Kultahippuvaltikka pysyy pohjanmaalla
28.3.2012 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Yli puolet Kuopion kultahippufinaalien joukkueista pohjanmaan alueelta.

Viime viikonloppuna käytyjen lasten valtakunnallisen ampumaurheilutapahtuman suurin osa urheilijoista tulee pohjanmaalta. Sunnuntaisista joukkukekilpailujen joukkueista oli yli puolet pohjanmaan alueen seuroista. Tämä vuonna "suurin ja kaunein"osallistujamäärillä verrattuna oli Isokyrön Metsästys- ja Ampumaseura ja Lappajärven Ampujat. Kummankin seuran henkilökohtaisetkin suoritukset ylittivät 30 suorituksen rajan! Seurat rohmusivat mitaleita niin joukkue kun henkilökohtaisessakin kilpailussa. Isokyrössä ja Lappajärvellä on valtava ampumaurheilubuumi menossa ja vaatii ohjaajilta paljon, että nuon suuret harrastajamäärät saadaan pidettyä harrastuksen parissa. Entisten vuosien suurseuroilla Härmän Seudun Ampujilla, Kauhavan Ampujilla ja Kauhajoen Ampujilla on pieni "välikausi" menossa ja niiden osallistujamäärät ovat hieman pudonneet. Ampumaurheilua harrastavat kunnat ovat suhteellisen pieniä, eikä jokavuodelle riitä osallistujia entisten vuosien tapaan. On mielekästä seurata, miten pohjanmaan alueella on ampumaurheilu edennyt paikkakunnalta toiseen pitkälti ns. "kummiseuratoiminnalla". Mm Härmän Seudun Ampujat veivät aluksi tietoa Kauhavan Ampjille, jotka taas edelleen Lappajärvelle ja saas nähdä mihin suuntaan Lappajärvi levittää lasten ampumaurheilupainotteisen harrastustoiminnan suuntaa pohjanmaalla.

Kokonaisosallistujamäärissä on myös havaittavissa hieman taantumaa tarkastellessa osallistujamääriä edellisiin vuosiin. Ampumaurheiluharrastus ei ole helpommasta päästä ja konkreettinen tuloksen putoaminen siirryttäessä vastapainoammuntaan on monelle lapselle liian suuri kynnys ampumaurheiluharrastuksen jatkamiseen. Ampumavarusteet helpottavat hieman kisasuoritusta ja harjoitustoimintaa. Ampumavarusteet sallimalla harrastamisesta saadaan mielekkäämpää kun kasvuiässä olevan nuoren ampujan fyysiset ominaisuudet ovat vielä kehitysvaiheessa, eikä harrastaminen aiheuta kipuja pitkäjaksoisten harjoitusten tekemisessä.

Keskustelinkin Kuopiossa yhden suomalaisen entisen huippuampujan kanssa, joka ihmetteli, miksi lapsi ei saa tehdä täydellistä suoritusta? Asiaa tarkemmin ajateltua tuli mieleen, aika hyvä kysymys! Miksi ihmeessä täydellisen suorittamisen tekemällä harrastusta aletaan vaikeuttamaan ja hankaloittamaan varustemuutoksilla? Olisiko varusteasia todella otettava uudelleen käsittelyyn nuorisovaliokunnassa?