Sami Heikkilälle ja Suomen pojille normaalijuoksujen MM-kultamitalit
9.6.2012 klo 12:00

Liikkuvan viimeisen kilpailupäivän suomalaiset kultamitalistit Jani Suoranta (vas.), Heikki Lähdekorpi ja Sami Heikkilä. Kuvat: Lassi Palo
Suomen joukkueen valmentaja Ville Häyrinen iski lippalakin Sami Heikkilän päähän, kun tämä oli varmistanut toisen henkilökohtaisen kultamitalinsa liikkuvan maalin MM-kilpailuissa.
Krister Holmbergin tyylinäyte MM-kilpailujen päätöspäivänä.
Niklas Hyvärinen nautti kisojen kansainvälisestä tunnelmasta.
Liikkuvan maalin MM-kilpailut päättyivät Tukholmassa lauantaina.

Sami Heikkilä päätti junioriuransa kultaisesti, kun hän voitti liikkuvan maalin MM-kilpailujen viimeisen lajin eli 10m normaalijuoksut. Suomi voitti myös poikien joukkuekilpailun.

Västeråsissa ja Tukholmassa järjestetyt liikkuvan maalin MM-kilpailut päättyivät lauantaina, jolloin ammuttiin eilisten 10m normaalijuoksujen hitaiden juoksujen jälkeen nopeat juoksut. Miehet ja pojat ampuivat viimeiset 30 laukausta sekä naiset ja tytöt viimeiset 20 laukausta.

Miehet

Raseborgs Skyttar -seuraa edustava Krister Holmberg sanoi, että ”olisi voinut osua paremmin” koko MM-kisaviikon aikana. Kisojen päätöslajissa 10m normaalijuoksuissa hän tähtäsi pisteet 568 (290+278) ja oli 18:s.

– Mikään kisa ei ollut ihan sellainen nappikisa. Vähän jäi puuttumaan. Nopeat olivat vaikeita, mutta hitaat kulkivat. En oikein saanut selvää mikä nopeissa olisi auttanut, hän mietti.

Viime sunnuntaina Holmberg voitti pronssia 50m liikkuvan maalin 40 ls sekajuoksuissa.

– No juu, mitali on aina mitali, hän hymähti.

Kangasalan Kymppi 64 -seuran Tomi-Pekka Heikkilä tähtäsi pisteet 566 (289+277) ja oli 22:s. Hän harmitteli sitä, ettei huipputulosta tullut kisaviikon aikana.

– Viikko meni vähän alakanttiin, ei kuitenkaan katastrofin puolelle. Ilmakiväärillä ammutut hitaat olivat parasta ammuntaani täällä, ja sitten oli hyviä pätkiä siellä täällä, Heikkilä sanoi ja antoi arvosanakseen tyydyttävän.

Myös Raseborgs Skyttar -seuraa edustavan Hyvärisen tulos oli 555 (286+269), ja hän sijoittui kilpailussa 34:nneksi.

– Kiva, että sain olla kisoissa mukana, mutta muuten kaikki meni alakanttiin, pettyneen oloinen Hyvärinen sanoi.

– Homma ei vaan kulkenut, hän harmitteli ja mietti ensi vuonna Tanskassa järjestettäviä EM-kilpailuja.

Miesten mestaruuden voitti Venäjän Dmitri Romanov, joka voitti kultamitaliottelussa huikean jännittävien vaiheiden jälkeen paluun liikkuvan maaliin tehneen Puolan Lukasz Czaplan 6-5.

Naiset

Naisten sarjassa Marika Salminen sijoittui 15:nneksi tuloksellaan 351. Hitaissa juoksuissa hän ampui pisteet 169 ja nopeissa 182. Kosken Tl Eränkävijöitä edustava Salminen ei ollut oikein tyytyväinen suoritukseensa. Häntä harmitti hitaiden juoksujen ensimmäisen puoliskon tulos 77.

– Arvosanaa en osaa sanoa, mutta enemmän odotin, hän sanoi.

Kiinan Zeng Yang voitti naisten mestaruuden, ja Kiina oli myös joukkuekisan ykkönen.

Pojat

Poikien sarjassa Kangasalan Kymppi 64 -seuran Sami Heikkilä voitti normaalijuoksujen mestaruuden ammuttuaan tuloksen 572 (292+280). Hän voisi ampua junioreissa vielä vuoden ajan, mutta hän on päättänyt, että nämä olivat hänen viimeiset junnukisansa.

– Minulla on nyt kaikenvärisiä mitaleja EM- ja MM-kilpailuista. Junnu-urani päättyi siis kultaisesti, Heikkilä hymyili. Hän voitti kisoissa myös 10m sekajuoksujen henkilökohtaisen mestaruuden.

Heikkilä hivenen tuskaili Västeråsissa järjestetyissä 50m lajeissa, kun ammunta ei kulkenut toivotulla tavalla.

– Se oli aikamoinen nousu Västeråsista tähän päivään. ”Karju” meni niin alakanttiin. Olen nyt tyytyväinen, erittäin tyytyväinen, toissapäivänä 19 vuotta täyttänyt nuorukainen sanoi.

Heikkilän seuratoveri Jani Suoranta aloitti nopeat juoksut kymmenenneltä sijalta ammuttuaan hitaissa 280. Nopeat juoksut sujuivat viimeiseen laukaukseen asti hyvin. Suorannan kisojen viimeiseksi osumaksi kirjattiin 5 ja nopeiden juoksujen tuloksen 282 jälkeen lopputulokseksi 562. Viimeinen laukaus vei häneltä mitalin, sillä pronssia voitettiin 563:n ja hopeaa 564:n tuloksella.

– Vitonen syö miestä, ja siitä jäi huono fiilis. Tuollaisesta pitää oppia jotakin, neljänneksi sijoittunut Suoranta naurahti.

– Olen kuitenkin kisoihin kokonaisuutena tyytyväinen. Ammuin pitkälti omalla tasollani, ja voitin kolme henkilökohtaista hopeamitalia. Ne yllättivät minutkin.

Satakunnan Ampujien Heikki Lähdekorpi purki heti kisan jälkeen pettymystään melko voimakkain sanoin, mutta leppyi nopeasti. Hän oli kisassa viides tuloksella 559 (288+271).

– Kisat eivät menneet ihan putkeen, koska tulokset olivat alakanttiin – 50m sekajuoksujen kultamitalista huolimatta, Lähdekorpi sanoi.

Poikien joukkuekilpailun mestaruuden voitti Suomi, ja toiseksi sijoittui Ukraina.

Tytöt

Tyttöjen sarjassa Micaela Qvarnström (Raseborgs Skyttar) voitti torstaina sekajuoksujen maailmanmestaruuden. MM-kulta kruunasi hänen kisamatkansa, eikä lauantainen normaalijuoksujen kahdeksas sija häntä siksi liiemmin harmittanut. Hänen tuloksensa oli 345 (181+164).

– Tämä päivä oli pettymys. Nopeat juoksut menivät huonosti, mutta tällaista tämä joskus on. Kokonaisuus oli kuitenkin hyvä, kun voitin mestaruuden. Se oli unelmien täyttymys, Qvarnström hymyili kisaurakkansa päätyttyä.

Tyttöjen mestaruuden voitti Ukrainan Olena Tshehovska, ja hän oli voittamassa myös joukkuekilpailun kultaa maalleen.

Yleistä

Liikkuvan maalin 50m kilpailut järjestettiin Västeråsissa, josta siirryttiin tiistaina Tukholmaan. 10m lajien kisapaikka oli olympiastadionin välittömässä läheisyydessä Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH) tiloissa.

Liikkuvan maalin MM-kilpailuihin osallistui noin sata urheilijaa yhdeksästätoista maasta, ja kisoissa oli yhteensä noin 300 starttia.

Liikkuvan maalin MM-kilpailut olivat yksi Tukholman oly
mpialaisten 100-vuotisjuhliin liittyvistä tapahtumista. Tukholmassa järjestettiin kesäolympialaiset vuonna 1912. Juhlavuoden päätapahtuma järjestettiin Tukholman stadionilla. Juhliin osallistui muun muassa 700 olympialaisiin osallistunutta ruotsalaista.

Semifinaalit: Jonas – Czapla 4-6, Romanov – Boros 6-4

Peruskilpailu: 1) Dmitri Romanov Venäjä 579, 2) Bedrich Jonas Tshekki 579, 3) Laszlo Boros Unkari 575, 4) Lukasz Chapla Puola 574, … 18) Krister Holmberg Suomi 568, … 22) Tomi-Pekka Heikkilä Suomi 566, … 34) Niklas Hyvärinen Suomi 555.
Joukkuekilpailu: 1) Tshekki 1719, 2) Ukraina 1718, 3) Venäjä 1714x, … 7) Suomi 1689.

Liikkuva maali, 40 ls (normaalijuoksut) + mitaliottelut, naiset:
Kultamitaliottelu: Zeng Yang Kiina – Xue Yan Li Kiina 6-4
Pronssimitaliottelu: Irina Izmalkova Venäjä – Olga Stepanova Venäjä 6-3
Semifinaalit: Li – Stepanova 6-1, Yang – Izmalkova 6-0

Peruskilpailu: 1) Zeng Yang Kiina 390, 2) Xue Yan Li Kiina 384, 3) Olga Stepanova Venäjä 384, 4) Irina Izmalkova Venäjä 380, … 15) Marika Salminen Suomi 351.
Joukkuekilpailu: 1) Kiina 1147, 2) Venäjä 1141, 3) Ukraina 1127.

Liikkuva maalin 60 ls (normaalijuoksut), pojat: 1) Sami Heikkilä Suomi 572, 2) Oleksandr Moshnenko Ukraina 564, 3) Vladlen Onopko Ukraina 563, 4) Jani Suoranta Suomi 562, 5) Heikki Lähdekorpi Suomi 559.
Joukkuekilpailu: 1) Suomi 1693, 2) Ukraina 1685, 3) Venäjä 1623.

Liikkuva maalin 60 ls (normaalijuoksut), tytöt: 1) Olena Tshehovska Ukraina 368, 2) Veronika Major Unkari 360, 3) Mariia Kramar Ukraina 354, … 8) Micaela Qvarnström Suomi 345.
Joukkuekilpailu: 1) Ukraina 1056, 2) Venäjä 1017, 3) Saksa 985.

Lisää tietoa kilpailuista löydät täältä.