BAND ´O esiintyy Grande Finalessa
10.10.2011 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Tämän vuoden Grande Finalen musiikillisesta tarjonnasta vastaa BAND´O . Yhtyeen keskeisimpinä hahmoina ovat Jemina ja Selina Sillanpää sekä heidän isänsä Seppo Sillanpää, joka muistetaan mm. Wanha Isäntä-yhtyeestä. Band´O:ssa soittavat myös Janne Viksten, Olli Haavisto ja Tom Nyman. Luvassa on siis balladeja, folkia, irkkumusiikkia siis totaalisen erinomainen musiikillinen tapahtuma kaiken muun lisäksi.

Jemina ja Selina Sillanpää aloittivat musiikin opiskelun leikki-ikäisinä musiikkileikkikoulussa, josta he jatkoivat Lahden musiikkiopistoon viulu- tanssi- ja teoriaoppilaiksi. Muodollisen musiikinopiskelun rinnalla he ovat harrastaneet folk- country- ja kansanmusiikkia ja mm. steppiä vapaamuotoisesti kotona, leireillä ja erilaisilla kursseilla. Tällä hetkellä Selina opiskelee Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatuslinjalla ja Jemina Helsingissä teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön laitoksella. Jemina on nähty televisiossa mm. Akkaa päälle -sarjassa, Timo Koivusalon 'Kalteva torni' -elokuvassa sekä keskeisessä roolissa |YLE| TV1:n Kotikatsomon 'Linnut' -elokuvassa.

Seppo Sillanpää on harrastanut folkia ja countrya murrosikäisestä lähtien, mutta aloitti varsinaisen folkmuusikon taipaleensa opiskeluaikoinaan liittymällä Vanha Isäntä-yhtyeeseen keväällä 1974. Samaan aikakauteen sisältyi studiotöitä viulistina ja banjistina purkkamainoksista Turhapuro-elokuviin sekä lyhytaikaisia vierailuja Pihasoittajat ja Cumulus -yhtyeissä. Omien äänitteiden julkaisu alkoi syksyllä 1989 Akustin Polskan ja Lamentarolan myötä. Kahden soololevyn jälkeen vuoron saivat kaksi lastenlevyä; Siljakudaa ja Äkkiä Pakoon. Musiikinopettajan työssä 1982-84 syntyneiden pienimuotoisten laulujen tulkeiksi ryhtyivät kymmenkunta vuotta myöhemmin omat tyttäret Selina (7v) ja Jemina (9v). Uusia lauluja syntyi levyjen myötä runsaasti ja jälleen levytyskokonpanosta muodostui keikkaileva yhtye. Lastenlaulukonsertteja oli vuosina 1994-95 runsaasti erityisesti Lahden seudulla ja mm. Pispalan Soitossa ja Kaustisen juhlilla useaan otteeseen. TV2 taltioi Pikku Kakkoselle yhteensä 10 eri ohjelmaa äänilevyjen ohjelmistosta, puolet niistä Hollolassa Sillanpäiden naapurissa Pyhäniemen kartanon tiloissa.

Lastenlauluyhtyeen aikoina Seppo ja Aija Sillanpää tekivät yhteistyössä myös Harmonikka-instituutin julkaiseman Paljetti-äänitteen ja Olarin Musiikin julkaiseman Heikki Lahden Mandoliinimestari-äänitteen. Tyttöjen viulunsoittotaidon edistyttyä ja kansanmusiikkiohjelmiston kartuttua lastenlaulut saivat jäädä ja Seppo, Jemina ja Selina alkoivat esiintyä kolmisin. Sepon työmatkalla New Yorkin Ithacaan vuonna 1995 paikalliset folkmusiikin ihailijat kuulivat trion esittävän suomalaista , irlantilaista ja amerikkalaista kansanmusiikkia ja innostivat palautteillaan yhtyettä jatkamaan tällä saralla. Kaksi vuotta myöhemmin koko perhe lähti loma- ja esiintymismatkalle New Yorkiin ja mm. Virginiaan ja tuolloin järjestäjät alkoivat kutsua yhtyettä nimellä The Sillanpää Family. Trion musiikkia levytettiin uudelle albumille vuonna 1999 ja tuolloin tehtiin ns. "The Moon Madness tour", joka ulottui New Englandiin ja New Yorkin osavaltioon. Matkaan liittyi 15 esiintymistä mukaanlukien ensimmäisen Bound For Glory -radiokonsertin WVBR -asemalla Ithacassa ja videotaltioinnin Fall Creek studioilla Ithacassa.
Vuonna 2000 yhtye kutsuttiin Washingtonin osavaltioon Nasellen kaupunkiin paikallisille suomalaisjuhlille. Länsirannikon kiertueella he esiintyivät myös mm. Kalifornian Berkeleyssä ja Sonomassa.

Vuosi 2003 oli Sillanpäille käänteentekevä vuosi. Bluelight Records julkaisi Band'o-äänitteen ja samalla yhtyeen nimi ja muoto muuttui. Levyllä avustaneet Olli Haavisto ja Janne Viksten liittyivät Band'on jäseniksi ja basistiksi saatiin "Seppo Sillanpään yhtyeessä" aiemmin musisoinut Tom Nyman. Kesällä 2003 Band'o esiintyi useilla Suomalaisilla festivaaleilla lukuisten klubikeikkojen lisäksi.

Sillanpäät tekivät kesällä 2005 kiertueen Yhdysvaltojen itärannikolle pitkän tauon jälkeen. Kiertue vei heidät myös keskilänteen, Kansasiin ja Coloradoon.

Band'on toinen Away – albumi äänitettiin kevään 2006 aikana ja se ilmestyi kauppoihin kesäkuun puolivälissä. Tuotannosta vastasivat yhteistyössä Janne Viksten ja Selina Sillanpää ja Band'on omien muusikoiden lisäksi muutamalla kappaleella vieraili Olli Haaviston veli Janne Haavisto lyömäsoittimineen.
Yhtyeen ydintrio teki heti levyn julkaisun jälkeen viiden viikon matkan Yhdysvaltoihin The Sillanpää Family -nimellä. 16 esiintymisen joukkoon mahtui mm. konsertointi Grassroots-festivaalien päälavalla ensimmäisenä suomalaisyhtyeenä kautta aikojen, Bound For Glory -radiokonsertti, Finnfest-konsertteja Oregonin ja Washingtonin rajalla sekä klubikeikkoja Massachusettsissä.
Vuosi 2007 merkitsi Band'olle kotimaista keikkailua koko kesän ajan, sillä Sillanpäät latailivat akkuja uutta albumia ja kesän 2008 USA:n matkaa varten. Esiintymistilaisuuksia tarjottiin etupäässä Band'on triokokoonpanolle ja loppujen lopuksi kesän 13 esiintymisestä vain kaksi tehtiin vanhalla kuusihenkisellä kokoonpanolla. Samaan aikaan uudet Jeminan ja Selinan kynästä syntyneet sävelmät alkoivat painottua enemmän jousisoitinpainotteiselle kokoonpanolle ja trion musiikki alkoi saada yhä kotimaisen etnomusiikin sävyjä. Kesän 2007 Haapavesi Folk -konsertin jälkeen syntyi idea kokeilla yhteistyötä haapaveteläisen Oskari Hannulan kanssa, sillä Oskari oli Jeminan ja Selinan ystävä jo ensimmäisten Haapavesi Folk kurssien ajoilta ja kovin innostunut uudesta kokeilevasta folkmusiikista. Yhteiset soittoharjoitukset alkoivat kokeiluluonteisesti alkuvuodesta 2008 ja hyvin alkanut yhteistyö johti siihen, että uutta Band'o-albumia alettiin äänittää helmikuussa kvartetin voimin. Äänittäjäksi ja tuottajaksi saatiin Away-albuminkin tehnyt Janne Viksten, joka soitti myös uudella levyllä mandoliinia, mandolaa, banjoa ja kitaraa.
Toukokuussa 2008 julkaistu Huu CD-levy on ensimmäinen kokonaan Jeminan ja Selinan sävellyksistä koostuva albumi..