Suomen pojille kolme liikkuvan maalin MM-mitalia
5.6.2012 klo 12:00

Poikien mitalikolmikko: Jani Suoranta, Ukrainan Oleksandr Moshnenko ja Sami Heikkilä. Kuvat: Lassi Palo
Suomen pojat saivat tiistaina MM-joukkuehopeaa (Sami Heikkilä, Heikki Lähdekorpi ja Jani Suoranta). Voiton vei Ukraina, ja pronssi meni Venäjälle.
Jani Suoranta voitti jo toisen MM-hopean tiistaina Västeråsissa.
Sami Heikkilä otti onnitteluja vastaan varmistettuaan pronssin uusinnassa.
Krister Holmberg oli miesten 60 ls kisassa kahdestoista.

Suomen pojat voittivat kolme mitalia Ruotsin Västeråsissa tiistaina jatkuneissa liikkuvan maalin MM-kilpailuissa. 50m liikkuvan maalin 60 ls kilpailussa Jani Suoranta oli toinen ja Sami Heikkilä kolmas. Suomi sijoittui joukkuekilpailussa hopealle. Miesten kilpailua ensimmäisen päivän jälkeen johtanut Krister Holmberg sijoittui lopulta 12:nneksi.

Krister Holmberg oli kärjessä maanantaina ammuttujen hitaiden juoksujen jälkeen, kun hän tähtäsi yhtä vaille täydet pisteet 299. Nopeat eivät sujuneet yhtä mallikkaasti (282), ja Holmberg putosi tuloksellaan 581 lopulta 12:nneksi.

– Ei tästä paljon kirjoitettavaa jää, kun ampuu ympäri taulua. Ei siitä silloin mitään tule, Raseborgs Skyttar -seuraa edustava Holmberg harmitteli.

– Tänään ei ollut ”tatsia” tähän hommaan. Oli vaan huono päivä.

Miesten maailmanmestaruuden voitti puolalainen Lukasz Czapla tuloksella 591.

Kangasalan Kymppi 64 -seuraa edustavan Tomi-Pekka Heikkilän ensimmäisen päivän tulos oli 292 ja toisen 287. Lopputulos oli siten 579, joka oikeutti 15. sijaan.

– Tämä päivä ei ollut katastrofi mutta ei myöskään huippuhyvä, hän sanoi vaatteita vaihtaessaan ja kuvaili ammuntaansa ”työlääksi”.

– Jouduin tekemään töitä, että sain pidettyä paketin kasassa. Minun olisi pitänyt pystyä yli 580:n tulokseen, mutta tällaista tämä välillä on. Päivät vaihtelevat. Mitään ei ole vielä hävitty, ja lähden Tukholmaan ampumaan ”impparia” hyvillä mielin, Heikkilä hymyili.

Holmbergin seuratoverin Niklas Hyvärisen tulos oli 566 (290+276), ja hän sijoittui 23:nneksi.

– Olo on tyhjä, enkä tiedä mitä pitäisi keksiä. Tekniikka petti, se ei vain riittänyt, hän mietti teltassa, jossa seurasi kilpailun etenemistä tulostaululta.

– Nyt täytyy unohtaa nämä kisat ja keksittävä Tukholmaan (10m lajit) kaikki uudestaan.

Suomalaisten miesten tulokset riittivät joukkuekilpailussa seitsemänteen sijaan. Mestaruuden voitti Venäjä uudella ME-tuloksella 1762.

Poikien sarjassa Kangasalan Kymppi 64:n Jani Suoranta tähtäsi tuloksekseen 578 ja oli tällä kertaa paras suomalainen. Hitaissa ja nopeissa juoksuissa tulos oli sama eli 289.

– Hallitsin hyvin hermoni, ja pystyin keskittymään tekemiseeni. Paketti pysyi hyvin kasassa, ja olen tyytyväinen tulokseeni. Noilla hitailla siihen on oltava tyytyväinen, hän naurahti ja alkoi jännittää mihin hänen tuloksensa riittää.

Riittihän se lopulta vallan mainioon sijoitukseen: Suoranta oli kilpailussa toinen. Hänen ennätyksensä on tiistaista MM-tulosta viisi pistettä parempi eli 583.

– Hopeamitali maistuu hyvältä! Voittaja oli ylivoimainen, Suoranta kehui Ukrainan Oleksandr Moshnenkoa, joka voitti mestaruuden kuuden pisteen erolla.

Suoranta sai MM-hopeaa myös sekajuoksuissa. Hän toivookin mitalin värin pian muuttuvan – tietysti kirkkaammaksi.

Viimeisiä kisojaan poikien sarjassa ampuva Sami Heikkilä oli maanantaina ammuttujen hitaiden juoksujen jälkeen tuskissaan, mutta nopeissa oli taas ”tolkkua”. Kangasalan Kymppi 64 -seuran urheilijan tulos oli nyt 573 (286+287), jolla hän pääsi pronssimitaliuusintaan Ukrainan Vladlen Onopkon kanssa. Kahden laukauksen uusinnassa Heikkilä ampui 19 pistettä ja Onopko 16.

– Huhhuh! Se oli voitettu mitali. En onneksi nähnyt Onopkon kuutosta. Syke oli kauhea, mutta suoritus oli hyvä, Heikkilä huokaisi ottaessaan onnitteluja vastaan.

– Tänään oli tolkkua, vaikka vaikeaa olikin. Eiköhän tämä tästä lähde aukeamaan, koska tiedän nyt mistä on kyse, hän viittasi Tukholmassa torstaina 10m lajeilla jatkuviin MM-kilpailuihin.

Sunnuntaina poikien sekajuoksujen maailmanmestaruuden voittanut Heikki Lähdekorpi puolestaan harmitteli, ettei mikään toiminut. Hänen tuloksensa oli 563 (285+278) ja sijoituksensa seitsemäs. Vaikeaa kuulemma oli.

– Hyvä fiilis loppui, kun menin koppiin sisälle, Satakunnan Ampujien urheilija sanoi.

Poikien joukkuekilpailun voiton vei Ukraina ja Suomi oli toinen. Samalla katkesi Suomen viiden arvokilpailuvoiton putki, joka alkoi viime vuonna Serbian EM-kilpailuissa.

Kova tuuli ja sade eivät enää myöskään tiistaina kiusanneet viikonlopun tapaan urheilijoita ja järjestäjiä, sillä kisat päästiin ampumaan loppuun Västeråsissa aurinkoisessa ja lämpimässä säässä. Palkintojenjaossa alkoi sataa kaatamalla.

Urheilijat siirtyivät välittömästi 50m kilpailujen päätyttyä Tukholmaan, jossa järjestetään 10m lajit. Keskiviikko on virallinen harjoituspäivä, ja MM-kilpailut jatkuvat torstaina. Viimeinen kilpailupäivä on lauantai 9. kesäkuuta.

Liikkuvan maalin MM-kilpailujen ensimmäiset mitalit Ruotsin Västeråsissa jaettiin sunnuntaina miesten ja poikien 40 ls sekajuoksuissa. Suomen pojat ottivat Lähdekorven johdolla upean kolmoisvoiton ja joukkuekultaa, ja miesten sarjassa Holmberg oli kolmas. Suomen miehet olivat joukkuekilpailussa kuudensia.

Liikkuvan maalin MM-kilpailut ovat yksi Tukholman olympialaisten 100-vuotisjuhliin liittyvistä tapahtumista. Tukholmassa järjestettiin kesäolympialaiset vuonna 1912. MM-kisoihin osallistuu noin sata urheilijaa yhdeksästätoista maasta, ja kisoissa on yhteensä noin 300 starttia.

ISSF:n liikkuvan maalin MM-kilpailut
Västerås ja Tukholma, Ruotsi 1.-10.6.

Tuloksia ti 5.6.

Miesten 50m liikkuvan maalin 60 ls, normaalijuoksut: 1) Lukasz Czapla Puola 591, 2) Emil Martinsson Ruotsi 590/uusinta 19, 3) Dmitri Romanov Venäjä 590/18, … 12) Krister Holmberg Suomi 581, … 15) Tomi-Pekka He
ikkilä Suomi 579, … 23) Niklas Hyvärinen Suomi 566.

Miesten 50m liikkuvan maalin 60 ls, joukkuekilpailu: 1) Venäjä 1762 (ME), 2) Ruotsi 1752, 3) Ukraina 1747, … 7) Suomi 1726.

Poikien 50m liikkuvan maalin 60 ls: 1) Oleksandr Moshnenko Ukraina 584, 2) Jani Suoranta Suomi 578, 3) Sami Heikkilä Suomi 573/uusinta 19, 4) Vladlen Onopko Ukraina 573/16, … 7) Heikki Lähdekorpi Suomi 563.

Poikien 50m liikkuvan maalin 60 ls, joukkuekilpailu: 1) Ukraina 1717, 2) Suomi 1714, 3) Venäjä 1676.

Lisää tietoa kilpailuista löydät täältä.