Yhdeksän ampujaa ansaitsi urheilija-apurahan vuodeksi 2010
11.1.2010 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Ennätyksellisesti yhdeksän ampujaa on ansainnut urheilija-apurahan vuodeksi 2010. Ison, 15.000 euron apurahan saivat Hanna Etula, Henri Häkkinen, Marko Kemppainen, Minna Leinonen, Heikki Meriluoto, Jukka Mikkonen, Satu Mäkelä-Nummela ja Mira Suhonen. Pienen, 7.500 euron apurahat sai Lauri Leskinen. Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin jakoi 82 kesälajien urheilijalle yhteensä 952 500 euroa urheilija-apurahoina Helsingissä maanantaina 11. tammikuuta. Urheilijoista 56 edustaa olympialajeja, viisi ei-olympialajeja ja 21 vammaisurheilua.

Apurahan tavoitteena on taata urheilijalle taloudellinen perusturva ammattimaista harjoittelua ja valmentautumista varten. Verovapaa urheilija-apuraha on 15 000 tai 7 500 euroa. Apurahat myönnetään veikkausvoittovaroista.

– Valtion talousarviossa on tälle vuodelle varattu huippu-urheilun kehittämiseen yhteensä 1 700 000 euroa. Tämä on noin 37 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, kertoo Wallin.

– Tämänvuotisen valmistelun lähtökohtana on ollut se, että pitkällisen harkinnan jälkeen olemme päättäneet jakaa apurahat kaksi kertaa vuodessa. Näin heti vuoden alussa tulemme jakamaan apurahat kesälajien urheilijoille ja loppukeväästä vuorossa ovat talvilajien urheilijat. Syy tähän on se, että näin voimme aiempaa paremmin ottaa huomioon edellisen kauden kokonaismenestyksen. Tämän vuoden osalta olemme kuitenkin päättäneet poiketa käytännöstä urheilijoiden eduksi siten, että Vancouveriin valmistautuvat apurahaurheilijat saavat poikkeuksellisesti apurahaa aina maaliskuun loppuun asti. Tällä olemme halunneet turvata täyden keskittymisrauhan urheilijoille uran merkittävimpiä kilpailuja varten, Wallin jatkaa.

Suuri 15 000 euron apuraha on tarkoitettu ehdottomalla kansainvälisellä huipulla oleville yksilöurheilijoille, joilta odotetaan mitalisijaa tulevissa olympiakisoissa ja paralympiakisoissa. Pienet apurahat, joiden suuruus on 7 500 euroa, on tarkoitettu sellaisille lahjakkaille yksilölajien nuorille urheilijoille, jotka ovat jo kohtuullisesti menestyneet aikuisten kansainvälisissä arvokilpailuissa tai tasoltaan vastaavissa muissa kilpailuissa ja jotka arvioidaan lähitulevaisuuden mitaliehdokkaiksi. Ei-olympialajien osalta mitalimenestystä odotetaan lajin MM-kisoissa tai vastaavissa.

Verottomia urheilija-apurahoja on myönnetty vuodesta 1995 lähtien. Esitykset apurahojen saajista tekevät Suomen Olympiakomitea ja Suomen Paralympiakomitea.

Suuri apuraha (veroton 15.000 euroa):
Ammunta:
kivääriampuja Hanna Etula, kivääriampuja Henri Häkkinen, skeet-ampuja Marko Kemppainen, vammaiskivääriampuja Minna Leinonen, skeet-ampuja Heikki Meriluoto, vammaiskivääriampuja Jukka Mikkonen, trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela ja pistooliampuja Suhonen Mira.
Jousiammunta: Kinnunen Osmo ja Sinisalo Saana-Maria.
Judo: Kallunki Jani ja Sundberg Jaana.
Keilailu: Palermaa Osku ja Pöllänen Krista.
Melonta: Mikkonen Jenni ja Rikala Anne.
Paini: Ala-Huikku Jarkko, Haapamäki Jani ja Välimäki Henri.
Purjehdus: Klemetz Maria, Lehtinen Silja, Multala Sari ja Nirkko Tapio.
Pyöräily: Ollanketo Jarmo, Sundstedt Pia ja Törmänen Marko.
Pöytätennis: Miettinen Esa.
Ratsastus: Karjalainen Katja ja Kivimäki Jaana.
Soutu: Nieminen Minna ja Stén Sanna.
Sulkapallo: Lång Ville.
Suunnistus: Kauppi Minna.
Taekwondo: Heino Teemu.
Uinti: Seppälä Hanna-Maria
Yleisurheilu: Evilä Tommi, Järvenpää Tero, Karjalainen Olli-Pekka, Kempas Antti, Keskisalo Jukka, Kinnunen Jarkko, Mannio Ari, Ruuskanen Antti, Tähti Leo-Pekka ja Wirkkala Teemu.

Pieni apuraha (veroton 7.500 euroa):
Ammunta: skeet-ampuja Lauri Leskinen.
Jousiammunta: Antonios Jean-Pierre ja Kallunki Keijo.
Judo: Niemelä Niko-Tapio ja Virta Antti.
Miekkailu: Seeve Teemu.
Nyrkkeily: Koota Matti.
Paini: Hakala Antti, Kaasinen Sasu, Kallio Timo, Lalli Taisto, Moisio Valtteri, Savola Sarianne, Tarino Tuomas ja Ylinen Tiina.
Purjehdus: Bask Kalle, Lehtinen Lauri ja Tenkanen Tuula.
Pyöräily: Mäkinen Arttu ja Turunen Aki.
Soutu: Varvio Ulla.
Suunnistus: Hara Marika
Tennis: Kontinen Henri, Laaksonen Henri ja Tenhunen Taneli.
Uinti: Latikka Antti, Mäkinen Meri-Maari ja Pikkarainen Emilia.
Voimannosto: Kokko Jussi ja Piipponen Janne.
Voimistelu: Tuuha Tomi.
Yleisurheilu: Eriksson Sandra, Kivinen Mikko, Lax Petteri, Mattila Esa-Pekka, Nikkanen Minna ja Salomäki Eemeli.

Lähde: Opetusministeriön tiedote

Lisätietoja: ylitarkastaja Hannu Tolonen, opetusministeriö, puhelin (09) 160 77031