Jokivarren koulun oppilaat EM-kisojen avajaisissa näkyvässä roolissa
15.2.2012 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Orimattilassa sijaitsevan Jokivarren koulun viitisenkymmentä oppilasta oli isossa ja näkyvässä roolissa ilma-aseiden EM-kilpailujen avajaisissa keskiviikkoiltana. He toimivat osanottajamaiden kylttien kantajina Heinola Final Arenalla järjestetyssä tyylikkäässä tapahtumassa.

Jokivarren koulun oppilaat onnistuivat tehtävässään mainiosti. Puuhamiehenä toiminut lehtori Kimmo Korhonen oli urakan päätyttyä tyytyväinen.

– Avajaiset menivät koululaisilta juuri niin kuin pitikin, Korhonen myhäili.

Mukana olleista koululaisista kuusitoista oli poikia ja loput tyttöjä. Kaksi viikkoa ennen h-hetkeä avajaisiin ilmoittautuneita oppilaita hivenen jännitti.

– Ehkä vähän, myönsivät seiskaluokkalaiset Pihla Rantasalmi ja Heidi Broman.

– Se on varmasti ihan kivaa. Ja uusi kokemus, sillä ei tällaista kovin usein pääse tekemään.

Avajaisten jälkeen Pihla myönsi jännittäneensä.

– Vähän, hän hymyili.

Kumpikaan tytöistä ei ole harrastanut ampumaurheilua eikä lajia kokeillut. Paitsi vesipyssyä, Heidi naurahti. Muillekaan haastatelluille eli Heidi Kinnille, Tiia Kinnille, Julia Heikkilälle, Alex Leinolle ja Tuomas Liljalle ampumaurheilu ei ole tuttu laji – ainakaan vielä.

– Emme ole sitä kokeilleet, eikä meillä ole kavereita, jotka sitä harrastaisivat, haastatellut sanoivat kuin yhdestä suusta.

Korhosen mukaan avajaisporukassa oli kuitenkin muutama ampumaurheilua harrastava. Kovin kauan minulla ei mennyt, kun avajaisporukka oli kasassa, hän kertoi.

– Lapset pääsivät reissuun. Tällaista pitäisi olla useamminkin. Ja koulussa voisi olla hyvinkin ampumaurheilukerho, jota voisivat pitää muutkin kuin opettajat. Urheilujärjestön pitäisi osata tukea paremmin tällaisia hankkeita.

Kuudesluokkalaiset pojat ilmaisivat halukkuutensa kokeilla ampumaurheilua tyttöjä innokkaammin. Pojat eivät kuitenkaan osanneet nimetä yhtään suomalaista ampujaa nimeltä.

– Satu Mäkelä-Nummelan nimi kuulostaa tutulta, Alex sanoi Orimattilan Seudun Urheiluampujia (OSU) edustavasta trapin hallitsevasta olympiavoittajasta.

EM-kilpailujen avajaiset eivät Alexia vielä jännittäneet, kun niihin oli kaksi viikkoa aikaa. Hän epäili jännityksen lisääntyvän viimeistään bussimatkalla Orimattilasta Vierumäelle. Tuomas sanoi katsovansa EM-kilpailuja televisiosta ”jos on aikaa”.

Idea Jokivarren koulun osallistumisesta EM-kilpailujen avajaisiin tuli OSU:n Heikki Romppaselta, joka on tehnyt aiemminkin yhteistyötä Korhosen kanssa. Korhonen harrastaa metsästystä ja kalastusta sekä osallistuu aktiivisesti reserviläistoimintaan.

– Kilpailuviettiä minulla ei ole, mutta toimin ampumaurheilun hyväksi aina kun mahdollista, matemaattisten aineiden lehtorina työskentelevä Korhonen sanoi.

Jokivarren koulussa on noin 600 oppilasta, jotka käyvät yhtenäisen koulupolun koko peruskoulun ajan. Sieltä löytyvät kaikki esi-, perus- ja erityisopetuksen muodot kuulo- ja näkövammaisten opetusta lukuunottamatta.