Pseudoefedriini ja erivapaus vuonna 2010
14.1.2010 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Pseudoefedriini on piriste, jota käytetään yleisimmin allergisen nuhan hoitoon yhdessä antihistamiinien kanssa. Pseudoefedriinin supistaessa limakalvojen verisuonia ja poistaessa limakalvoturvotusta nenän tukkoisuus vähenee ja hengitys nenän kautta helpottuu. Monet urheilijat ovat tästä syystä käyttäneet pseudoefedriiniä kilpailuissa ja niiden ulkopuolella, se on ollut viime vuosina urheilussa sallittu. Vuoden 2010 alusta pseudoefedriini on kuitenkin luokiteltu kilpailujen yhteydessä kielletyksi aineeksi.

Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:n tai kansainvälisten liittojen erivapauslautakunnat voivat myöntää urheilijalle erivapauden mille hyvänsä Maailman Antidopingtoimisto WADA:n kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelossa mainitulle lääkkeelle tai hoitomuodolle, mikäli kyseinen lääkitys on urheilijalle välttämätön eikä sille ole olemassa asianmukaista vaihtoehtoista lääkitystä tai muuta hoitoa.

ADT:n erivapauslautakunta on käsitellyt kokouksessaan 22.12.2009 pseudoefedriinille myönnettäviä kansallisia erivapauksia. Se on todennut, että pelkkä allerginen nuha tai nenän tukkoisuus ei riitä perusteeksi erivapauden myöntämiseksi pseudoefedriinin käyttöön, sillä niiden hoitamiseksi kilpailujen yhteydessä voidaan käyttää sallittujen antihistamiinien lisäksi sallittuja nenätippoja (esimerkiksi Naso, Nasolin, Otrivin, Vicks) tai antihistamiinien lisäksi fenyylipropanoliamiinitabletteja (Rinexin). Siten pseudoefedriinille on asianmukaisia vaihtoehtoisia hoitoja sallituilla aineilla.

Dopingnäytteen pseudoefedriinipitoisuudelle on asetettu rajapitoisuus, jonka alittavia pitoisuuksia ei tulkita dopingiksi. Rajapitoisuus on asetettu niin korkeaksi (150 mg/l), etteivät tavanomaiset hoidolliset pseudoefedriiniannokset johda rajapitoisuuden ylitykseen, mikäli tavanomaisia annoksia ei ylitetä ja jos viimeisestä lääkkeen käyttökerrasta on kulunut 24 tuntia.

Suomessa kaupan olevia pseudoefedriiniä sisältäviä valmisteita ovat 120 mg pseudoefedriiniä sisältävät depottabletit Aerinaze ja Cirrus, 240 mg pseudoefedriiniä sisältävä depottabletti Clarinase sekä 60 mg pseudoefedriiniä sisältävä kovakapseli Duact. Depottabletteja annostellaan yleensä yksi tabletti kerran päivässä (Clarinase) tai yksi tabletti kaksi kertaa päivässä (Aerinaze, Cirrus), kun taas kovakapselia annostellaan yksi kapseli tarvittaessa, korkeintaan kolme kertaa päivässä. Mikäli näitä annoksia ei ylitetä ja jos viimeisestä lääkkeen käyttökerrasta on kulunut 24 tuntia, ei virtsan pseudoefedriinipitoisuus kohoa yli kielletyn rajapitoisuuden.

Erivapaus pseudoefedriinille voidaan myöntää tilanteissa, joissa paikallisilla nenä- tai korvatipoilla ei jotain tautitilaa kyetä hoitamaan, esimerkiksi jos korvan nieluun yhdistävä korvatorvi on tukossa.

Timo Seppälä
ADT-Lääketieteellinen johtaja

Lisätietoja: Suomen Antidopingtoimikunta