Therese Lindgren iloitsi EM-suorituksestaan, lauantaina kilpailee kuusitoista suomalaista
17.2.2012 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Therese Lindgren keskittyi huolellisesti tyttöjen ilmapistoolikisaan. Kuvat: Lassi Palo
Jaakko Björkbacka oli paras suomalainen poikien ilmakiväärissä.
Hanna Pitkänen (vas.), Hanna Etula ja Marjo Yli-Kiikka kilpailevat lauantaina naisten ilmakiväärissä.
Joulukuussa Lontoon olympialaisiin valittu Kai Jahnsson harjoitteli perjantaina Vierumäki Areenalla.

Therese Lindgren oli perjantain iloisin suomalaisampuja Vierumäellä järjestettävissä ilma-aseiden EM-kilpailuissa. Tyttöjen ilmapistoolikisan jälkeen hän riemuitsi, että se oli hänen paras kisansa ja paras tuloksensa. Lauantaina nähdään tositoimissa kuusitoista suomalaista ampumaurheilijaa.

Tyttöjen ilmapistoolissa Suomea edustaneet Therese Lindgren, Susanna Ahomäki ja Noora Kivistö olivat kaikki ensimmäistä kertaa mukana EM-kilpailuissa. Raseborgs Skyttar -seuraa edustava Lindgren oli kolmikosta paras sijoituttuaan 20:nneksi. Hänen tuloksensa oli 369.

– Paras kisani ja paras tulokseni! Kilpailu meni tosi hyvin. Leirikisassa olen ampunut 373, mutta nyt kyseessä oli iso kilpailu, hän riemuitsi.

– Kilpailu ei kuitenkaan ollut helppo. Huonon laukauksen jälkeen minun piti liikkua ja kävellä.

Susanna Ahomäki Härmän Seudun Ampujista tähtäsi viikko sitten ennätyksensä 375, mutta sairastui muutama päivä sitten flunssaan, joka verotti kilpailussa voimia.

– Hiki vain valui kilpailun aikana. Sairastuminen harmittaa. Alku oli nihkeä (88), mutta keskustelin sitten valmentajan kanssa ja matka jatkui ja sain ammunnan luistamaan, tuloksen 368 ampunut Ahomäki sanoi. Hänen sijoituksensa oli 24:s.

Seinäjoen Seudun Ampujia edustava Noora Kivistö harmitteli kolmatta sarjaansa, jota hän kutsui romahdukseksi (84).

– Yritys oli kova, mutta ei vain tullut kymppejä, ei siinä sen kummempaa. Ei minua kovin paljon jännittänyt, 45:nneksi tuloksellaan 356 sijoittunut Kivistö sanoi.

Joukkuekilpailussa Suomi sijoittui yhdeksänneksi. Voiton vei Puola. Lindgrenin, Ahomäen ja Kivistön tavoitteena on päästä edustamaan Suomea myös kesällä Italiassa järjestettävissä nuorten EM-kilpailuissa.

Poikien ilmakiväärissä suomalaisista paras oli Lehtimäen Ampujien Jaakko Björkbacka, joka sijoittui 38:nneksi tuloksellaan 582. Anton Aprelev Raseborgs Skyttar -seurasta tähtäsi myös 582 ja sijoittui 42:nneksi. Suomen kolmas edustaja kilpailussa oli Haminan Ampumaseuran Aleksi Leppä, jonka tulos oli 572 ja sijoitus 52:s.

Joukkuekilpailussa Suomi sijoittui 13:nneksi. Voiton vei Saksa uudella ME-tuloksella 1777.

– Torstaina oli ensimmäinen kuumeeton päivä, ja oloni oli ehkä siksi vähän pehmoinen. Kilpailun taso oli erittäin kova. Olisi vaatinut nappipäivän, jotta finaaliin olisi päässyt. Tästä on hyvä jatkaa kohti kesää, jolloin järjestetään Italiassa nuorten EM-kilpailut, Björkbacka sanoi.

Aprelevin mukaan hänen tekemisensä oli hyvää, ja hän tunsi suurimmaksi osaksi mistä virheet johtuivat.

– Jotkut laukaukset taasen tuntuivat hyviltä, mutta eivät vaan osuneet keskelle. Jännitystä oli myös mukana. Tämä oli kuitenkin paras EM-tulokseni. Nyt vain ”piekkarikautta” odottamaan, Aprelev sanoi.

Leppä myönsi suoraan, ettei hänen tuloksensa ollut ”häävi”. Hänen ennätyksensä on 588.

– Yli 580:n tulos olisi ollut hyvä. Alussa oli jännitystä, mutta kun se lähti, en oikein löytänyt rentoa asentoa. Yritin ampua rohkeammin ja nopeammalla rytmillä kuin tavallisesti, ja mielestäni siinä myös onnistuin. Peruskilpailuun meni vain tunti ja vartti.

Kuusitoista suomalaista kilpailee lauantaina

Lauantai on EM-kilpailujen toiseksi viimeinen päivä. Kilpailemassa on kuusitoista suomalaista ampumaurheilijaa. Miehet, naiset, pojat ja tytöt ampuvat liikkuvan maalin sekajuoksujen paremmuudesta, naiset ilmakiväärin ja miehet ilmapistoolin mestaruuksista.

Suomalaisilla oli liikkuvassa maalissa avajaispäivän eli torstain saldona upeasti kolme mestaruutta, yksi hopea- ja yksi pronssimitali. Saman tahdin toivotaan tietysti jatkuvan myös lauantaina.

Pistoolilajien päävalmentajan Matthias Hahnin mukaan suomalaisilla on kaikki hyvin. Viimeistelyleiri Berliinissä sujui hyvin. Suomen kolmikko huomisessa kilpailussa on Kai Jahnsson, Teemu Tiainen ja Henri Rutanen.

– Kolme päivää Berliinissä oli mielenkiintoinen kokemus. Siellä sai olla rauhassa ja tehdä omia pikkuviimeistelyjä. Se oli oikein hyvä silaus tähän kilpailuun. Aamutreeni meni tänään mallikkaasti, kuten pitikin, Jahnsson sanoi.

Myös Tiaisen leiri Saksassa meni hyvin.

– Sain tehdä omia juttuja ja olla kaukana kaikesta 24/7, hän sanoi.

Rutanen sen sijaan sairastui leirillä flunssaan ja joutui jättämään viimeisen päivän harjoitukset tekemättä. Hän oli perjantaina Vierumäellä melko voipuneen oloinen.

– Keskiviikkona pukkasi tautia päälle, ja nyt on melko voimaton olo, hän kertoi.

Naisten ilmakiväärissä Suomella on myös täysi joukkue, johon kuuluvat Hanna Etula, Hanna Pitkänen ja Marjo Yli-Kiikka, joka valittiin jo joulukuussa pistooliampuja Jahnssonin tavoin Lontoon olympialaisiin.

– Voin tehdä tasan tarkkaan tämän kisan itselleni, Yli-Kiikka sanoi.

– Minulla on viime vuoden EM-hopea puolustettavana, enkä sen huonompaan voi tyytyä. Olen ottanut viimeksi kuluneen viikon rauhallisesti, koska minulla on ollut flunssan oireita. Ne alkavat onneksi olla takanapäin, hän jatkoi.

Etula tähtäsi loppiaisena toisena suomalaisnaisena ilmakiväärissä täydet 400 pistettä. Hän on hyvässä kunnossa, ja hän on harjoitellut Vierumäki Areenalla tiistaina, keskiviikkona ja perjantaina.

– Harjoitukset ovat sujuneet hyvin, ja nyt oli aamulla melko perustreeni, hän kertoi päivää ennen EM-kilpailua, jossa on miesten ilmapistoolin tavoin jaossa neljä olympiamaapaikkaa Lontoon olympialaisiin.

Ilma-aseiden EM-kilpailut
Vierumäki 14.-20.2.

Tuloksia pe 17.2.

Ilmakivääri 60 ls + 10 ls finaali, pojat: 1) Michael Janker Saksa 697,7 (596+101,7), 2) Giuseppe Capano Italia 697,4 (594+103,4), 3) Sergei Kasper Ukraina 697,1 (593+104,1), 4) Istvan Peni Unkari 696,1 (594+102,1), 5) Jevgeni Pantsh
enko Venäjä 694,7 (592+102,7), 6) Andre Link Saksa 693,2 (592+101,2), 7) Jan Tshihileitshk Valko-Venäjä 692,3 (594+98,3), 8) Jörgen Persson Ruotsi 691,8 (593+98,8), … 38) Jaakko Björkbacka Suomi 582, … 42) Anton Aprelev Suomi 582, … 52) Aleksi Leppä Suomi 572.
Joukkuekilpailu: 1) Saksa 1777 (ME), 2) Venäjä 1774, 3) Ukraina 1767, … 13) Suomi 1736.

Ilmapistooli, 40 ls+10 ls:n finaali, tytöt: 1) Joanna Tomala Puola 479,1 (381+98,1), 2) Nadzeja Leanavets Valko-Venäjä 478,3 (383+95,3), 3) Valentina Pereglin Kroatia 477,4 (380+97,4), 4) Klaudia Bres Puola 477,1 (380+97,1), 5) Michelle Skeries Saksa 476,5 (378+98,5), 6) Svetlana Medvedeva Venäjä 474,8 (377+97,8), 7) Silvie Ziskalova Tshekki 473,2 (378+95,2), 8) Laurie Pescayre Ranska 472,3 (378+94,3), … 20) Therese Lindgren Suomi 369, … 24) Susanna Ahomäki Suomi 368, … 45) Noora Kivistö Suomi 356.
Joukkuekilpailu: 1) Puola 1136, 2) Saksa 1126, 3) Ranska 1122, … 9) Suomi 1093.

Ohjelma ja suomalaiset la 18.2.
Klo 8.00 Liikkuva maali/miehet ja pojat, sekajuoksut
Miehet: Tomi-Pekka Heikkilä (Kymppi-64, Kangasala), Krister Holmberg (Raseborgs Skyttar), Tarmo Koskela (BS-PA, Porvoo); Pojat: Sami Heikkilä (Kymppi-64, Kangasala), Jani Suoranta (Kymppi-64, Kangasala), Heikki Lähdekorpi (Satakunnan Ampujat)
Klo 10.30 Liikkuva maali/naiset ja tytöt, sekajuoksut
Naiset: Marika Salminen (Kosken Tl Eränkävijät), Maria Heikola (Vakka-Suomen Ampujat), Marianne Mölläri (Rovaniemen Ampujat ja Metsäveikot); Tytöt: Micaela Qvarnström (Raseborgs Skyttar)
Klo 11.00 Ilmapistooli/miehet: Kai Jahnsson (Poliisien Ampumaseura), Teemu Tiainen (Poliisien Ampumaseura), Henry Rutanen (Ylivieskan Kuula)
Klo 12.00 Liikkuva maali/miehet ja pojat, sekajuoksut, toiset 20 ls
Miehet: Tomi-Pekka Heikkilä (Kymppi-64, Kangasala), Krister Holmberg (Raseborgs Skyttar), Tarmo Koskela (BS-PA, Porvoo); Pojat: Sami Heikkilä (Kymppi-64, Kangasala), Jani Suoranta (Kymppi-64, Kangasala), Heikki Lähdekorpi (Satakunnan Ampujat)
Klo 14.30 Ilmapistooli/miehet, finaali
Klo 14.45 Ilmakivääri/naiset: Hanna Etula (Lahden Ampumaseura), Hanna Pitkänen (Kankaanpään Ampujat), Marjo Yli-Kiikka (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura)
Klo 16.00 Liikkuva maali/naiset ja tytöt, sekajuoksut, toiset 20 ls
Naiset: Marika Salminen (Kosken Tl Eränkävijät), Maria Heikola (Vakka-Suomen Ampujat), Marianne Mölläri (Rovaniemen Ampujat ja Metsäveikot); Tytöt: Micaela Qvarnström (Raseborgs Skyttar)
Klo 18.05 Ilmakivääri/naiset, finaali

EM-kilpailujen ohjelman ja kaikki tulokset löydät täältä.