Opiskeluapurahaa viidelle ampujalle
15.12.2010 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) jakoi keskiviikkona Suomen Urheilumuseossa pidetyssä tilaisuudessa 89 urheilijalle opiskeluapurahan lukuvuodelle 2010-11. Saajien joukossa on viisi ampujaa, jotka ovat Pauliina Frilander, Juho Hannonen, Veli-Matti Matikainen, Miikka Peltonen ja Tiia Törmälä.

Kaikkiaan 89 huippu-urheilijaa sai apurahan lähes 330 hakijan joukosta. Opiskeluapurahan saajat edustavat kesä- ja talviolympialajeja, ei-olympialajeja ja vammaisurheilua yhteensä 28 lajiliitosta.

Saajien joukossa on olympia-, paralympia- ja MM-edustajia, aikuisten ja nuorten arvokisamitalisteja sekä tulevaisuuden menestyjiä. Saajia ovat muun muassa salibandyn tuore maailmanmestari Harri Forsten, taitoluistelun arvokisamitalisti Susanna Pöykiö ja kumparelaskun olympiahopeamitalisti Mikko Ronkainen.

Apurahat jakaantuivat tasan miesten ja naisten kesken. Apurahaurheilijoista reilu kaksi kolmasosaa opiskelee yliopistossa, viidesosa ammattikorkeakoulussa ja vajaa kymmenesosa suorittaa ammatillista tutkintoa. Reilu neljännes saajista on Ronkaisen, Pöykiön ja jalkapalloilija Jari ”Jallu” Rantasen tapaan jo päättänyt aktiiviuransa. 

URA:n asiamies Tuuli Merikoski kertoo apurahan saajien pitävän apurahaa todella suuressa arvossa.

– Urheilijoille apuraha merkitsee ennen kaikkea sitä, ettei tarvitse mennä töihin rahoittamaan opiskeluaan. Lisäksi apuraha kannustaa myönteisesti suunnittelemaan lukuvuoden opintoja ja viemään niitä eteenpäin ainakin vaadittavalla 25 opintopisteellä. Taloudellisen tuen lisäksi apuraha on myös psykologisesti tärkeä tunnustus niin nykyisille aktiiveille kuin uransa jo päättäneille urheilijoille.

Opiskeluapurahan suuruus on porrastettu koulutusasteen mukaan. Korkeakouluissa ja ulkomailla opiskelevilla apuraha on tällä hetkellä 1 600 euroa, toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevilla 1 300 euroa ja ammattitutkintoa suorittavilla 800 euroa. Nyt jaettu opiskeluapurahojen kokonaissumma nousi yli 137 000 euroon.

Jakotilaisuuden yhteydessä pidettiin pikkujouluseminaari, jossa URA-säätiön puheenjohtajan Risto Niemisen tervehdyksen lisäksi kuultiin Etelä-Afrikasta jalkapallon MM-kisoista Suomeen palanneen Pertti Alajan ja Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Susanna Rahkamon puheenvuorot.

– Kansainvälisyyden peruselinehto on olla kansallinen, tiedostaa, tuntea ja tunnustaa mistä on kotoisin.  Kansainväliseksi tullaan hiljalleen ikään kuin lumihiutaleita satelisi taivaalta; se on elinikäinen haaste, Alaja mietti.

Sekä Alaja että Rahkamo korostivat rohkeutta, uteliaisuutta ja ennakkoluulottomuutta. Molemmat ovat saaneet aikanaan myös URA-apurahan.

Tilaisuudessa jaettiin nyt kolmatta kertaa Vuoden URAteko -tunnustuspalkinto, joka myönnetään merkittävistä ja uutta luovista ratkaisuista urheilijoiden opiskelumahdollisuuksien edistämiseksi. Tuhannen euron tunnustuksen sai alppihiihtäjä Tanja Poutiainen.

– Poutiainen on tuonut useaan otteeseen esille julkisissa esiintymisissä opiskelun ja urheilu-uran yhteensovittamista myönteisestä näkökulmasta, omaan innostavaan ja aitoon tyyliinsä. Tanja on korostanut samalla ehjän urheilijan mallia, jossa urheilu-ura, opiskelu ja elämänhallinta-asiat nivoutuvat saumattomasti yhteen. Hän toimii itse parhaana mahdollisena esimerkkinä ja valoisana esikuvana kaikille huippu-urheilijoille, perusteli URA-säätiön puheenjohtaja Risto Nieminen valintaa.

Skypen kautta tilaisuuteen tervehdyksensä tuonut Poutiainen luovutti palkintorahansa edelleen Rovaniemellä toimivalle Lapin Alppiakatemialle urheilijoiden opiskelujen ja harjoittelun tukemiseen.

– Vaikka aikani menee tällä hetkellä urheilun merkeissä, on opiskeluja ja tulevaisuuden työelämääkin hyvä hiukan miettiä. Olen saanut yhteistyökumppanieni kautta mahdollisuuden tutustua liike-elämään ja kartoittaa oman alani, kauppatieteiden, työmahdollisuuksia. Tavoitteeni ammattiurheilu-uran jälkeen on suorittaa opinnot loppuun Lapin yliopistossa.

– Koen, että jo pienikin aavistus tulevaisuudesta urheilu-uran jälkeen ja siihen panostaminen antaa henkistä pääomaa ja tasapainottaa myös urheilua. Huolimatta siitä pääseekö omassa lajissaan maailman huipulle tai ei, on urheilu-ura suhteellisen lyhyt ja paljon haasteita elettävänä sen jälkeen, Poutiainen pohti.

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiön opiskeluapurahat 2010-11
Ampumaurheilu

Pauliina Frilander, Tampereen yliopisto, Pieksamäen seudun Ampujat, 1600,-
Juho Hannonen, Maan puolustuskorkeakoulu, Orimattilan seudun Urheiluampujat, 1600,-
Veli-Matti Matikainen, Maanpuolustuskorkeakoulu, Sibbo Skyttegille r.f., 1600,-
Miikka Peltonen, Meri- ja rajavartijakoulu, Kotkan Ampumaseura, 1300,-
Tiia Törmälä, Winnova, Kankaanpään Ampujat, 1300,-

URA perustettiin Presidentti Urho Kekkosen toimesta vuonna 1972. Säätiön tarkoituksena on edistää urheilijoiden ammattienvalinnan ja ammattiin valmistautumisen hyväksi tehtävää työtä sekä pyrkiä turvaamaan aktiiviuransa lopettaneiden urheilijoiden koulutustausta. Säätiö on jakanut 38 vuoden aikana opintoapurahoja yli 3800 huippu-urheilijalle yhteensä hieman yli neljän miljoonan euron edestä.