: ”Jännitin ihan sikana”
25.10.2009 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Tiia Törmälä voitti toisen ja hävisi toisen ottelunsa ilmakiväärin Bundesliigassa Saksan Hilgertissä viikonvaihteessa 24.-25. lokakuuta. SG Hammin joukkueessa ampuva Törmälä hävisi lauantain ottelunsa Post Telekom Düsseldorfin Peter Hellenbrandille vasta uusintalaukauksella. Tänään sunnuntaina hän voitti ylivoimaisesti Tus Hilgertin Thomas Hochen. SG Hamm voitti Bundesliigan ensimmäisen kilpailuviikonlopun molemmat ottelunsa, kun se löi Post Telekom Düsseldorfin 3-2 ja Tus Hilgertin 4-1. SG Hamm johtaa Bundesliigan pohjoislohkoa yhdessä ST Hubertus Elsenin ja KKS Nordstemmenin kanssa.

19-vuotias raumalainen Tiia Törmälä ampui hyvin uransa ensimmäisissä Bundesliigan otteluissa SG Hammin joukkueessa. Lauantaina hän hävisi vasta uusintalaukauksella Post Telekom Düsseldorfin Peter Hellenbrandille, kun molemmat ampuivat 40 laukauksen kisassa 391 pistettä. Sunnuntaina hän voitti Tus Hilgertin Thomas Hochen ylivoimaisesti 392-385.

– Eilen jännitin ihan sikana. En ikinä ole jännittänyt noin paljon missään kisassa. Tänään oli vähän helpompi päivä sen osalta, Tiia Törmälä kommentoi ikimuistoista kokemustaan.

Bundesliigassa ammutaan 40 laukauksen kilpailu 50 minuutissa. Normaalissa henkilökohtaisessa 40 laukauksen kilpailussa ampuma-aika on 75 minuuttia, minkä vuoksi ampumarytmi on Bundesliigassa normaalia huomattavasti kiivaampi. Nopea ampumarytmi näkyy tulostasossa.

– Rytmi on ihan ok eikä se aiheuta paineita, mutta kisan aikana soitetaan niin kovalla "diskomusiikkia”, että lattia tärisee. Lisäksi yleisö hurraa tai buuaa aina jokaisen laukauksen jälkeen sen mukaan, mikä tulos oli. On jänisräikkää ja rumpuja ja alppitorvia eli sitä melua ei voi tajuta, ennen kuin on itse paikalla sen näkemässä ja kuulemassa, kuvailee Törmälä, joka on tyttöjen pienoiskiväärin asentokilpailun kaksikertainen EM-kultamitalisti. Lisäksi hänen nimissään on tyttöjen pienoiskiväärin asentokilpailun finaalin EM-tulos 685,7 pistettä.

– Tänään häirittiin ampujia vielä muuttamalla valoja vähän väliä tosi tummasta tosi kirkkaaseen. Mutta Bundesliiga on kyllä kisana tosi hauska ja tämän jälkeen ei pieni melu tavallisessa kisassa haittaa.

Ilmakiväärin Bundesliigassa kilpailee yhteensä 16 viisihenkistä joukkuetta, jotka on jaettu pohjois- ja etelälohkoon. Molemmissa lohkoissa on 8 joukkuetta. Ensimmäisessä vaiheessa, vuoden 2009 aikana neljänä viikonloppuna jokaisella joukkueella on 7 ottelua. Molempien lohkojen neljä parasta pääsee finaaliin, joka ammutaan helmikuussa. Kaksi viimeistä ilmakiväärin mestaruutta on voittanut SG Coburg.

Bundesliigassa kilpaillaan ”sekasakeilla” eli joukkueessa voivat ampua naiset ja miehet. SV Affalterbachin joukkueessa kilpailee 26-vuotias intialainen Gagan Narang, joka voitti viime vuonna ilmakiväärin miesten maailmancupfinaalin ja on osallistunut 2004 ja 2008 olympialaisiin. HSG Münchenin joukkueessa ampuu 42-vuotias itävaltalainen Thomas Farnik, joka on kilpailut kuusissa olympialaisissa Barcelonan 1992 kilpailuista alkaen. Bundesliigan kirkkain saksalaistähti on HSG Münchenin 38-vuotias Sonja Pfeilschifter, joka on muun muassa ilmakiväärin naisten kaksikertainen MM-kultamitalisti.

Bundesliigan ottelut ammutaan viisihenkisin joukkuein. Ottelussa joukkueen ykkösampuja kohtaa vastustajan ykkösampujan ja keskinäisen ottelun voittaja saa pisteen. Kilpailumuotona on 40 laukauksen kilpailu, jossa ampuma-aika on 50 minuuttia, kun normaalissa henkilökohtaisessa kilpailussa ampuma-aika on 75 minuuttia. Koelaukauksiin ja valmistautumiseen on aikaa 10 minuuttia. Jos 40 laukauksen kilpailu päättyy ampujien välillä tasan, paremmuus ratkaistaan kymmenyksittäin tulkattavin yksittäislaukauksen.

Ilmakiväärin Bundesliigan 1. ja 2. kierroksen SG Hammin ottelut 24.-25. lokakuuta, Hilgert, Saksa:

SG Hamm – Post Telekom Düsseldorf 3-2.
Peter Hellenbrand – Tiia Törmälä 391-391. Hellenbrand voitti uusintalaukauksen otteluvoitosta.

SG Hamm – Tus Hilgert 4-1.
Tiia Törmälä – Thomas Hoche 392-385.

SG Hamm johtaa 4 pisteellä Bundesliigan pohjoislohkoa ensimmäisen kilpailuviikonlopun jälkeen. Kaksi voittoa ottivat myös ST Hubertus Elsen ja KKS Nordstemmen.

Pohjoislohkon seuraava kilpailuviikonloppu on 7.-8. marraskuuta, jolloin SG Hamm kohtaa BSV Buer-Bülsen ja ABC Münsterin.

Lisätietoja ilmakiväärin Bundesliigasta löydät täältä: http://www.shootingfan.com/index.html.