Henri Häkkisen seura nappasi pronssia Bundesliigassa
6.2.2012 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Henri Häkkisen saksalaisseura Bund München nappasi pronssia ilma-aseiden Bundesliigan finaalissa Saksan Paderbornissa sunnuntaina 6.2.2012. Pronssitaisto käytiin pohjoislohkossa ampuvan SG Hammin kesken. Henri Häkkinen otti jälleen parivoiton pistein 392 – 390 ollen ainut seuransa ampujista, joka voitti kaikki kolme ammuttua parikilpailua.

Pronssiottelussa Bund Müncheniä vastassa ollut SG Hamm oli lauantaina varsin yllätyksellisesti tiputtanut kovamaineisen SSVG Brigahtalin. Silti asiantunteva saksalaiskatsomo arveli, että Bund München olisi ennakkosuosikki pronssiottelussa. Ja ennakkosuosikki piti myös pintansa, mutta ei kovin helposti.

Bund München oli vaihtanut eilen alavireisesti ampuneen Stefan Reichhuberin Michaela Waloon, joka tilaisuuden saatuaan osoitti kunnioitusta seuransa valmentajilleen. Walo aloitti kilpailun ampumalla heti ensimmäiseen sarjaan täydet sata pistettä. Katsomo räjähti suosionosoituksiin, kun puhdas sarja oli päivän ensimmäinen. Myös loppuosan nuori tyttö ampui vakuuttavasti kooten tulokseksi hienot 397, joka oli pronssiottelun paras tulos yhdessä seurakaveri Norbert Ettnerin kanssa. Ettner oli terästäytynyt eilisen parikilpailunsa uusinnan häviön jälkeen, eikä jättänyt sunnuntaina juuri mitään sattuman varaan. Mies sai ammuntansa valmiiksi varsin nopeasti 32 minuutin jälkeen. Bund Münchenin 4. ja 5. parhaat ampujat olivat ottaneet parikilpailujensa voiton ja jännitys tiivistyi parhaiden ampujien taistellessa yhä keskenään.

Bund Münchenin kärkiampuja Barbara Engleder hävisi parikilpailunsa Ranskan Pierre-Edmond Piaseckiä vastaan. Saksattaren ammunta oli hakusessa aina toisen sarjan alkuun saakka, kunnes hän löysi rytmin ja teki pääosan kilpailustaan äärimmäisen tarkkaa työtä. Engleder hävisi kuitenkin parinsa pistein 393 – 395.

Silvia Rachl otti sen sijaan voiton varsin dramaattisesti, kun hänen vastustajansa Mareike Ostkamp kadotti suorituksensa hallinnan viimeisillä laukauksillaan. Koko ajan johdossa ollut Ostkamp ampui neljännen sarjan lopussa kaksi kahdeksikkoa, ja parivoitto suuntautui Rachlille. Onneksi Ostkampin heikon päätöksen seurauksena ei tuhraantunut koko SG Hammin hyvä suoritus, sillä viereisillä ampumapaikoilla Henri Häkkinenkin oli juuri nujertanut oman vastustajansa.

Häkkisen ammunta alkoi varsin huolestuttavasti kun toinen laukaus ajoittui hieman väärään aikaan ja hän sai osumaksi 8.9:n. Hollolalainen ampuja kykeni silti kokoamaan henkisen ryhtinsä ampumahallin mylviessä ja rutisti lopputuloksekseen 392, joka oli kaksi pistettä enemmän kuin vastassa olleen Melanie Kunzin. ”Näin koko ajan Kunzin ammunnan hänen monitoriltaan. Olin laukauksissa hieman edellä ja pystyin rauhallisesti ampumaan koko ajan pinnan pari edellä, jonka vuoksi tilanne oli hyvin hallinnassa”, Häkkinen lausui helpottuneena kisan jälkeen.

Bund München voitti pronssia tuloksella 4 – 1. Taulupisteissä Bund München oli parempi vastustajaansa 20 taulupisteellä.

Bund München voitti Bundesliigan vuonna 2011. Seuralla on mestaruus myös vuosilta 2000 ja 2001. Lisäksi seura on voittanut kahdesti hopeaa ja kolmasti aiemmin pronssia.

Loppuottelussa ampuivat SV Petersaurach ja Hubertus Elsen. Sv Petersaurachilla ei ollut aiempia mitalisaavutuksia Bundesliigassa, ja se kävi innokkaasti taistoon Saksan mestaruudesta. Äärimmäisen tiukka kisa sai arvoisensa ratkaisun, kun ennen viimeisen parin päättymistä tilanne oli parivoitoin 2 – 2. Viimeisessä parissa ampuivat Petersaurachin Julia Ziegler ja Hubertuksen Dirk Boschmann. Kuin ihmeen kaupalla nuori Ziegler kampesi itsensä hyvällä loppukirillä tasatulokseen 390 Boschmannin kanssa, joten sekä parikilpailu että Saksan mestaruus ratkaistiin voittolaukauskilpailulla. Ampumahallissa oli todella jännittynyt tunnelma, jota ammunnan juontajat kohottivat entisestään. Noin 400 hengen katsomossa tehtiin aaltoja ja odotettiin tuskallisesti ratkaisua. Kokenut Boschmann ratkaisi kisan heti ensimmäisellä laukauksellaan ampuen kympin ja Ziegler yhdeksikön.

Häviöstään huolimatta Sv Petersaurachin tulos taulupistein oli kaksi enemmän kuin SSV Hubertus Elsenillä. Juuri Bundesliigan parikilpailumenetelmä tekee tapahtumasta äärimmäisen jännittävän.

SSV Hubertus Elsenillä on mestaruus vuodelta 2006 ja seura on ollut kolmesti muilla mitalisijoilla.

 

Mitaliotteluiden parhaita tuloksia:

–          Michaela Walo (Bund München) 397

–          Norbert Ettner (Bund München) 397

–          Julian Justus (Hubertus Elsen) 395

–          Pierre-Edmond Piaseck (SG Hamm) 395

–          Henri Häkkinen (Bund München) 392.

 

Bundesliigan seurajoukkueeseen kuuluu viisi henkilöä. Ammunta tapahtuu ampuja ampujaa vastaan siten, että aiempien tulosten keskiarvojen perusteella seurojen parhaat ampuvat vastakkain, toiseksi parhaat jne. Voittajaksi selviää joukkue, joka voittaa enemmän parikilpailuja. Tasatuloksien sattuessa parikilpailu ratkotaan shoot -offina. Kilpailusarja on 40 laukausta 50 minuutissa. Koelaukauksille on erillinen ampuma-aikansa. Yleisön kannustustavalle ei ole asetettu sääntöjä, toisin kuin ISSF:n kilpailuissa.

Suomalaisista Bundesliigassa on Henri Häkkisen lisäksi ampunut Tiia Törmälä.