Tiia Törmälä ja SG Hamm ilmakiväärin Bundesliigan finaaliin
13.12.2009 klo 12:00

Tiia Törmälä ampui viidennen voittonsa ja hänen seuransa SG Hamm neljännen voittonsa ilmakiväärin Bundesliigassa Saksan Elsenissä lauantaina 12. joulukuuta. SG Hamm voitti SV Dorndorf / Rhönin 4-1 ja varmisti samalla paikkansa Bundesliigan finaalissa. Perussarjan viimeisessä ottelussaan SG Hamm hävisi 0-5 ST Hubertus Elsenille sunnuntaina 13. joulukuuta. Törmälä ei viimeistä kisaa ampunut.

19-vuotias raumalainen Tiia Törmälä ampui ylivoimaisen voiton uransa kuudennessa ottelussaan Bundesliigassa, kun hän voitti Florian Dehmelin 395-389. Samalla SG Hamm otti 4-1-voiton SV Dorndorf / Rhönistä ja varmisti paikkansa Bundesliigan finaaliin, joka kilpaillaan 6.-7. helmikuuta Coburgissa.

– Kisa sujui ihan hyvin. Vain yksi ysi oli hieman kauempana. Yseistä kaksi 9,9-osumaa ja kaksi 9,8-osumaa eli lähellä menin taas. Ammunta alkaa olla taas kasassa, mutta selvästi herkkyys ei vielä ole kohdallaan eikä sen vielä tarvitse ollakaan, Tiia Törmälä arvioi kisaansa. Hänen sarjansa olivat 97, 100, 99 ja 99.

Kun SG Hamm varmisti jo lauantaina finaalipaikkansa, Tiia Törmälä sai sunnuntaina lepovuoron, koska joukkueessa saa olla vain yksi ulkomaalainen kilpailija. Hammin valmentaja Rolf ”Jenny” Jendzrejewski nimesi belgialaisen Daisy de Bockin joukkueeseen ensimmäisen kerran tällä kaudella. Pohjoislohkon voittanut ST Hubertus Elsen voitti SG Hammin ylivoimaisesti 5-0 kotiareenallaan.

– Jenny halusi antaa Daisy de Bockille mahdollisuuden kokeilla bundesliigaa, mutta finaalissa minä olen ampumassa, Törmälä totesi.

Ilmakiväärin Bundesliigassa kilpailee yhteensä 16 viisihenkistä joukkuetta, jotka on jaettu pohjois- ja etelälohkoon. Molemmissa lohkoissa on 8 joukkuetta. Ensimmäisessä vaiheessa, vuoden 2009 aikana neljänä viikonloppuna jokaisella joukkueella on 7 ottelua. Molempien lohkojen neljä parasta pääsee finaaliin, joka ammutaan helmikuussa. Kaksi viimeistä ilmakiväärin mestaruutta on voittanut SG Coburg.

Bundesliigan ottelut ammutaan viisihenkisin joukkuein. Ottelussa joukkueen ykkösampuja kohtaa vastustajan ykkösampujan ja keskinäisen ottelun voittaja saa pisteen. Joukkueen ampujien järjestys määräytyy heidän tuloksiensa perusteella. Kilpailumuotona on 40 laukauksen kilpailu, jossa ampuma-aika on 50 minuuttia, kun normaalissa henkilökohtaisessa kilpailussa ampuma-aika on 75 minuuttia. Koelaukauksiin ja valmistautumiseen on aikaa 10 minuuttia. Jos 40 laukauksen kilpailu päättyy ampujien välillä tasan, paremmuus ratkaistaan kymmenyksittäin tulkattavin yksittäislaukauksen.

Damian Kontny – Dana Prüfe 389-384

SG Hamm voitti seitsemästä ottelustaan neljä. Joukkue sijoittui Bundesliigan pohjoislohkossa neljänneksi ja otti paikan finaaliin, joka ammutaan 6.-7. helmikuuta Coburgissa. Pohjoislohkon ykkönen oli ST Hubertus Elsen, joka voitti kaikki seitsemän otteluaan. Toiseksi sijoittui KKS Nordstemmen kuudella voitolla ja kolmanneksi ABC Münster viidellä voitolla.