Liikkuvan maalin MM-kilpailut alkavat Ruotsin Västeråsissa lauantaina
1.6.2012 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Suomen joukkue kokoontui ryhmäkuvaan kisahotellinsa edessä: Heikki Lähdekorpi (vas.), Niklas Hyvärinen, Suomen joukkueen "lipunkantaja" Jani Suoranta, Krister Holmberg, Sami Heikkilä, valmentaja Ville Häyrinen ja Tomi-Pekka Heikkilä. Kuva: Lassi Palo

Sateinen ja kylmä sää toivotti suomalaiset liikkuvan maalin ampujat tervetulleiksi Västeråsiin perjantaina aamupäivällä. Siellä alkavat lauantaina lajin MM-kilpailut, joihin osallistuu kahdeksan suomalaisurheilijaa. Mestaruuksista kilpaillaan ensin Västeråsissa ja sitten Tukholmassa 1.-10. kesäkuuta.

Västeråsissa ammutaan 50m lajit. Avajaiset ovat lauantai-iltana, ja ensimmäiset MM-mitalit jaetaan sunnuntaina. Urheilijat siirtyvät kesäkuun 5. päivänä Tukholmaan, jossa järjestetään 10m lajit. MM-kilpailuihin on ilmoittautunut noin sata urheilijaa yhdeksästätoista maasta. Suurin joukkue on Venäjällä (14 urheilijaa).

– Olin tänään radalla viisi tuntia, ja voin sanoa, että siellä on kylmä, kisojen tekninen delegaatti Pekka Kuusisto kertoi palattuaan kisahotelliin. Kaupungilla lämpömittarit näyttivät noin kymmentä lämpöastetta.

– Kisojen osanottajamäärään olen tyytyväinen, koska kyseessä ovat ei-olympialajin MM-kilpailut. Startteja tulee melkein 300.

Liikkuvan maalin olympiamitaleista kilpailtiin viimeisen kerran Ateenassa vuonna 2004.

Suomen joukkueen valmentaja Ville Häyrinen sanoi muutama viikko sitten, että suomalaisten tilanne ”näyttää hyvältä”. Miten on nyt kisojen aattona?

– Ei mitään suurempia ongelmia. Pari viikkoa sitten Kuopiossa pidetty viimeistelyleiri meni hyvin, Häyrinen sanoi perjantaina illansuussa eikä nytkään ryhtynyt ”heittämään” minkäänlaisia mitalitavoitteita.

Kylmä sää ei häntä hätkäyttänyt.

– Tämähän on suomalainen karjuammuntakeli, hän naurahti.

– Sanoin pojille, että pakatkaa vaatteita mukaan. Niitä ei ole ikinä liikaa.

Vierumäellä helmikuussa järjestetyissä ilma-aseiden EM-kilpailuissa poikien sarjassa neljä kultamitalia kahminut Sami Heikkilä on kylmän sään takia tyytyväinen, että liikkuvassa maalissa suoritus kestää vain noin viisitoista minuuttia.

Heikkilällä olisi vielä yksi vuosi jäljellä junioreissa, mutta nyt on päätetty, että nämä ovat hänen viimeiset junnukisansa.

– Olen ihan hyvillä mielin, sillä pian tulee enemmän haastetta vanhempien sarjoissa.

Heikkilä laski, että nämä ovat hänen 11:nnet junioriarvokisansa. Henkilökohtaisia arvokisamitaleja on kertynyt kahdeksan.

– Ensimmäisissä arvokisoissa olin mukana 14-vuotiaana, kesäkuun 7. päivänä 19 vuotta täyttävä nuorukainen muisteli.

Suomen joukkueen kokenein urheilija on kaksi viikkoa sitten 40 vuotta täyttänyt Krister Holmberg. Sami Heikkilä teki tarkistuslaskennan, kun suomalaiset alkoivat miettiä kuinka monissa arvokilpailuissa Holmberg on Suomea edustanut. Laskutoimitus päätyi varsin kunnioitettaviin lukuihin: yhdet olympialaiset (Atlanta 1996), kahdeksat MM-kilpailut ja 28:t EM-kilpailut.

Miltä kuulostaa?

– Kauheelta, Holmberg nauroi.

Ilma-aseiden EM-kilpailuissa Micaela Qvarnström voitti normaalijuoksujen Euroopan mestaruuden tyttöjen sarjassa. Suomen pojat voittivat kaksi joukkuekultaa, ja miesten joukkue sai normaalijuoksuissa hopeaa. Mitaleille ylsivät myös Holmberg ja Jani Suoranta.

Liikkuvan maalin MM-kilpailut ovat yksi Tukholman olympialaisten 100-vuotisjuhliin liittyvistä tapahtumista. Tukholmassa järjestettiin kesäolympialaiset vuonna 1912. Ampumaurheilijoiden MM-kisarupeama huipentuukin mukavalla tavalla, sillä miesten ja naisten 10m lajien mitaliottelut järjestetään Tukholman olympiastadionin välittömässä läheisyydessä.

– Kansainvälinen ampumaurheiluliitto ISSF on erittäin kiitollinen ruotsalaisille kisajärjestäjille, kun he ovat tehneet näin upeaa työtä, ISSF:n pääsihteeri Franz Schreiber kiittää.

Liikkuvan maalin MM-kilpailut
Västerås ja Tukholma, Ruotsi 1.-10.6.

Suomen joukkue

Miehet
Krister Holmberg, Raseborgs Skyttar
Tomi-Pekka Heikkilä, Kymppi-64 (Kangasala)
Niklas Hyvärinen, Raseborgs Skyttar

Pojat
Sami Heikkilä, Kymppi-64 (Kangasala)
Heikki Lähdekorpi, Satakunnan Ampujat
Jani Suoranta, Kymppi-64 (Kangasala)

Naiset
Marika Salminen, Kosken Tl Eränkävijät

Tytöt
Micaela Qvarnström, Raseborgs Skyttar

Valmentaja: Ville Häyrinen

Lisää tietoa kilpailuista löydät täältä.