Ennätysosanotto Mariborin haulikkocupissa?
8.7.2011 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Lauantaina 9.7.2011 Slovenian Mariborissa alkavassa traphaulikon maailman cupissa lienee ennätysmäinen osanotto. Naisia on mukana 84 ja miehiä noin 190! Skeetissä ja kaksoistrapissa yllettäneen ensi viikolla myös ennätysmäiseen osanottajien ryntäykseen.

Osanottointoa ruokkii kaksi marjaa: jokaisessa viidessä lajissa on tarjolla kaksi maakohtaista olympiapaikkaa ja erittäin kovatasoisessa kilpailussa osanottaja pääsee kehittämään kykyjään tiukassa kilpailussa.

Mariborin radat ovat suomalaisille tutut. Siellä on järjestetty monet arvokisat ja suomalaiset ovat myös leireilleet Mariborin hyvillä kisapaikoilla.

-Täällä ovat sellaiset heittimet, joita Suomessa on ainakin Orimattilassa. Ampujat tuntevat laitteiston ja se helpottaa keskittymistä kisassa. Ampuja tietää kiekon lähtevän heittimesta sääntöjen mukaisesti, trapin päävalmentaja Matti Nummela selvitti noin 30 asteen kuumuudessa kisapaikalla.

-Ei kuuma luita riko. Suomalaiset ovat tottuneet ampumaan  helteelläkin. Ampumapaikkojen päällä ovat katokset, joista on kuumpimpaan aikaan hyötyä. Pahinta taitaa olla aamuisin, kun aurinko porottaa matalalta kohti ampujaa.

Suomalaisten valttikorttina on tietenkin olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela. Hän on hankkinut maapaikan, joten sen hankinnan aiheuttamat paineet eivät ole orimattilalaisen niskassa. Hän tavoitellee hivenen kovempia tuloksia kuin mihin on viime aikoina pystynyt.

Miesten trappiin osallistuvat Janne Kirvesmäki, Ari Jokinen ja Veli-Matti Matikainen. Naisten trapissa ovat olympiavoittajan lisäksi Noora Antikainen ja Mopsi Veromaa.

Ampumaurheiluliiton tavoitteena on saavuttaa Lontoon ensi vuoden olympiakisoihin 7-8 maapaikkaa. Toistaiseksi niitä on saavutettu kolme: yksi naisten ilmapistooliin (Mira Suhonen hankki), toinen naisten trappiin (Satu Mäkelä-Nummela) ja kolmas miesten ilmapistooliin (Kai Jahnsson).

Miesten kaksoistrap ja nasiten ja miesten skeet ovat ensi viikon kisaohjelmassa.

Matti Erkkilä