Sami Heikkilälle täyspotti EM-kisoista, poikien joukkueelle liikkuvassa maalissa taas EM-kultaa ja Krister Holmbergille hopeaa
18.2.2012 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Poikien liikkuvan maalin EM-kultaa voittanut joukkue palkintojenjaossa: Jani Suoranta (vas.), Heikki Lähdekorpi ja Sami Heikkilä.
Täyspotti ! Sami Heikkilä voitti neljä kultamitalia ilma-aseiden EM-kilpailuissa Vierumäellä. Kuvat: Lassi Palo
Krister Holmberg ja EM-hopeatuuletus!
Hanna Etula sijoittui naisten ilmakiväärissä 32:nneksi.

Suomalaisten menestys liikkuvassa maalissa jatkui lauantaina Vierumäellä järjestettävissä ilma-aseiden EM-kilpailuissa. Päivän saldona oli kolme mitalia torstaina saavutettujen viiden lisäksi: Sami Heikkilä voitti poikien sekajuoksuissa kultaa, Suomen pojat joukkuemestaruuden ja miesten sarjassa Krister Holmberg voitti uusinnassa hopeaa.

Kangasalan Kymppi 64 -seuraa edustava nappasi EM-Vierumäeltä täyspotin. Hän voitti kaksi henkilökohtaista mestaruutta ja kaksi joukkuekultaa. Heikkilän kultaputki vain jatkuu, sillä Vierumäellä lauantaina voitettu henkilökohtainen mestaruus oli jo hänen viides. Sekajuoksujen Euroopan mestaruus tuli nyt tuloksella 377. Vuosi sitten Italian Bresciassa voittotulos oli seitsemän pistettä huonompi.

– Moni voi saada tästä sellaisen väärinkäsityksen, että tämä olisi helppoa. Kilpailuun mahtui tänään kaikkea laidasta laitaan. Vaikka pystyin kontrolloimaan jännitystä, välillä tuntui, ettei rauhallista suoritusta tule. Tulos oli lopulta ihan omalla tasollani, erittäin onnellinen voittaja hymyili.

Heikkilän mestaruus tuli kymmenen pisteen erolla kilpailun kakkoseen, Ukrainan Vladlen Onopkoon. Heikkilää ei voitonhuumassa harmittanut se, että torstain penkkarit jäivät väliin. Keskiviikkona hän osallistui englannin yo-kuunteluun.

Suomen pojat voittivat normaalijuoksujen EM-kultaa torstaina, ja nyt sama tuli sekajuoksuissa. Heikkilän lisäksi joukkueessa ampuivat Jani Suoranta ja Heikki Lähdekorpi. Kymppi 64:n Suorannan tulos oli 363, joka oikeutti kuudenteen sijaan. Lähdekorpi oli yhdeksäs tähdättyään tuloksen 356.

– Alku oli tänään vaikea, mutta sitten sain ajatukset pysymään paremmin koossa, mikä näkyi tuloksessakin (178+185). Pää oli tänään vähän hajalla, Suoranta myönsi.

Hänellä oli erittäin kiireinen viikko, sillä torstai-illan ja perjantain hän vietti Wanhojen tansseissa.

– Viikko oli iso ja ikimuistoinen! Tapahtumia oli paljon, hän hymyili.

Satakunnan Ampujia edustava Lähdekorpi sen sijaan myönsi, että sekajuoksut olivat ”tosi tuskaa”.

– Mikään ei vain toiminut. Koko viikko oli vaikea, en saanut kisoissa yhtään hyvää paukkua, hän manasi.

Miesten sarjassa Krister Holmberg ampui kauden parhaan tuloksensa 385, jolla hän uusi hopeamitalista Venäjän Dimitri Romanovin kanssa. Raseborgs Skyttar -seuraa edustava sympaattinen konkari voitti uusinnan 20-19 ja sai näin EM-hopeaa.

– Aavistin jo aamupäivällä, että shoot offiin mennään, koska harvoin tällaisella tuloksella jää ilman mitalia. Nyt tuli hyvään päivään kaksi kymppiä, Holmberg hymyili.

Holmberg aloitti kilpailun kahdeksalta aamulla, ja noin kello 11 hän alkoi odottaa uusintaa. Kisa oli ohi noin puoli kahden aikaan.

– Ei odottaminen haitannut, sillä se on normaalia. Urheilijan pitää olla valmis, kun viivalle käsketään. Täysi työpäivä tästä kyllä tuli!

Holmbergin seuraava tavoite on kesäkuussa Ruotsissa järjestettävissä liikkuvan maalin MM-kilpailuissa. Hän jäi torstaina normaalijuoksuissa harmittavasti neljänneksi.

Suomen miehet sijoittuivat EM-joukkuekilpailussa neljänneksi. Kymppi 64-seuran Tomi-Pekka Heikkilä ampui arvokisaennätyksensä 381, jolla hän sijoittui seitsemänneksi.

– EM-kisoista jäi hyvä fiilis, Heikkilä viittasi paitsi tulokseensa myös torstaiseen EM-hopeamitaliin, joka tuli normaalijuoksujen joukkuekilpailusta.

Suomen kolmas edustaja kilpailuissa oli Porvoon Ampujien Tarmo Koskela, jonka tulos 365 oikeutti 16. sijaan.

– Tämä päivä meni huonosti, oli tosi vaikeaa. Sekajuoksut ovat olleet minulle muutenkin vaikeita, hän sanoi.

Koskela palasi maajoukkueeseen kuuden vuoden tauon jälkeen. Comebackista jäi hyvä mieli.

– Joukkue ampui hyvin, ja kotiinviemisenä on EM-hopeamitali. Se tuntuu tosi hienolta.

Tyttöjen normaalijuoksujen EM-kultaa torstaina voittanut Micaela Qvarnström (Raseborgs Skyttar) jäi lauantaina kilpailluissa sekajuoksuissa kahdeksanneksi. Hänen tuloksensa oli 334. Naisten sarjassa Kosken Tl Eränkävijät -seuran Marika Salminen oli seitsemäs (352). Vakka-Suomen Ampujia edustava Maria Heikola oli kahdeksas (343) ja Marianna Mölläri Rovaniemen Ampujista ja Metsäveikoista kymmenes (307).

Miesten ilmapistooli

Poliisien Ampumaseuraa edustava Kai Jahnsson valittiin joulukuussa Lontoon olympialaisiin. Ilmapistoolin EM-kilpailun jälkeen hän oli pettynyt, sillä hän jäi tulokseen 574, jolla heltisi 28. sija.

– Tulos oli itkettävän ja naurettavan rajamailla. Yli 580:n tulokseen olisi pitänyt päästä, Jahnsson sanoi.

Finaaliraja oli 579. Jahnssonin mukaan ”tutinaa” oli ehkä kotikisoista johtuen.

– Kävin läpi asioita, joita pitikin, ja ne toteutuivat osittain, eivät kuitenkaan kokonaisvaltaisesti. Vähän aikaa ne toimivat, mutta palasin sitten junnaamiseen. Siinä on työstämisen paikka, Jahnsson mietti, kun aikaa Lontoon olympialaisten alkuun puolisen vuotta.

– Pettynyt olen, koska takana on hyvää tekemistä ja hyvin on mennyt. Mutta matkalla Lontooseen tämä oli vasta yksi piste.

Jahnssonin seuratoveri Teemu Tiainen tähtäsi 566 pistettä ja sijoittui 59:nneksi.

– Kisajännitystä. Toiseksi viimeinen sarja oli enemmän normaalia vauhtiani (97). Olen hyvässä kunnossa, mutta takkuista oli, hän harmitteli.

Henri Rutanen Ylivieskan Kuulasta poti flunssaa kisoja edeltävän viikon ajan.

– Jaksoin kuitenkin kilpailla fyysisesti ja henkisesti. Olosuhteisiin nähden kisa meni hyvin ja olen tyytyväinen. Lähden täältä sunnuntaina kotiin kokemuksia rikkaampana. Tykkään tällaisista isoista kilpailuista ja tykkään kilpailla, Rutanen sanoi ja kertoi tavoitteekseen vuoden 2016 olympialaiset Rio de Janeirossa.

Miesten ilmapistoolissa olympiamaapaikat saavuttivat: Ismail Keles (Tur
kki), Vladislav Kotsharenko (Valko-Venäjä), Luca Tesconi (Italia) ja Patrick Scheuber (Sveitsi).

Naisten ilmakivääri

Naisten ilmakiväärissä oli miesten ilmapistoolin tavoin jaossa neljä olympiamaapaikkaa Lontoon olympialaisiin. Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseuraa edustava Marjo Yli-Kiikka valittiin kisoihin joulukuussa, ja EM-kisoista hänen toivottiin saavan seuraa ”kisakoneeseen”. Suomi ei kuitenkaan saanut paikkaa, kun Lahden Ampumaseuran Hanna Etula tähtäsi tuloksen 394 ja Kankaanpään Ampujien Hanna Pitkänen 392. Etula sijoittui 32:nneksi ja jäi olympiapaikasta kahden pisteen päähän. Pitkäsen sijoitus oli 46:s ja Yli-Kiikan 44:s (392).

– Se oli toisaalta iso pettymys. Eikä villiä korttia Lontoon kisoihin varmastikaan tule. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Etula sanoi kisan päätyttyä.

Tarkoitatko ampumauraasi, miten sen nyt käy?

– En voi luvata mitään. Aika monta vuotta tätä on tullut tehtyä, ja kovin haastavaa tämä on ilman riittävää rahoitusta, fysioterapeutin töitä tekevä Etula vastasi.

– Kilpailun aikana rytmini hidastui, ja välillä syke putosi reilusti. Kisa oli muuten aika hyvä, ja tekeminen oli hyvää. Kilpailun taso oli kova, hän summasi EM-kilpailunsa.

Yli-Kiikan kilpailun alku oli ”kankea”, mutta sai kuitenkin kisan kunnialliseen loppuun (100).

– Yhdessä vaiheessa minulle tuli käsittämätön kasi. Älkää kysykö siitä mitään, minun taulustani se löytyi. Sitten tekeminen alkoi rullata, ja paras vire löytyi myöhään.

Pitkäsellä oli tyhjä olo heti kisan päätyttyä, ja pettymys paistoi hänen kasvoiltaan.

– Kunnes tämä taas iloksi muuttuu, hän sanoi.

– Parhaani tein, ja -kele, sen on riitettävä. Kun opin ampumaan kilpailun alun, hyvä tulee. Nyt se teettää töitä. Resepti on yksinkertainen: kilpailuja ja harjoituksia!

Naisten ilmakiväärissä olympiamaapaikat saavuttivat: Ziva Dvorsak (Slovenia), Marte Torvik (Norja), Paula Wronska (Puola) ja Petya Lukanova (Bulgaria).

Sunnuntain ilmapistooli- ja ilmakivääriennakko

Sunnuntai on ilma-aseiden EM-kilpailujen viimeinen päivä. Ohjelmassa ovat miesten ilmakivääri ja naisten ilmapistooli. Ilmakiväärissä Suomea edustavat Henri Häkkinen, Juho Kurki ja Juha Rutonen. Ilmapistoolissa suomalaiskolmikko on Mira Suhonen, Karoliina Helle ja Ritva Karri.

Kummassakin lajissa on jaossa neljä olympiamaapaikkaa ensi kesänä järjestettäviin Lontoon olympialaisiin. Suhonen valittiin jo joulukuussa Lontooseen.

– Fiilis voisi olla parempi, Suhonen sanoi lauantaina viiden aikaan.

– En tiedä mistä sitä haettaisiin lisää. Nyt pitäisi olla rohkeutta tehdä hyviä suorituksia, hän jatkoi.

Suhosen tavoin Helle ja Karri kehuivat Saksassa viime viikolla pidettyä viimeistelyleiriä hyväksi. Myös tammikuussa järjestettyjen SM-kilpailujen jälkeen Vierumäki Areenalle tehdyt parannukset saivat ampujilta kehuja.

– Areena tuntui paremmalta kuin koskaan. Olen iloinen, että ampujien näkemykset ja toiveet on otettu huomioon, Helle sanoi.

Ennakkoinfossa Häkkinen sanoi keskittyvänsä perustekemiseen ja puhtaaseen ampumiseen.

– Siihen katsellaan ”eväitä” viimeisessä harjoituksessa illalla. Ihmeitä ei voi enää tehdä.

Kurki sanoi, että hänellä on ”tosi hyvä fiilis”. Viimeistelyharjoitukset ovat sujuneet hyvin ja kunto on kohdallaan, hän kertoi.

– Ei auta muu kuin ampua rohkeasti, hän naurahti.

Rutonen osallistuu EM-kilpailuihin ensimmäistä kertaa. Hän myöntää jännittävänsä jonkin verran.

– Jonkinlaista tutinaa on, vaikka olen osallistunut sotilaiden MM-kisoihin. Perussetti ammutaan. ”Nuolet” tauluun, ja siitä se lähtee, Rutonen tiivisti ajatuksensa.

Ilma-aseiden EM-kilpailut
Vierumäki 14.-20.2.

Tuloksia la 18.2.

Ilmapistooli 60 ls + 10 ls finaali, miehet: 1) Pablo Carrera Espanja 687,1 (584+103,1), 2) Yusuf Dikec Turkki 685,7 (584+101,7), 3) Leonid Jekimov Venäjä 684,5 (586+98,5), 4) Vladimir Isakov Venäjä 684,0 (585+99,0), 5) Andrija Zlatic Serbia 682,8 (581+101,8), 6) Norayr Bakhtamyan Armenia 679,6 (581+98,6), 7) Ismail Keles Turkki 678,0 (582+96,0), 8) Vladislav Kotsharenko Valko-Venäjä 677,7 (579+98,7), … 28) Kai Jahnsson Suomi 574, … 56) Henri Rutanen Suomi 567, … 59) Teemu Tiainen Suomi 566,
Joukkuekilpailu: 1) Venäjä 1746, 2) Turkki 1741, 3) Valko-Venäjä 1735, … 14) Suomi 1707.

Ilmakivääri, 40 ls+10 ls:n finaali, naiset: 1) Sonja Pfeilschifter Saksa 502,8 (398+104,8), 2) Katerina Emmons Tshekki 502,2 (398+104,2), 3) Andrea Arsovic Serbia 501,4 (397+104,4), 4) Barbara Engleder Saksa 500,8 (397+103,8), 5) Emilie Evesque Ranska 500,3 (398+102,3), 6) Marte Torvik Norja 500,2 (397+103,2), 7) Ziva Dvorsak Slovenia 499,0 (399+100,0), 8) Stine Nielsen Tanska 498,6 (398+100,6), … 32) Hanna Etula Suomi 394, … 44) Marjo Yli-Kiikka Suomi 392, … 46) Hanna Pitkänen Suomi 392.
Joukkuekilpailu: 1) Saksa 1190, 2) Serbia 1188/92, 3) Italia 1188/88, … 12) Suomi 1178.

Liikkuva maali, 40 ls (sekajuoksut), miehet: 1) Vladislav Prjanishnikov Ukraina 389, 2) Krister Holmberg Suomi 385/uusinta hopeamitalista 20, 3) Dimitri Romanov Venäjä 385/19, … 7) Tomi-Pekka Heikkilä Suomi 381, … 16) Tarmo Koskela Suomi 365.
Joukkuekilpailu: 1) Venäjä 1144, 2) Ukraina 1138/30, 3) Tshekki 1138/25, 4) Suomi 1131.

Liikkuva maali, 40 ls (sekajuoksut), pojat: 1) Sami Heikkilä Suomi 377, 2) Vladlen Onopko Ukraina 367, 3) Dmitri Tshausov Ukraina 365, … 6) Jani Suoranta Suomi 363, … 9) Heikki Lähdekorpi Suomi 356.
Joukkuekilpailu: 1) Suomi 1096, 2) Ukraina 1073, 3) Venäjä 1069.

Liikkuva maali, 40 ls (sekajuoksut), naiset: 1) Galina Avramenko Ukraina 378, 2) Olga Stepanova Venäjä 377, 3) Ljudmila Vasiluk Ukraina 373, … 7) Marika Salminen Suomi 352, 8) Maria Heikola Suomi 343, … 10) Marianna Mölläri Suomi 307.
Joukkuekilpailu: 1) Venäjä 1120, 2) Ukraina 1119, 3) Suomi 1002.

Liikkuva maali, 40 ls (sekajuoksut), tytöt: 1) Ganna Tshehovska Ukraina 361, 2) Oksana Sokolova Venäjä 357, 3) Mariia Kramar Ukraina 353, … 8) Micaela Qvarnström Suomi 334.
Joukkuekilpailu: 1) Ukraina 1052, 2) Venäjä 1027, 3) Ranska 979.

Ohjelma ja suomalaiset su 19.2.

Klo 10.00 Ilmapistooli/naiset: Mira Suhonen (Kuortaneen Kunto), Karoliina Helle (Salon Seudun Ampujat), Ritva Karri (Kokkolan Metsästys- ja Ampumaseura)
Klo 13.00 Ilmakivääri/miehet: Henri Häkkinen (Joensuun Ampujat), Juho Kurki (Kankaanpään Ampujat), Juha Rutonen (Sodankylän Ampujat)
Klo 15.45 Ilmapistooli/naiset, finaali
Klo 16.45 Ilmakivääri/miehet, finaali
Klo 19.00 Päättäjäiset

Lisää tietoa kilpailuista löydät täältä.