Liikuntavammaisten ampumaurheilun MM-kilpailut alkavat Zagrebissa
16.7.2010 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Liikuntavammaisten ampumaurheilun MM-kilpailut (pistooli- ja kiväärilajit) alkavat perjantai-iltana vietettävillä avajaisjuhlilla Kroatian Zagrebissa. Kilpailutapahtumat alkavat huomenna lauantaina 17. heinäkuuta. Kisat päättyvät 24. heinäkuuta. Suomesta on mukana viisi urheilijaa.

Zagrebin MM-kisoihin osallistuu 247 urheilijaa 43 maasta. Etelä-Korean 15-jäseninen joukkue on kisojen suurin. Isosta-Britanniasta on neljätoista urheilijaa. Suomella on kisoissa viiden ampujan MM-joukkue. Mitaleista kilpailevat Sirkka-Liisa Collin (Valkeakosken Rihla), Minna Leinonen (Keski-Suomen Ampujat), Jukka Mikkonen (Haapajärven Ampumaseura), Erkki Pekkala (Haapajärven Ampumaseura) ja Veikko Palsamäki (Haapajärven Ampumaseura).

Zagrebissa on jaossa mitaleiden lisäksi 24 maapaikkaa Lontoon paralympialaisiin 2012, kun lajeittain kaksi parasta saa paikan. Uudistusta täydentävät maanosien mestaruuskilpailuista 2009-11 voittajille jaettavat 36 maapaikkaa. Kaikkiaan paralympialaisiin pääsee 100 mies- ja 40 naisampujaa.

Kilpailuolosuhteet tulevat olemaan ampujille haastavat, sillä perjantaina Zagrebissa oli 40 astetta lämmintä.

– Suomen helteet eivät tunnu enää miltään tähän verrattuna, Suomen joukkueenjohtaja Pirjo Peltola kertoi.

– Järjestelyt toimivat hyvin. Ainoa huono puoli on se, että joidenkin ampujien kaikki varusteet ja tavarat eivät tulleet ajoissa perille, mutta tämä ei ole järjestäjistä vaan lentoyhtiöistä kiinni. Esimerkiksi Sirkka-Liisa Collinin asetta vielä odotellaan, ja juuri hänen pitäisi kilpailla huomenna, Peltola harmitteli perjantaina puoliltapäivin.

Aiemmin kesällä Peltola sanoi odottavansa MM-Zagrebista ”hyviä ja mielenkiintoisia kilpailuja”.

– Suomalaislajeissa on äärettömän tasaiset kamppailut. Maailmancupeissa Leinonen on ollut kova, Pekkala ja Palsamäki lupaavassa vireessä. Maailmalla taso on kova ja tiivistynyt, hän sanoi.

Peltola on myös arvioinut, että Lontoon paralympialaisissa voisi olla 3-4 suomalaisampujaa. Yksi ampuja voi saavuttaa maalleen vain yhden maapaikan. Paikoista 76 on jaossa arvokilpailutuloksien perusteella MQS-pisterajasysteemillä. Ampujan on saavutettava päälajissaan kansainvälisen paralympiakomitean IPC:n määrittelemä pisteraja vähintään kaksi kertaa maailmancupeissa tai muissa arvokilpailuissa. Tällöin hän on mukana IPC:n listalla, jonka perusteella maapaikat lopullisesti jaetaan.

Lisäksi jaetaan vielä neljä henkilökohtaista niin sanottua villiä korttia.

– Monimutkainen systeemihän tämä on. Suora maapaikka olisi Suomelle kova juttu, ja se on ihan mahdollista saavuttaa. Mutta jos näin ei tapahdu, kisoihin voi päästä edelleen tulosrajojen kautta. Ja niitäkin on jo tehty eli ne eivät ole enää mikään ”painajainen”. Nyt keskitymme MM-kisoissa hyviin teknisiin suorituksiin, jota kautta pisteetkin sitten tulevat, Peltola sanoi.

Suomalaisampujien aikataulu
La 17.7. R2 SH1, ilmakivääri, 40 ls, klo 15.45, Sirkka-Liisa Collin (finaali klo 18.15)
Ma 19.7. R3 SH1, ilmakivääri, 60 ls, erät alkaen klo 9.00, 1045 ja 12.30, Veikko Palsamäki ja Erkki Pekkala (finaali klo 15)
Ti 20.7. R8 SH1, pienoiskivääri 3×20 ls, klo 14.45, Sirkka-Liisa Collin (finaali klo 18.15)
To 22.7. R6 SH1, pienoiskivääri, 60 ls, makuu, karsintaerät alkaen klo 9.00 ja 10.45, Palsamäki ja Pekkala
Pe 23.7. R9 SH2, pienoiskivääri, 60 ls, makuu, klo 9.00, Minna Leinonen ja Jukka Mikkonen
Pe 23.7. R6 SH1, pienoiskivääri, 60 ls, makuu, klo 10.45, Palsamäki ja Pekkala, mikäli selvittävät karsinnan (finaali klo 13.15)
La 24.7. R5 SH2, ilmakivääri, 60 ls, makuu, erät alkaen klo 9.00 ja 10.45, Leinonen ja Mikkonen (finaali 13.15).

Lisää tietoja MM-kisoista löydät täältä.