Henri Häkkinen ampui neljänneksi pienoiskiväärin täysottelun maailmancupissa Pekingissä, ”Finaalissa oli mukava ampua”
23.4.2010 klo 12:00

Henri Häkkinen ampui neljänneksi pienoiskiväärin täysottelun maailmancupissa Pekingissä perjantaina 23. huhtikuuta. Joensuun Ampujien 29-vuotias Häkkinen tähtäsi 3×40 laukauksen kilpailussa 1267,0 (1166 + 101,0) pistettä ja jäi pronssimitalista vain 0,1 pistettä. Maailmancupin voitti Saksan Julian Justus 1272,5 (1173 + 99,5) pisteellä. Kiinan Fu Zhang laukoi hopeaa 1268,7 (1168 + 100,7) pisteellä ja Saksan Daniel Brodmeier pronssia 1267,1 (1171 + 96,1) pisteellä.

22-vuotias Julian Justus otti uransa ensimmäisen voiton maailmancupissa. Tähän mennessä hänen paras saavutuksensa oli pienoiskiväärin täysottelun EM-pronssi Kroatian Osijekissa 2009.

– Olihan se mukava olla finaalissa ampumassa. Eipä loppunut päivä kesken, hollolalainen Henri Häkkinen kommentoi uransa ensimmäistä pienoiskiväärin täysottelun maailmancupin finaalia. 3×40 laukauksen peruskilpailu alkoi kello 9 paikallista aikaa ja 10 laukauksen finaali päättyi noin kello 15, joten urakka oli kuusituntinen.

– Peruskisassa oli hetkiä, jolloin minulta katosi juoni kelistä. Parissa kohdassa meinasi kadota juoni ammunnastakin. Kävi siinä niinkin, että meinasi kadota juoni kelistä ja ammunnasta yhtä aikaa, jolloin piti vähän ruveta mietiskelemään. Vähän kun mietiskelin, sain taas juonen päästä kiinni.

Häkkinen laukoi makuuasennosta 392 (98 + 98 + 98 + 98) pistettä ja oli kaukana kärjestä. Makuuasennon jälkeen kisaa johti Espanjan Javier Lopez, joka latoi täydet 400 pistettä.

– Pisteellisesti makuu jäi aika alas. Melkein harmitti sen jälkeen, mutta kun kisaa oli vielä kaksi kolmasosaa jäljellä, ei auttanut kuin jatkaa kovalla yrityksellä.

Erittäin hyvänä pystyampujana Häkkinen tähtäsi pystyasennosta 385 (97 + 98 + 96 + 94) pistettä ja nousi lähelle kahdeksan parhaan finaalirajaa. Hän oli koko kisan neljänneksi paras pystyasennossa. Paremmin ampuivat vain kiinalaiset Fu Zhang ja Jie Li (387) sekä kisan voittanut Julian Justus (386).

– Pysty oli pääsääntöisesti ihan hyvää ammuntaa. Pystystä ja polvelta ammuin pitkiä pätkiä hyvällä rytmillä ja pysyin kelissä mukana, hän arvioi.

Polviasennosta Häkkinen ampui 389 (98 + 99 + 94 + 98) pistettä. Kisan paras polvitulos oli 392 pistettä. Finalisteista 392 pistettä tähtäsi kolmanneksi sijoittunut Saksan Daniel Brodmeier.

Kymmenen laukauksen pystyasennon finaalisarjassa Häkkinen oli koko kisan tarkin 101,0 pisteellään ja hän nousi kuudennelta sijalta neljänneksi. Brodmeier jäi vain 0,1 pisteen päähän.

– Se oli hyvää finaaliammuntaa. Ei siinä sen kummempaa.

”Olen tyytyväinen”

Hollolalainen Henri Häkkinen ampui ensimmäisen kerran pienoiskiväärin täysottelun finaalissa. Ilmakiväärin olympiapronssimitalisti Häkkinen on aiemmin kilpaillut neljä kertaa ilmakiväärin maailmancupin finaalissa ja kerran pienoiskiväärin makuuasennon maailmancupin finaalissa. Lisäksi hänen meriittilistallaan on kaksi ilmakiväärin maailmancupfinaalin finaalipaikkaa.

Häkkinen ampui hienon maailmancupin Pekingissä. Hän tähtäsi ilmakiväärillä kuudenneksi 699,4 (596+103,4) pisteellä sunnuntaina 18. huhtikuuta. Pienoiskiväärin makuuasennon kilpailun karsinnassa hän laukoi uuden ennätyksensä 597 pistettä maanantaina. Pienoiskiväärin makuuasennon kilpailussa hän oli 22:s 592 pisteellä tiistaina.

– Olen ihan tyytyväinen tähän reissuun, Häkkinen totesi.

Hän kilpailee seuraavan kerran toukokuun lopulla maailmancupissa USA:n Fort Benningissä.

– Nyt kalenterissa on vapaita viikonloppuja. Nekin ovat hyviä välillä.

”Maailmanluokan kivääriampuja”

Ampumaurheiluliiton kiväärilajien päävalmentaja Juha Hirvi arvioi Henri Häkkisen olevan maailmanluokan ampuja kaikissa kolmessa kiväärilajissa, kun hän on jokaisessa lajissa ottanut finaalipaikan maailmancupissa. Tosin Häkkisellä on vielä matkaa Hirven saavutuksiin, kun Hirvi on voittanut täysottelussa neljä maailmancupin kilpailua ja ampunut kaikissa kolmessa kiväärilajissa palkintopallille kolmen parhaan joukkoon.

– Tänään oli Henkalla kyllä rohkea ja hyvä suoritus melko vaikeassa ja vaihtelevassa kelissä. Viisi kuusi kertaa tuuli pääsi huijaamaan kunnolla, mutta hyvään suuntaan menossa! Juha Hirvi sanoi.

– Henkan ammunta on nyt pienoiskiväärilläkin aika hyvällä mallilla. Kun ampuminen teknisesti vielä pikkuisen helpottuu, hän saa lisää aikaa kelin tarkkailuun eikä hänen tarvitse miettiä ammuntaa niin tarkasti. Silloin kisassa alkaa tulla vielä enemmän pisteitä. Tänäänkin oli jo tosi lähellä oikein hyväkin tulos.

Suomen kiväärimaajoukkue onnistui hyvin maailmancupissa Pekingissä, kun Hanna Etula ja Marjo Yli-Kiikka ampuivat kuntonsa mukaiset suoritukset ilmakiväärillä ja Juha Hirvi laukoi vuosikymmenien rutiinilla lähelle finaalipaikkaa pienoiskiväärin makuuasennon kilpailussa. Etula sijoitus on 11:s, Yli-Kiikan 20:s ja Hirven 12:s.

– Ehkä Hannalla ja Marjolla olisi molemmilla voinut olla piste tai kaksi enemmän, mutta hyvin kumminkin. Henkka ampui ilmakiväärillä hyvin, täysottelun tosi hyvin ja makuun karsinnan loistavasti. Makuun loppukilpailussa Henkka ei ihan onnistunut. Itsellänikin oli ihan kohtuullinen suoritus. Ajankohtaan nähden täytyy olla tyytyväinen saldoon, Hirvi summasi.

Kivääriampujien seuraava tärkeä kilpailu on maailmancup USA:n Fort Benningissä 24.-30. toukokuuta. Suomen joukkueessa ampuvat Etula, Yli-Kiikka, Häkkinen ja Juha Peltonen.

Pistooli-, kivääri- ja haulikkolajien maailmancup, Peking, Kiina, 18.-24.4.2010

Pienoiskivääri, 3×40 ls + 10 ls:n finaali, miehet: 1) Julian Justus Saksa 1272,5 (1173 + 99,5), 2) Fu Zhang Kiina 1268,7 (1168 + 100,7), 3) Daniel Brodmeier Saksa 1267,1 (1171 + 96,1), 4) Henri Häkkinen Suomi 1267,0 (1166 + 101,0), 5) Jie Li Kiina 1266,6 (1170 + 96,6), 6) Jozef Gönzi Slovakia 1264,0 (1165 / 49,0 uusinnassa finaalipaikasta + 99,0), 7) Juri Suhorukov Ukraina 1262,6 (1165 / 48,7 + 97,6), 8) Joseph Hein USA 1260,7 (1166 + 94,7), 9) Maik Eckhardt Saksa 1165 / 43,8.