Vierumäellä järjestetty asetarkastuskoulutus antoi valmiudet tulevien EM-kisojen haasteisiin
20.12.2011 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Wilhelm "Willi" Grill. Kuva: Risto Aarrekivi
Willi Grillin tarkkailussa vas. Pekka Lindfors, Yrjö Etula, Kari Ruokolainen. Kuva: Risto Aarrekivi
Toni Matilainen testaa Juho Kurjen kengän taipuisuutta. Kuva: Risto Aarrekivi

Lauantaina Vierumäellä pidetyssä asetarkastuskoulutuksessa laitettiin varusteet ja tarkastajat viimeistä viilausta vaille kisakuntoon. Kouluttajaksi saapui saksalainen nykyisen ase- ja varustetarkastusjärjestelmän ja sen laitteiden kehittäjän isä Wilhelm ”Willi” Grill.

Koulutettavia saapui Vierumäen peilisaliin lauantai-aamuna 25 ympäri Suomea. Suurin osa koulutettavista kuuluu myös tulevien ilma-aseiden Euroopan mestaruuskisojen range officereihin, joiden vastuulla merkittävien arvokisojen asetarkastus on. Paikalla oli myös kansallisten kisojen järjestäjiä, jotka tulivat hakemaan arvokasta ja ainutlaatuista oppia suoraan ampumaurheilumaailman ytimestä.

Päivän koulutus aloitettiin Wilhelm Grillin johdolla teoriatunneilla, joilla hän valotti nykyisten laitteiden toimintaa ja tekniikkaa ja muistutti tärkeimmistä sääntömuutoksista sekä toimintatavoista. Iltapäivällä teorian pohjustamana siirryttiin käytännön oppeihin.

Ei pikkumaista, mutta pikkutarkka

Ilma-aseiden Euroopan mestaruuskisojen kilpailun johtaja Marko Leppä kiitteli päivän koulutuksen antia vuolaasti. Hän totesi, että koulutus oli kisatoimitsijoille erittäin tärkeä ja silmiä avaava. Leppä kiitteli, että asetarkastajien tietotaito nousi koulutuksen johdosta harppauksin ja kilpailujen johtajakin voi mennä jälleen astetta turvallisemmin mielin kohti tärkeitä arvokisoja. Leppä korosti, että asetarkastus on tarkkaa ja huolellisuutta vaativaa työtä.

– Euroopan mestaruuskisoissa jokainen tarkastukseen tulija on tarkastettava huolellisesti ja siten, ettei tulkinnan ja keskustelun varaa jää. Esimerkiksi olympiapaikan ampunut lähtee kisan jälkeen uuteen tarkastukseen ja kaiken on oltava samassa kunnossa kuin ensimmäisessä tarkastuksessa. Muuten ollaan ongelmissa. Asetarkastus ei ole pikkumaista hommaa, mutta pikkutarkkaa se kyllä on, Leppä pohti koulutuksen jälkeen.

Marko Leppä tietää, että Suomen kisat ovat osallistujamäärältään hyvin suuret ja aiempia arvokisoja ei Münchenia lukuun ottamatta ennen helmikuuta ehdi olemaan, joten tarkastettavien määrä nousee suureksi. Toimitsijoiden tulee siis olla viimeisen päälle iskussa. Samana vuonna käydään myös kesäolympialaiset, mitkä tuovat lisähaastetta uusien tarkastettavien varusteiden myötä.

Suomen EM-kisoissa asetarkastusta tullaan joustavoittamaan vuoronumerojärjestelmällä. Näin ampujien ei tarvitse jonottaa tarkastukseen pitkiä aikoa mahdollisten jonojen syntyessä, vaan vuoronumero mahdollistaa ampujan lepoajan taukotiloissa tai vaikka kahvilla.

Willi Grill ennustaa kiireitä Suomen kisojen varustetarkastukseen

Päivän kouluttaja Willi Grill saapui sateiseen Suomeen perjantaiyönä, mutta veti paljon kiitellyn koulutuksen seuraavana päivänä Vierumäellä tehokkaasti. Hän kiitteli suomalaisten range officereiden erittäin hyvää perustietämystä asetarkastuksesta. Grill totesi, että koulutuksessa käydyt sääntömuutokset, toimintatavat ja laitteistotietämys antoivat viimeisen silauksen kohti tulevia Euroopan mestaruuskisoja, joihin Willi Grill luonnollisesti myös itse osallistuu. Hän kiitteli myös, että EM-kisojen asetarkastajat saavat hyvän käytännön harjoituksen vielä 14.-15.1.2012 järjestettävissä ilma-aseiden Suomen mestaruuskisoissa.

– Kansallisten kisojen jälkeen he ovat varmasti valmiita suoriutumaan Euroopan mestaruuskisojen ase- ja varustustarkastuksesta, vaikka töitä heillä tulee olemaan, sen uskon, Grill ennustaa.

Saksalainen Wilhelm Grill kehui myös toimitsijoiden keskuudessa vallinnutta hyvää henkeä ja aktiivisuutta. Jos jokin asia koulutuksessa jäi mietityttämään, se kysyttiin ja selvitettiin.

– Näin myös itse tarkastusprosessi on täydellinen kun tarkastajien tietämys on tarkalla tasolla, Grill täsmensi.

Hän muistutti, että olympiavuosi on erittäin tärkeä asetarkastuksen kannalta. Tuleviin Lontoon olympialaisiin lähtevien ampujien varusteet tulla olla täydellisessä kunnossa, epäselvyyksiä tai avoimia kysymyksiä ei Lontooseen enää jätetä. Se asia on selvä. Näin myös Vierumäen ilma-aseiden Euroopan mestaruuskisojen asetarkastus täytyy olla teroitettuna täyteen osaamiseensa.

– Yhdessä oppimalla ja hyvällä yhteistyöllä se onnistuukin. Tänään saimme siitä hyvän esimerkin Vierumäellä,  Willi Grill päättää pohdintansa.