41.Matin Kisat käynnistyivät Juho Kurjen hallinnassa
16.6.2012 klo 12:00

Kankaanpään Ampujia edustava Juho Kurki teki kovimman tuloksen 41. Matin Kisojen avauspäivänä Mikkelissä lauantaina 16.6.2012. Kurki laukoi 50 m:n kiväärin 3×40-kilpailussa tuloksen 1165.

Juho Kurjen 1165 pisteen suorituksen asentotulokset olivat makuulta 394, pystystä 381 ja polvelta 390. Asento-osuuksilla ainoastaan Kouvolan Metsästys- ja Ampumaseuran Kari Pennanen kykeni makuulta parempaan suoritukseen kukistaen Kurjen pisteellä. Kurki oli silminnähden tyytyväinen erityisesti pystyammuntaan, joka oli ollut levollista alusta loppuun saakka. Finaalissa Kurki ampui 94,5 pistettä kooten yhteensä 1259,5 pistettä.

Täysottelun hopea meni Pieksämäen Ampujien Toni Matilaiselle, joka ampui peruskilpilussa 1140 ja finaalissa 90,7. Pronssia nappasi hänen veljensä Niko Matilainen (PiekSA) ampuen peruskilpailussa 1119 ja finaalissa 89,4 pistettä. Yleisen sarjan finaalia kohtasi harmillinen osallistujakato, kun vain kolme jaksoi tulla ampumaan kisansa loppuun.

Pistoolilajeissa päivän sankari oli Viron Sergei Potasev, joka teki yleisen sarjan 50 metrin pistoolikilpailussa alkutuloksen 550 ja finaalissa 93,0 pistettä. Yhteistulos 643,0 oli noin 11 pistettä parempi kuin toiseksi tulleen Helsingin varuskunnan ampujien Taisto Hartikaisella (544 + 88,3). Lontoon olympialaisiin suuntaava Kai Jahnsson sai tänään kokoon 538 pistettä, finaali 92,8. Jahnsson ei ollut huolissaan tuloksestaan, sillä ammunta oli hyvin hallinnassa muutamia laukauksia lukuunottamatta. Näissäkin laukaustuntuma oli hyvä ja laukaushetkellä pystyi määrittämään hyvin osumien sijainnin.

Päivän Suomen ennätyksestä vastasi Heino Pitkäkangas (KaHa) ampuessaan vapaapistoolilla Y50-sarjassa peruskilpailun tuloksen 533. Tulos sivuaa nykyistä ennätystä. Normaalisti Pitkäkangas ampuu Y60-sarjassa ja tämän päiväinen tulos olisi ollut myös tuon sarjan uusi Suomen ennätys. Sen uudistaminen on kuulemma luvattu toteuttaa myöhemmin tänä kesänä.

41.Matin Kisojen yhteydessä ammutaan myös nuorten Suomi-Viro-maaottelu. Ensimmäisen päivän parhaan maaottelutuloksen teki Viron Peter Olesk ammuttuaan 50 metrin pistoolikilpailussa peruskilpailutuloksen 534 (FIN 88,7). Toinen oli Suomen Joonas Kuusela 523 + 88,9 ja kolmas oli Andrei Potasev 516 + 90.1.