Suomen pojille liikkuvassa maalissa kolmoisvoitto ja joukkuekultaa, Krister Holmbergille pronssia
3.6.2012 klo 12:00

Suomen kolmoisvoiton ja MM-joukkuekullan voittaneet pojat: Jani Suoranta (vas.), Heikki Lähdekorpi ja Sami Heikkilä. Kuvat: Lassi Palo
Liikkuvan maalin MM-kilpailujen avauspäivän suomalaismitalistit Krister Holmberg (vas.), Sami Heikkilä, Heikki Lähdekorpi ja Jani Suoranta.
Poikien maailmanmestari Heikki Lähdekorpi.

Liikkuvan maalin MM-kilpailujen ensimmäiset mitalit Ruotsin Västeråsissa jaettiin sunnuntaina miesten ja poikien 40 ls sekajuoksuissa. Suomi aloitti kisat vahvasti, sillä pojat ottivat upean kolmoisvoiton ja joukkuekultaa, ja miesten sarjassa Krister Holmberg oli kolmas.

Suomalaiset ampumaurheilijat olivat kylmähköstä säästä huolimatta oivassa vireessä. Miesten ja poikien 40 ls sekajuoksuissa neljän henkilökohtaisen mitalin lisäksi tulivat ensimmäiset ja kuudennet sijat joukkuekilpailuissa. Vaikka poikien sarjassa oli mukana vain kolme joukkuetta, oli sillä MM-arvo, vahvisti kisojen tekninen delegaatti Pekka Kuusisto.

Poikien sarjassa Heikki Lähdekorpi (Satakunnan Ampujat), Jani Suoranta (Kymppi-64, Kangasala)ja Sami Heikkilä (Kymppi-64, Kangasala) nappasivat kolme ensimmäistä sijaa. Lähdekorven tulos oli 381 (190+191), Suorannan 379 (193+186) ja Heikkilän 378 (192+186). Suomi voitti tietysti ylivoimaisesti myös joukkuemestaruuden.

– Kultamitali tuntuu hyvältä! Viime vuonna sain ”sekarin” EM-hopeaa, sanoi tyytyväinen maailmanmestari.

Porilainen Lähdekorpi, 18, osallistui ensimmäisen kerran SM-kilpailuihin kaksi vuotta sitten, ja nyt tuli jo MM-kultaa.

– En todellakaan olisi tuolloin uskonut, että näin tulisi tapahtumaan. Tämänpäiväinen kisa oli hankala, sillä välillä tekeminen oli helppoa ja välillä tuli vaikeita pätkiä.

Suoranta voitti nyt ensimmäisen henkilökohtaisen arvokisamitalinsa pienoiskiväärissä. Ilma-aseilla hän on ollut kaksi kertaa pronssilla.

– Nyt on tili auki, ja voin alkaa sitä nyt kartuttaa. Tulokseeni olen kyllä pettynyt, ja parempaan olisi pitänyt pystyä, sanoi Suoranta, jolle nousi kisaa edeltävänä yönä kuume.

– Lämpöä on ollut koko päivän ajan, mutta eniten pisteitä karsi kyllä jännitys, hän naurahti.

Viimeisiä kilpailujaan poikien sarjassa ampuvaa Sami Heikkilää ”otti päähän” kilpailun jälkeen.

– Se oli vaikea ja väkinäinen kisa. En muista milloin olen viimeksi ampunut näin huonon tuloksen, ehkä pikkujunnuna. 380:n päälle olisi pitänyt päästä. Saa nähdä miten tästä noustaan huomiseen päivään, Heikkilä harmitteli.

Heikkilällä olisi vielä yksi vuosi jäljellä junioreissa, mutta nyt on päätetty, että nämä ovat hänen viimeiset junnukisansa.

Suomen joukkueen valmentaja Ville Häyrinen oli tietysti tyytyväinen poikien kilpailuun.

– Ihan hyvin he ampuivat. He eivät ole varmasti itse tyytyväisiä tuloksiinsa, mutta päivän taso oli nyt tämä, hän sanoi.

Miesten sarjassa Krister Holmberg (Raseborgs Skyttar) oli paras suomalainen sijoituttuaan kolmanneksi. Tomi-Pekka Heikkilä oli 14:s ja Niklas Hyvärinen 24:s. Holmberg pääsi tuloksellaan 388 (196+192) uusimaan pronssimitalista kolmen muun ampujan kanssa. Kahden laukauksen uusinnassa hän tähtäsi ainoana täydet 20 pistettä ja alkoi ottaa mitalionnitteluja vastaan.

– No joo, olen tyytyväinen, vaikka enemmänkin oli tarjolla. Kisa oli muuten hyvä paitsi toisessa sarjassa tulleet viisi huonoa peräkkäistä laukausta, hän summasi.

Holmberg on Suomen joukkueen ylivoimaisesti kokenein urheilija. Kaksi viikkoa sitten 40 vuotta täyttänyt Holmberg on edustanut Suomea kerran olympialaisissa (Atlanta 1996), kahdeksan kertaa MM-kilpailuissa ja peräti 28 kertaa EM-kilpailuissa.

Kymppi-64 -seuraa edustava Tomi-Pekka Heikkilä tähtäsi pisteet 383 (194+189). Samin isoveli turhautui ”hölmöihin kaseihinsa”.

– Oli kisassani hyvääkin pätkää, mutta muutama huono laukaus tuli. Maanantaina sitten vaan uudet kujeet, hän viittasi huomenna alkavaan normaalijuoksujen kilpailuun.

Holmbergin seuratoverin Niklas Hyvärisen tulos oli 373 (192+181), eikä hän ollut lainkaan tyytyväinen.

– Eka puolisko oli helppo ja kiva ampua, mutta toisessa tuli selittämättömiä laukauksia. En tiedä miksi, hän sanoi.

MM-kilpailut käydään noin kymmenen kilometrin päässä Västeråsin keskustasta sijaitsevalla radalla. Kova tuuli ja sade ovat kiusanneet paitsi urheilijoita myös järjestäjiä, sillä lauantaina tuulenpuuskat nostivat radalle pystytettyjä telttoja ilmaan. Sunnuntaina sää oli lämpimämpi, mutta vettä tuli silloin tällöin.

Västeråsissa ammutaan ensin 50m lajit. Urheilijat siirtyvät kesäkuun 5. päivänä Tukholmaan, jossa järjestetään 10m lajit. Viimeinen kilpailupäivä on lauantai 9. kesäkuuta. Kisoihin osallistuu noin sata urheilijaa yhdeksästätoista maasta. Kisoissa on noin 300 starttia.

Liikkuvan maalin MM-kilpailut ovat yksi Tukholman olympialaisten 100-vuotisjuhliin liittyvistä tapahtumista. Tukholmassa järjestettiin kesäolympialaiset vuonna 1912. Ampumaurheilijoiden MM-kisarupeama huipentuukin mukavalla tavalla, sillä miesten ja naisten 10m lajien mitaliottelut järjestetään Tukholman olympiastadionin välittömässä läheisyydessä.

ISSF:n liikkuvan maalin MM-kilpailut
Västerås ja Tukholma, Ruotsi 1.-10.6.

Tuloksia su 3.6.

Miesten 50m liikkuvan maalin 40 ls, sekajuoksut: 1) Jozsef Sike Unkari 393, 2) Emil Martinsson Ruotsi 390, 3) Krister Holmberg Suomi 388/uusinta 20, … 14) Tomi-Pekka Heikkilä Suomi 383, … 24) Niklas Hyvärinen Suomi 373.

Miesten 50m liikkuva maalin 40 ls, sekajuoksut joukkuekilpailu: 1) Tshekki 1158, 2) Ukraina 1154, 3) Venäjä 1151, … 6) Suomi 1144.

Poikien 50m liikkuvan maalin 40 ls, sekajuoksut: 1) Heikki Lähdekorpi Suomi 381, 2) Jani Suoranta Suomi 379, 3) Sami Heikkilä Suomi 378, 4) Ivan Serebjakov Venäjä 375.

Poikien 50m liikkuvan maalin 40 ls, sekajuoksut joukkuekilpailu: 1) Suomi 1138, 2) Venäjä 1104, 3) Ukraina 1100.

Lisää tietoa kilpailuista löydät täältä.